Deze sporthal van 782 m2 is helemaal gemaakt van bamboe

26 januari 2018
713

Indoor sporten in een gebouw dat volledig is gemaakt van natuurlijke materialen. Bamboe om precies te zijn. Dat heeft architectenbureau Chiang Mai Life Architects and Construction onlangs mogelijk gemaakt voor leerlingen van een internationale school in Chang Mai (Thailand). Het bureau leverde in 2017 een sporthal van 100% bamboe op, die volledig past bij de boeddhistische principes van de school. Bamboe neemt van nature CO2 op. Het gebouw is daarom niet alleen een lust voor het oog door het complexe en verfijnde handwerk, maar ook uiterst milieuvriendelijk en klimaatneutraal. 

Puur natuur

Chang Mai Life Architects is gespecialiseerd in constructies van moderne bamboe, aarde, touw en materialen zoals rots en hout, in elke denkbare combinatie. Het bureau ontwikkelt zalen, eco-resorts, villa's, huizen, scholen, kantoor- en fabrieksruimtes door het gebruik van grote bamboestructuren.

De sporthal in Chang Mai biedt ruimte aan zo'n 300 mensen, staat op enorme bamboepalen van 17 meter en heeft een indrukwekkende omvang van zo'n 782 vierkante meter.

Wij geven de voorkeur aan duurzame, vloeiende ontwerpen. We geloven dat het gebruik van natuurlijke materialen in combinatie met moderne, lichte en schone architectuur bijdraagt aan een verbeterde leefomgeving en levenskwaliteit.

Symbolisch dak

De sporthal staat in een groen, sereen gebied waarin de meeste gebouwen van aarde en bamboe zijn vervaardigd. De hal past hierdoor perfect in het door rijstvelden omgeven geheel. Van bovenaf is dat goed te zien op onderstaande foto's. Het glooiende en gelaagde dak van de hal refereert naar (de bladeren van) de lotusbloem: een belangrijk symbool voor Thailand en het Boeddhisme.

Lees ook:  Het eerste huis dat Gaudí ooit ontwierp kun je binnenkort bezoeken

Artikel gaat door onder foto's (foto's: Chang Mai Life Architecten).

DCIM100MEDIADJI_0218.JPG

bamboe 7

Multifunctioneel

In de hal beoefenen zowel volwassenen als kinderen verschillende sporten zoals volleybal, basketbal en badminton. Ook dient de hal als congres- en vergaderzaal en beschikt het over een podium voor plaatselijke optredens. Ondanks dat er -zowel fysiek als mentaal- flink gezweet wordt blijft het klimaat in de hal koel en aangenaam. De open wanden maken een natuurlijke ventilatie mogelijk en kunstmatige airconditioning overbodig. Bamboe is als het staal van de natuur: oersterk. De hal is daarom goed bestand tegen orkanen en ander natuurgeweld en heeft een verwachte levensduur van maar liefst vijftig jaar.

bamboe 2

bamboe 6

bamboe 5

bamboe 8

bamboe 3

In vogelvlucht

Bekijk onderstaand filmpje voor een vogelvlucht impressie van de sporthal en de omgeving.

 

Om prachtige bamboebouwwerken met eigen ogen te zien hoef je niet persé het vliegtuig naar Thailand te pakken. Ook Nederland kent architectonische juweeltjes van bamboe. In Noordwijk bijvoorbeeld. Lees het artikel over het theater op het Noordwijkse strand dat is gemaakt van 5800 bamboestokken.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down