
Melanie Barboni is assistent-onderzoeker aan UCLA (University of California, Los Angeles). Zij werkt voor de sectie aarde-, planeet- en ruimtewetenschappen, maar staat op de universiteit vooral bekend als de 'hummingbird whisperer'. Dagelijks ontvangt zij namelijk bezoek van 200 kolibries.
De kolibrie is de beste creatie van Moeder Natuur
Het begon twee jaar geleden, toen Melanie een aanstelling kreeg bij de universiteit. Om de vogels aan te trekken hing zij een speciaal met nectar en water gevulde vogelvoeder aan het raam van haar kantoor. Nu, twee jaar later, is de populatie gegroeid en wordt Melanie dagelijks begroet door 200 vrolijk fladderende kolibries.
Melanie vindt de kolibrie al van kleins af aan een fascinerende vogel:
Ze zijn in elk opzicht opmerkelijk te noemen. Ze zijn ontzettend klein, maar hebben allemaal een persoonlijkheid en zijn ontzettend slim. Ik vind de kolibrie de beste creatie van Moeder Natuur. Ik denk dat zij een perfect klein juweeltje heeft willen maken en dat is haar met de kolibrie goed gelukt.
Heb je een slechte dag, dan maakt de kolibrie het weer goed
Van de 200 vogels kan Melanie er inmiddels 50 herkennen. Deze heeft ze ook allemaal een naam gegeven: Squeak, Stardust, Zircon, Emeraude, Marshmellow en Stromboli zijn hier een paar voorbeelden van. Er is een vriendschap ontstaan tussen Melanie en haar kolibries:
Het leuke aan de kolibries is dat ze je herkennen. Ze leren je kennen en communiceren met je. Ze maken mij gelukkig. Heb je een slechte dag? Wat maakt het uit - er zijn kolibries in de buurt. Heb je een goede dag? Kolibries maken het nog beter.
Vooral met Squeak heeft Melanie een speciale band. Dit vogeltje komt graag bij haar op haar vinger zitten en bezoekt haar in haar kantoor. Soms slaapt ze zelfs op de monitor van Melanie's computer om zich te verwarmen. Bijzonder hoe er tussen mens en dier zo'n hechte band kan ontstaan.
In dit filmpje legt Melanie haar liefde en fascinatie voor de kolibrie uit en zie je hoe zij de vogels bestudeert.
Toen India een decennia geleden werd getroffen door een tsunami zochten een aantal exotische parkieten veiligheid in de achtertuin van Sekar. Deze vogelman besloot de vogels wat rijst gegeven en voert vandaag de dag meer dan 4.000 exotische parkieten in zijn achteruin.