Kledingtrends uit de jaren 60

17 juni 2022
681
jaren 60

De trends uit de jaren 60 zijn een steeds groter terugkerend fenomeen met een frissere en modernere twist. Een aantal jaar geleden konden we de skinny jeans, Nickelson jas en de Ugg’s niet meer wegdenken uit het modebeeld, maar dit is de laatste twee/ drie jaar weer volledig omgeslagen. Zo zijn T-shirts voor dames, A-lijn rokken en Flared pants tegenwoordig niet meer weg te denken uit de kledingkast bij vrouwen.

Vroeger was alles beter, toch?

De kwaliteit van vroeger was duizenden malen beter dan dat deze tegenwoordig is. Vooral ook als het gaat om kleding. Vintage kleding kopen is nu een van de hotste trends als het gaat om kleding en mode in het algemeen. Vrouwen doen er alles voor om de pareltjes uit het verleden te scoren. Denk hierbij aan een vintage store, de Vinted app.

We nemen even een duikje terug in het verleden om de trends van de jaren 60 opnieuw in kaart te brengen. De kledingstijl en mode in de jaren 60 waren uitermate bijzonder. De kledingkasten en de kapsels werden massaal geïnspireerd door de grote films en TV-sterren. Vooral sterren als de Beatles en Brigit Bardot. Vrouwen en mannen lieten hun kapsels knippen zoals in de wel bekende films van Grease en begonnen ook hun kledingstijl hiernaar aan te passen. Hierdoor werd de kloof met jeugdigen en ouderen goed. Zichtbaar te worden.

Ook werd er later in de jaren 60 de minirok geïntroduceerd. Dit was wel iets waar in eerste instantie aan gewend moest worden door veel vrouwen maar werd wel al snel een heuse trend. De minirok werd dan voornamelijk gedragen en gestyled met gogo of cowboylaarzen. Ook werden later in de jaren 60 de hippies langzaam een groeiende trend waarbij onder andere ook vrouwen wijde broeken begonnen te dragen en de hedendaagse mode erg fel en kleurrijk werd met grappige bloem patronen, streepjes en vooral veel items van felle kleuren werden gedragen.

Lees ook:  De goedheid van de mens

De trenchcoat

De trenchcoat was bij vrouwen een van de hot items in de jaren 60 ook deze zien we de laatste jaren in het huidige modebeeld steeds meer terugkomen. De trenchcoat is vandaag de dag ook nog steeds een hot item en wordt ook weer steeds populairder. Ook bij mannen is de trenchcoat tegenwoordig een stijlvol mode item. Vooral bij zakenmannen in pakken en de jongere generatie zien we dat de trenchcoat steeds meer wordt gedragen als een sjieke en nette jas voor over een stijlvolle look of een mooi pak heen te dragen wat goed matcht. De meest populaire kleuren voor deze trenchcoats zijn zwart, beige, kaki of cognac kleur.

Jaren 60: dit droegen de mannen

De mannen hadden 2 verschillende looks in de jaren 60. In de film Grease zie je goed terug hoe de mannen in de jaren 60 zich vroeger kleedde. Dit waren voornamelijk jongere mannen. De oudere generatie droeg in de jaren 60 elegante pakken naar het werk. Later in de jaren 60 gingen mannen steeds meer voor een klassieke en elegante look. Deze trends zijn toen der tijd vanuit Italië komen over waaien.

De Italiaanse fashion industrie nam het later steeds meer over in de kledingkasten van mannen. Mannen begonnen langzaamaan massaal te kiezen voor elegantie en strakkere kleding dat er netjes en professioneel uit zag. In de jaren 60 experimenteerde mannen meer met felle en diverse kleuren. Wat vooral zichtbaar werd is dat het conservatieve steeds meer afnam zowel bij mannen als bij vrouwen. De vrouwen droegen steeds kortere kleding. Bij de kwamen de blouses meer op. Deze look komt vandaag ook nog voor. De stropdas verdween. Spijkerbroeken waren ineens populairder dan pantalons. Ook de colbertjes verdwenen langzaamaan in het straatbeeld en de modewereld. Al deze kleding werd jarenlang middels het traditionele fast fashion systeem geproduceerd. Inmiddels is hier een duurzame vervanging voor in opkomst: slow fashion.

Lees ook:  Portretten van wol door Salman Khoshroo

Vandaag de dag

Tegenwoordig is er steeds meer terugkomst van de kleding van vroeger. Denk maar aan de T-shirts met grote opdrukken, Flared pants en jeans voor vrouwen, lederen jasjes en zeker ook de A-lijn rokken en jurkjes zijn een steeds vaker terugkerend mode item in de hedendaagse mode-industrie. Ook zien we mannen weer massaal kiezen voor oversized kleding . Zo zien we steeds meer items uit onder andere de jaren 80 terugkeren in het modebeeld tegenwoordig.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

Afscheid nemen van een trouwe viervoeter: gedichten over het overlijden van een kat

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down