Deze sculpturen doen je vergeten dat het om papier gaat

12 februari 2021
1194

Matt Shlian mag zich voegen in het rijtje der grote papierkunstenaars. Zijn sculpturen bestaan uit ingenieus gevouwen patronen en laten je bijna vergeten dat het om papier gaat. In eerste instantie begin hij zijn artistieke opleiding met keramiek, maar al snel realiseerde Shlian zich dat hij een veel bredere interesse had: glaskunst, schilderen, performancekunst, muziek - er is weinig dat hij niet probeerde.

Kunst maken als puzzel

Op een gegeven moment maakte hij grote digitale prints die hij begon te vouwen. "Ik had echt geen idee wat ik aan het doen was", aldus Shlian, "maar ik wilde dat het beeld interactiever werd. Met het vouwen kon ik de afbeelding op het papier kracht bij zetten." Eén van zijn docenten kocht voor hem een 'pop-up boeken': "Ik ging die uit elkaar halen omdat ik precies wilde weten hoe ze in elkaar staken. Het voelt als het oplossen van een puzzel."

Intuïtief proces

[quote text_size="small"]

"Mijn startpunt is eigenlijk altijd mijn nieuwsgierigheid, ik moet iets maken voordat ik het begrijp."

[/quote]

Shlian werkt heel intuïtief: "Mijn proces verschilt enorm per werk. Vaak start ik zonder een vastomlijnd doel, maar geef ik mezelf een bepaalde opdracht zoals dat ik alleen gebogen vouwen mag gebruiken, of alleen vouwen van een bepaalde lengte. Soms begin ik ook met een bepaalde beweging in gedachten, en dan probeer ik dat gevoel in het papier te leggen. Halverwege gaat er meestal wel iets mis en wordt een dergelijk 'fout' juist een interessant gegeven waar ik verder mee ga. Mijn startpunt is eigenlijk altijd mijn nieuwsgierigheid, ik moet iets maken voordat ik het begrijp. Als ik het van te voren al helemaal kan visualiseren dan heb ik geen reden om het te gaan maken. Ik moet mezelf verrassen."

Lees ook:  Origamikunst op mini-miniatuurformaat

matt shlian matt shlian2 matt shlian3 matt shlian4 matt shlian5 matt shlian6 matt shlian7 matt shlian8 matt shlian9 matt shlian10 matt shlian11 matt shlian12 matt shlian13 matt shlian14 matt shlian18 matt shlian20 Shlian23 Shlian24 Shlian2822  

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down