Deze musea hangen nep-schilderijen op om een bijzondere reden

1188 VIEWS
Deze musea hangen nep-schilderijen op om een bijzondere reden

In het Verenigd Koninkrijk hebben 7 musea schilderijen van Britse meesterwerken vervangen door nep schilderijen. De reden hiervoor is dat een nieuw televisieprogramma genaamd ‘Fake! The Great Masterpiece Challenge’ mensen wil aansporen om langer en nauwkeuriger naar kunst te kijken door te  proberen het valse schilderij te ontdekken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde museumbezoeker minder dan 30 seconden naar een kunstwerk kijkt. Dat kan langer, én aandachtiger zo vinden ze in Engeland. Degene die de replica’s weet te herkennen wordt hier vervolgens rijkelijk voor beloond.

Museumbezoekers als detective

Volgens Phil Edgar-Jones, de directeur van Sky Arts, hoef je “geen historicus te zijn om mee te kunnen doen met de wedstrijd. Alles wat je nodig hebt is een dosis nieuwsgierigheid en een oog voor detail.” De museumbezoeker moet dus als een detective wat speur- en observeerwerk verrichten, wil hij deze wedstrijd winnen. De mensen zullen de kunstwerken dan ook een stuk aandachtiger moeten bekijken dan die glimp van 30 seconden en een snelle foto voor Instagram.

Benadering met humor

Het tv-programma wil de Britse kunst met humor benaderen in plaats van de gewoonlijke droge, academische setting die bij veel kunstprogramma’s de boventoon voert. Edgar-Jones hoopt dat het wedstrijdje kunst kijken iedereen uitdaagt om “het werk van de grote Britse kunstenaars met een kritische blik te bekijken.” Beth McIntyre, curator bij National Museum Cardiff, voegt hieraan toe: “We willen onze bezoekers uitdagen om de fijnste details van onze meesterwerken te bestuderen, om naar de verfstreken, textuur en de kleuren te kijken.”

Lees ook:  Pieter Bruegel schilderde meer dan 100 Nederlandse spreekwoorden in dit schilderij

De winnaar ‘nep schilderijen spotten’

De replica’s zullen nog tot 1 augustus in de musea blijven hangen. Uit de mensen die de nep-schilderijen weten te spotten, worden vervolgens 200 mensen geselecteerd die het beste gepresteerd hebben. Hieruit worden dan tien deelnemers gekozen om naar de finale in het Ashmolean Museum in Oxford te gaan. De uiteindelijke winnaar gaat naar huis met één van de replica’s van een Brits meesterwerk ter waarde van 6000 euro.

Waag een poging

Op de website van de wedstrijd kun je de deelnemende musea vinden en zelf ook een poging wagen om de replica’s te vinden. Helaas kunnen alleen inwoners van het Verenigd Koninkrijk werkelijk deelnemen aan de wedstrijd. Misschien een leuk idee voor het Rijksmuseum om een Nederlandse wedstrijd te organiseren?

nep schilderijen wedstrijd museum

nep schilderijen wedstrijd museum3

nep schilderijen wedstrijd museum

Via QZ

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze kunstenares haakt jasjes voor beschadigde natuur
Pieter Bruegel schilderde meer dan 100 Nederlandse spreekwoorden in dit schilderij
Sprookjesachtige borduurkunst met een boodschap
Met deze ijsjes wordt aandacht gevraagd voor watervervuiling