Deze kunstenaar brengt schilderijen van Picasso tot leven in 3D

19 juni 2018
353
picasso in 3d

De Pakistaanse illustrator Omar Aqil tovert kunst uit het verleden om in moderne 3D sculpturen. Voor zijn serie Mimic liet hij zich inspireren door de surrealistische en excentrieke meesterwerken van Pablo Picasso (1881-1973). Hij koos enkele iconische schilderijen van de invloedrijke kunstenaar uit om ze vervolgens nieuw leven in te blazen. De onderwerpen uit Picasso’s schilderijen verschijnen in een reeks hyper-realistische 3D beelden voor je. Zo levensecht dat je het gevoel hebt dat je de beelden, hoewel digitale voorstellingen, kunt aanraken. 

Picasso in 3D

We zien het steeds vaker: oude meesters en moderne kunsttechnieken met elkaar gecombineerd. De serie Mimic van Kunstenaar Omar Aqil is daar een prachtig voorbeeld van. Dit experimentele project is ontstaan vanuit een fascinatie voor de abstracte beeldtaal van Picasso en de verwezenlijking van het antwoord op de zelf opgeworpen vraag: hoe zouden de schilderijen van Picasso eruitzien in 3D? Na jarenlange bestudering van de kunstwerken van het grote genie uit de twintigste eeuw, durfde Omar het aan. Met behulp van softwareprogramma's zoals Cinema 4D-Vray, Photoshop en Illustrator creëerde hij een reeks hyper-realistische beelden waarmee hij een eigen interpretatie aan Picasso geeft. Het resultaat is fascinerend. Hij heeft de avant-gardistische composities weten te doorgronden en deze ook nog eens van een extra dimensie, niet 2D maar 3D, voorzien. Maak kennis met de nog vrijwel onbekende kunstvorm:

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Picasso in 3d

picasso in 3d

picasso in 3d

Picasso in 3d

picasso in 3d

picasso in 3d

Nieuwe betekenis van vormen

In de reeks visuele nabootsingen van Picasso, laat Omar zien hoe de betekenis van vormen over de tijd verandert en hierdoor nieuwe fysieke mogelijkheden ontstaan.

Ik probeer meer te ontdekken in zijn geometrische vormen. Het is echt mogelijk voor mij om een kunstwerk van Pablo Picasso opnieuw te creëren.

Het voelt alsof Picasso's composities vanuit hun oude wereld rechtstreeks de 21ste eeuw zijn binnengewandeld. Omar voorziet de oude kunstwerken van een extra dimensie, de "gezichten" van expressie: mimiek. Deze "fysieke" indruk is te danken aan de aandacht die Omar geeft aan textuur en schaduw. In de Mimics waarin meer specifiek de portretten van Picasso centraal staan, zien we dat hij in de achtergrond een stap verder gaat: er worden Middeleeuwse architectuur elementen aan de 3D modellen toegevoegd en in een modern jasje gegoten. Hierdoor wordt het kunstwerk in een nieuw daglicht gesteld. De wil om te vernieuwen en te experimenteren met nieuwe kunstvormen, kenmerkend avant-gardistisch, zien we sterk terugkomen in het werk van Omar. Zijn werk is zowel een passend eerbetoon aan Picasso, als een unieke en eigen kunstvorm op zich.

Lees ook:  Deze kunstige dierschetsen zijn gemaakt van draad

Je kunt meer van Omars werk bekijken op Facebook of Instagram.

picasso in 3d

Picasso in 3d

picasso in 3d

picasso in 3d

picasso in 3d

picasso in 3d

picasso in 3d

picasso in 3d

picasso in 3d

In de kunst worden creatieve grenzen steeds verder verlegd met 3D-technieken. Deze kunstenaar was gefascineerd door de oude meesters en maakte moderne 3D-schilderijen bestaande uit miljoenen pixels.

Via: Behance

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings