Over spechten die duizenden eikels in één boom weten te verzamelen

4965 VIEWS
Over spechten die duizenden eikels in één boom weten te verzamelen

Eikelspechten zijn een interessant soort. Ze speuren de omgeving af naar bomen, telefoonpalen, schuttingen en ander geschikt hout om hun voorraad eikels in de bewaren, soms wel met tienduizenden tegelijk.

Walt Koenig, een wetenschapper vogelkunde, bestudeert deze spechtsoort al sinds 1972. Hij is er fan van. “Het is een van de meest interessante vogelsoorten van Noord-Amerika’, vertelt hij. “Ik kan geen andere vogel bedenken die er ook maar in de buurt komt!”

Eikels verhuizen

De spechten gebruiken deze opslagvorm voor hun wintervoorraad eikels omdat het klimaat waarin ze leven vrij zacht is. Wanneer ze ze gewoon in een stapel in de holte van een boom zouden opslaan, rotten de eikels weg. Nu drogen ze lekker uit en hebben de spechten een goed maaltje voor de winter wanneer de insecten schaars zijn.

Omdat de eikels indrogen worden ze kleiner, dus moeten ze van tijd tot tijd worden verhuisd naar een beter passend gat. Hier zijn de spechten vrij druk mee en je ziet ze dan ook altijd in de weer.

Samenleven

De eikelspechten leven in een soort communities, soms wel van 15 vogels. Ze hebben geen vaste partners en het opvoeden van  het kroost is een gezamenlijke effort. Wanneer de jongen ouder worden is het afhankelijk van de samenstelling van de groep of ze daar een plaats krijgen, of dat ze hun heil moeten zoeken in een andere community.

Lees ook:  Natuurkalender | Jezelf zijn in februari

Ook je huis wordt gebruikt als opslag

Mensen waarvan hun huis in het gebied van de eikelspechten staat zijn minder blij. De vogels gebruiken elk stukje hout dat ze kunnen vinden, dus als je pech hebt wordt je huis flink onder handen genomen. Koenig is hier laconiek over: “Je kunt óf verhuizen, of je huis slopen en het volledig in steen herbouwen. Die vogels gaan nergens heen…”

eikelspechten2 eikelspechten9 eikelspechten7 eikelspechten6

" "
” “

eikelspechten4 eikelspechten3

 

 

MEER INSPIRATIE

Help de natuur vanuit je eigen tuin!
De vogels in je tuin voeren
De landing van een uil in slow motion
Deze uilen zijn meesters in camouflage