Deze musea hangen nep-schilderijen op om een bijzondere reden

20 juli 2016
433
nep schilderijen wedstrijd museum

In het Verenigd Koninkrijk hebben 7 musea schilderijen van Britse meesterwerken vervangen door nep schilderijen. De reden hiervoor is dat een nieuw televisieprogramma genaamd ‘Fake! The Great Masterpiece Challenge’ mensen wil aansporen om langer en nauwkeuriger naar kunst te kijken door te  proberen het valse schilderij te ontdekken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde museumbezoeker minder dan 30 seconden naar een kunstwerk kijkt. Dat kan langer, én aandachtiger zo vinden ze in Engeland. Degene die de replica's weet te herkennen wordt hier vervolgens rijkelijk voor beloond.

Museumbezoekers als detective

Volgens Phil Edgar-Jones, de directeur van Sky Arts, hoef je “geen historicus te zijn om mee te kunnen doen met de wedstrijd. Alles wat je nodig hebt is een dosis nieuwsgierigheid en een oog voor detail.” De museumbezoeker moet dus als een detective wat speur- en observeerwerk verrichten, wil hij deze wedstrijd winnen. De mensen zullen de kunstwerken dan ook een stuk aandachtiger moeten bekijken dan die glimp van 30 seconden en een snelle foto voor Instagram.

Benadering met humor

Het tv-programma wil de Britse kunst met humor benaderen in plaats van de gewoonlijke droge, academische setting die bij veel kunstprogramma’s de boventoon voert. Edgar-Jones hoopt dat het wedstrijdje kunst kijken iedereen uitdaagt om “het werk van de grote Britse kunstenaars met een kritische blik te bekijken.” Beth McIntyre, curator bij National Museum Cardiff, voegt hieraan toe: “We willen onze bezoekers uitdagen om de fijnste details van onze meesterwerken te bestuderen, om naar de verfstreken, textuur en de kleuren te kijken.”

De winnaar 'nep schilderijen spotten'

De replica’s zullen nog tot 1 augustus in de musea blijven hangen. Uit de mensen die de nep-schilderijen weten te spotten, worden vervolgens 200 mensen geselecteerd die het beste gepresteerd hebben. Hieruit worden dan tien deelnemers gekozen om naar de finale in het Ashmolean Museum in Oxford te gaan. De uiteindelijke winnaar gaat naar huis met één van de replica’s van een Brits meesterwerk ter waarde van 6000 euro.

Lees ook:  B&B 't Bakhuis | Overnachten op een eeuwenoud landgoed

Waag een poging

Op de website van de wedstrijd kun je de deelnemende musea vinden en zelf ook een poging wagen om de replica’s te vinden. Helaas kunnen alleen inwoners van het Verenigd Koninkrijk werkelijk deelnemen aan de wedstrijd. Misschien een leuk idee voor het Rijksmuseum om een Nederlandse wedstrijd te organiseren?

nep schilderijen wedstrijd museum

nep schilderijen wedstrijd museum3

nep schilderijen wedstrijd museum

Via QZ

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings