Deze paleisjes zijn vogelhuisjes die stammen uit het Ottomaanse rijk

1 september 2017
218

In het Ottomaanse rijk waren weelderige vogelhuizen onderdeel van de Ottomaanse architectuur. Je vond ze aan de muren van moskeeën, fonteinen, bruggen, bibliotheken, scholen en hotels. Deze paleisjes werden gebouwd om de muren te beschermen tegen aantasting van de uitwerpselen van vogels, maar ook uit religieuze overtuiging dat de makers zouden worden beloond.

Omdat deze overtuiging sterk aanwezig was in het hele rijk vond je zulke architectonische hoogstandjes door het hele land. Nog steeds zijn in steden in het huidige Turkije dit soort vogelresidenties te vinden. Ze werden voornamelijk gebouwd om mussen, zwaluwen en duiven onderdak te bieden. Sommige vogelhuizen hadden zelfs meerdere verdiepingen.

Wegens de overvloed aan en zorg voor deze uitbundige mini-architectuur ontstond er bij de bevolking een liefde voor vogels en dieren in het algemeen. De inwoners hebben zelfs meerdere liefkozende namen verzonnen voor de vogelhuizen, waaronder: vogelpaviljoens, duiventillen en mussenpaleisjes.

En zeg nou zelf, bij het zien van deze foto's is 'paleis' ook zeer treffend. Prachtig! Voor de sobere Nederlandse variant: bekijk even deze leuke 'mussenflat'.

vogelhuisjes 1

vogelhuisjes 2

vogelhuisjes 4

vogelhuisjes 5

vogelhuisjes 6

vogelhuisjes 3

vogelhuisjes 7

Dat de Islamitische architectuur van een ander metier is dan bij ons in het westen laten ook deze Iraanse gebouwen zien. Hier lijken de sprookjes uit 1001-nacht nog springlevend.

boredpanda.com
Lees ook:  Dit mysterieuze herenhuis ging van sloopwoning naar miljoenen optrekje

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings