Deze tiny houses zijn ontworpen om later oud in te worden

9718 VIEWS
Deze tiny houses zijn ontworpen om later oud in te worden

Tiny houses: van sympathiek vakantieverblijf zijn deze kleine huisjes inmiddels getransformeerd tot een manier om minimalistisch te leven en om meer van de wereld te zien (wanneer je er een op wielen hebt). Sommige mensen bouwen zelfs een schoolbus om tot miniwoning. Maar het concept van een tiny house kan ook de oplossing kan zijn om iemand die dichtbij je staat en niet meer (helemaal) zelfstandig kan wonen, in je tuin te huisvesten.

Speciale care-cottages

De Amerikaanse organisaties MEDCottage en Nationwide Homes ontwerpen tiny houses die speciaal gericht zijn op mensen die zorg nodig hebben. Deze huisjes kunnen worden voorzien van robottechnologie, hulpmiddelen voor mensen met een fysieke beperking en meer. Er zijn permanente huisjes beschikbaar, maar ook verrijdbare soorten.

Het voordeel van dit soort tiny houses is dat ze een alternatief kunnen zijn op het verzorgingshuis. Ook kan het fijn zijn dat je, wanneer je mantelzorger bent, een dergelijke oplossing veel stress en (reis)tijd scheelt. Voor degene die erin woont is het tevens prettig dat alles gelijkvloers is en dat alles dicht bij de hand is. Uiteraard heb je hier wel een tuin voor nodig.

Hieronder een paar voorbeelden van de zgn. care-cottages, in het Engels ook wel Granny Pods genoemd. Qua uitstraling lekker Amerikaans, maar het gaat om het idee. We wachten op de Nederlandse variant!

Lees ook:  Marjolein bouwt haar eigen tiny house

Care-cottage 1

Oud worden Care-cottage 2 Oud worden Care-cottage 3

Schuurtjes in de achtertuin

Deze care-cottages zetten aan tot nadenken en geven inspiratie. Het is een mooi concept wanneer je voor een naaste zorgt en degene dicht bij je is, maar wel ook zijn of haar eigen privacy en leefomgeving wil. In het kader van creatieve oplossingen kun je ook denken om een schuurtje in de achtertuin neer te zetten en om te bouwen tot kleine woning. Niet om iemand weg te stoppen, maar juist zo dat iemand nog zelfstandig kan wonen, privacy heeft, maar wel familie en (mantel)zorg heel dicht bij de hand.

Voor het geval je je afvraagt wat je dan zoal met een schuurtje kunt doen: er zijn best veel mogelijkheden! Zie de foto’s hieronder en bekijk ook even dit artikel voor nog meer inspiratie.

Oud worden schuurtje 2 Oud worden schuurtje 3

Ben je nieuwsgierig geworden en geïnspireerd geraakt? In dit artikel lees je alles over het bouwen van een tiny house.

Meer informatie over toekomstbestendig wonen in Nederland vind je hier, inclusief een handige checklist voor je eigen woning.

MEER INSPIRATIE

Slapen naast het Pieterpad met wijds uitzicht over de groene Achterhoek
Overnachten in een houten pipowagen met hottub in de tuin
B&B Warreweide: slapen in een pipowagen met hottub naast de deur
Overnachten in Texel? Bekijk deze 7 bijzondere huisjes