Deze sporthal van 782 m2 is helemaal gemaakt van bamboe

1621 VIEWS
Deze sporthal van 782 m2 is helemaal gemaakt van bamboe

Indoor sporten in een gebouw dat volledig is gemaakt van natuurlijke materialen. Bamboe om precies te zijn. Dat heeft architectenbureau Chiang Mai Life Architects and Construction onlangs mogelijk gemaakt voor leerlingen van een internationale school in Chang Mai (Thailand). Het bureau leverde in 2017 een sporthal van 100% bamboe op, die volledig past bij de boeddhistische principes van de school. Bamboe neemt van nature CO2 op. Het gebouw is daarom niet alleen een lust voor het oog door het complexe en verfijnde handwerk, maar ook uiterst milieuvriendelijk en klimaatneutraal. 

Puur natuur

Chang Mai Life Architects is gespecialiseerd in constructies van moderne bamboe, aarde, touw en materialen zoals rots en hout, in elke denkbare combinatie. Het bureau ontwikkelt zalen, eco-resorts, villa’s, huizen, scholen, kantoor- en fabrieksruimtes door het gebruik van grote bamboestructuren.

De sporthal in Chang Mai biedt ruimte aan zo’n 300 mensen, staat op enorme bamboepalen van 17 meter en heeft een indrukwekkende omvang van zo’n 782 vierkante meter.

Wij geven de voorkeur aan duurzame, vloeiende ontwerpen. We geloven dat het gebruik van natuurlijke materialen in combinatie met moderne, lichte en schone architectuur bijdraagt aan een verbeterde leefomgeving en levenskwaliteit.

Symbolisch dak

De sporthal staat in een groen, sereen gebied waarin de meeste gebouwen van aarde en bamboe zijn vervaardigd. De hal past hierdoor perfect in het door rijstvelden omgeven geheel. Van bovenaf is dat goed te zien op onderstaande foto’s. Het glooiende en gelaagde dak van de hal refereert naar (de bladeren van) de lotusbloem: een belangrijk symbool voor Thailand en het Boeddhisme.

Lees ook:  Dit huis van karton zet je binnen een dag in je achtertuin

Artikel gaat door onder foto’s (foto’s: Chang Mai Life Architecten).

DCIM100MEDIADJI_0218.JPG

bamboe 7

Multifunctioneel

In de hal beoefenen zowel volwassenen als kinderen verschillende sporten zoals volleybal, basketbal en badminton. Ook dient de hal als congres- en vergaderzaal en beschikt het over een podium voor plaatselijke optredens. Ondanks dat er -zowel fysiek als mentaal- flink gezweet wordt blijft het klimaat in de hal koel en aangenaam. De open wanden maken een natuurlijke ventilatie mogelijk en kunstmatige airconditioning overbodig. Bamboe is als het staal van de natuur: oersterk. De hal is daarom goed bestand tegen orkanen en ander natuurgeweld en heeft een verwachte levensduur van maar liefst vijftig jaar.

bamboe 2

bamboe 6

bamboe 5

bamboe 8

bamboe 3

In vogelvlucht

Bekijk onderstaand filmpje voor een vogelvlucht impressie van de sporthal en de omgeving.

 

Om prachtige bamboebouwwerken met eigen ogen te zien hoef je niet persé het vliegtuig naar Thailand te pakken. Ook Nederland kent architectonische juweeltjes van bamboe. In Noordwijk bijvoorbeeld. Lees het artikel over het theater op het Noordwijkse strand dat is gemaakt van 5800 bamboestokken.

MEER INSPIRATIE

Rendieren spotten in stijl
Duurzamer wonen? Overweeg dan om zonnepanelen te installeren en andere maatregelen te nemen
Met 10 verdiepingen is dit de grootste boomhut ter wereld
Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur