Deze lichtgevende Windvogels wekken als kunstwerk energie op

11 december 2017
378

Ruimtevaarder en natuurkundige Wubbo Ockels ging vroeger vaak vliegeren met zijn vrouw Joos. Volgens haar droomde hij altijd van vliegers die zelf in de lucht kunnen blijven en zo energie opwekken. Kunstenaar Daan Roosegaarde maakte deze droom werkelijkheid en nu vliegen de Windvogels boven de Afsluitdijk.

Dansende lijnen

“De dansende lijnen vormen een symfonie voor het oog en ze vieren de schoonheid van groene energie.” De Windvogels zijn dus eigenlijk vliegers, die met lichtlijnen aan de grond vastzitten en energie opwekken als ze bewegen. Het heen en weer trekken van de lijnen wordt opgevangen door een dynamo en hierdoor kunnen ze tussen de 20 en 100 kilowatt aan energie opwekken, wat genoeg is voor wel 200 huishoudens. Vlakbij Den Oever kun je de "vogels" bekijken vanuit je eigen auto.

windvogels

windvogelroosegaarde5

Symbolische waarde

Naast de Windvogels zijn er ook lichtgevende algen langs de dijk aangebracht, die oplichten als ze worden aangeraakt: “Glowing Nature”. “Op die manier ontstaan nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, duister en licht.” vertelt Daan. De Windvogels en Glowing Nature zijn tijdelijke projecten die te zien zijn tot en met 21 januari 2018. “Lichtpoort” is een blijvend project, waarbij de sluisgebouwen van de Afsluitdijk oplichten door de koplampen van de voorbijgaande auto’s. Dit jaar bestaat de Afsluitdijk 85 jaar en daarom werd Daan gevraagd om kunstprojecten te maken die de dijk extra symbolische waarde geven.

 

 

Vogels die dansen op de wind, het is een prachtig gezicht. Bekijk ook dit mooie filmpje van duizenden spreeuwen die dansen boven een Nederlands veld

Lees ook:  Deze ongelooflijk gedetailleerde schilderijen zijn bijna te perfect om waar te zijn

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down