Deze kunstenaar schildert met roet en vuur

8 juni 2017
310

Als je naar de werken van deze kunstenaar kijkt dan lijken het gewone schilderijen. Er zit echter een bijzondere techniek achter: kunstenaar Steven Spazuk heeft deze schilderijen van vogels en portretten, naast acrylverf, gemaakt van roet en vuur. Dit heet fumage.

Een potlood als fakkel

Het idee om kunst te maken met behulp van roet en vuur kwam tot hem in een droom. Hij zag een kunstwerk in een galerij hangen dat gemaakt was met vuur. Dit idee heeft hij uitgewerkt en geperfectioneerd; fumage is nu zijn handelsmerk. Meestal gebruikt Steven de vlam van een kaars of fakkel als potlood. Met de vloeibare roetsporen die op het canvas achterblijven creëert hij zijn voorstellingen, waarbij er een spel ontstaat tussen licht en schaduw.

Breekbaarheid van het leven

Steven wil met zijn werken de breekbaarheid van het leven weergeven: “Vuur verbruikt, verwarmt en verlicht, maar het kan ook pijn en dood veroorzaken.” Hij gebruikt vaak wezens die normaal gesproken in groepen leven en beeld deze solitair af. Met zijn werk laat hij zien hoe alles en iedereen een bestanddeel is van de moderne menselijke gemeenschap.

Hoewel zijn gedachtegang achter de werken best moeilijk is te begrijpen, is de techniek waarmee hij de schilderijen maakt fascinerend. Eén seconde te lang met de vlam op het papier en het vat vlam.

Zien hoe Steven zijn schilderingen creëert? Bekijk dan dit filmpje (vanaf 0:40 seconden):

 

Steven-Spazuk-fire-painting-square (1)

 

Steven Spazuk 10

Egg-echassier, 2016

Steven Spazuk 8

Omothotem, 2014

Steven Spazuk 7

Silence, 2012

Steven Spazuk 6

Parfum de pomme, 2014

Steven Spazuk 5

Échasse, 2014

Steven Spazuk 9

Smoeky owl #2

Steven Spazuk 3

Smokey owl #3

Steven Spazuk 2

Smokey owl #4

Lees ook:  Minuscule sprookjeshuizen in een reageerbuisje

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings