Over spechten die duizenden eikels in één boom weten te verzamelen

4 januari 2017
957

Eikelspechten zijn een interessant soort. Ze speuren de omgeving af naar bomen, telefoonpalen, schuttingen en ander geschikt hout om hun voorraad eikels in de bewaren, soms wel met tienduizenden tegelijk.

Walt Koenig, een wetenschapper vogelkunde, bestudeert deze spechtsoort al sinds 1972. Hij is er fan van. "Het is een van de meest interessante vogelsoorten van Noord-Amerika', vertelt hij. "Ik kan geen andere vogel bedenken die er ook maar in de buurt komt!"

Eikels verhuizen

De spechten gebruiken deze opslagvorm voor hun wintervoorraad eikels omdat het klimaat waarin ze leven vrij zacht is. Wanneer ze ze gewoon in een stapel in de holte van een boom zouden opslaan, rotten de eikels weg. Nu drogen ze lekker uit en hebben de spechten een goed maaltje voor de winter wanneer de insecten schaars zijn.

Omdat de eikels indrogen worden ze kleiner, dus moeten ze van tijd tot tijd worden verhuisd naar een beter passend gat. Hier zijn de spechten vrij druk mee en je ziet ze dan ook altijd in de weer.

Samenleven

De eikelspechten leven in een soort communities, soms wel van 15 vogels. Ze hebben geen vaste partners en het opvoeden van  het kroost is een gezamenlijke effort. Wanneer de jongen ouder worden is het afhankelijk van de samenstelling van de groep of ze daar een plaats krijgen, of dat ze hun heil moeten zoeken in een andere community.

Ook je huis wordt gebruikt als opslag

Mensen waarvan hun huis in het gebied van de eikelspechten staat zijn minder blij. De vogels gebruiken elk stukje hout dat ze kunnen vinden, dus als je pech hebt wordt je huis flink onder handen genomen. Koenig is hier laconiek over: "Je kunt óf verhuizen, of je huis slopen en het volledig in steen herbouwen. Die vogels gaan nergens heen..."

Lees ook:  3 leuke doe-het-zelf ideeën om je huis in herfstsferen te hullen

eikelspechten2 eikelspechten9 eikelspechten7 eikelspechten6

" "

" "

eikelspechten4 eikelspechten3

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down