Deze kunstenares maakt kleding van regen

3237 VIEWS
Deze kunstenares maakt kleding van regen

Kunstenares Aliki van der Kruijs houdt van het weer en dan vooral van regen. Waar de rest van Nederland maar al te graag klaagt als het weer eens met bakken uit de hemel komt vallen, kan Aliki haar geluk niet op. Haar liefde voor het weer heeft ze van haar opa geërfd, die kalenders volschreef met de weersomstandigheden van elke dag.

Tekenen met regen

De kunstenares was op zoek naar een bijzondere manier om het weer in kaart te brengen en kwam op het idee om de regen te vangen op een stuk textiel. “Mensen hebben snel de neiging om te klagen als het regent, maar ik vind het een prachtig geluid. Het verandert de ruimte en zorgt voor groei. Ik wilde daarom iets maken om het weer te vieren.”, aldus Aliki. Tijdens haar master toegepaste kunst bedacht ze een manier om een regenbui te vangen op textiel. Deze techniek noemde zij pluviografie, ofwel: tekenen met regen.

Patroon van regendruppels

Hoe gaat pluviografie in zijn werk? Als het regent, dan neemt Aliki een stuk stof onder haar arm en rent ze het dak op. Zij maakt gebruik van twee soorten technieken om de regen op te vangen.

Lees ook:  De magische details van de natuur in papierkunst

Voor de eerste versie gebruikt Aliki twee lagen: een stuk stof en een stuk papier met inkt. De stof legt zij over het papier, zodat de regen en de inkt met elkaar vermengd worden.

In een andere versie gebruikt ze een stuk stof wat al doordrenkt is met inkt. Zodra de regen de stof raakt begint de inkt uit te lopen en ontstaat er, net als bij de eerste manier, een patroon van regendruppels. Geen enkele regenbui is hetzelfde, waardoor er steeds een ander, uniek patroon ontstaat. Wat deze techniek extra bijzonder maakt, is dat Aliki de data bijhoudt van de regenbuien en deze op de stof impregneert.

In dit leuke filmpje laat Aliki zien hoe ze te werk gaat:

Bekijk de collectie:

Aliki van der Kruijs 1

 

Aliki van der Kruijs 2

 

Aliki van der Kruijs 3

 

Aliki van der Kruijs 4

 

Aliki van der kruijs 5

 

Aliki van der Kruijs 7

 

Aliki van der Kruijs 9

Foto’s via: Made by rain

De made by rain collectie is online te koop bij madebyrain.com.

Anderen bekeken ook: Kunstenares maakt jurken met de natuur als inspiratiebron.

Bron: greatbigstory.com

MEER INSPIRATIE

Met deze vlinderjuwelen draag je de lente altijd bij je
Breien op reusachtig formaat
Houtsnippers krijgen een nieuw leven met kleurrijke hars
Een verloren kunst | Bloemenkransen voor gevorderden