Deze kunstenaar verzamelt afval, tovert het om tot kunst en ruimt het ook weer op

2039 VIEWS
Deze kunstenaar verzamelt afval, tovert het om tot kunst en ruimt het ook weer op

Met zijn project Washed Up vraagt Alejandro Durán vanuit zijn thuisland Mexico op een kleurrijke manier aandacht voor het huidige wereldafval probleem. Puin wat vanuit zee de Caribische kustlijn opspoelt transformeert hij tot bonte stellages en legt deze voor zijn project vast op beeld. Na het fotograferen van deze veelkleurige maar verontrustende verzamelingen ruimt hij alles netjes op en laat zo zijn geliefde stranden een stukje schoner achter.

Internationaal puin

Gedurende het maken van dit project is Alejandro op het strand van Sian Ka’an, het grootste beschermde natuurreservaat van Mexico, plastic afval tegengekomen uit maar liefst 58 landen en 6 continenten. Hij gebruikt dit internationale puin voor zijn werk om de vermenging van de hand van mens en natuur te laten zien.

Soms geeft hij de vorm aan zijn werk die de zee er ook aan had kunnen geven, een andere keer bootst hij algen, rivieren of fruit na om de infiltratie van plastic in de natuurlijke omgeving te laten zien. Klik hier om een wereldkaart te zien met de landen uit welke het afval dat gevonden is tijdens het project afkomstig is.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Washed up - 2

Boodschap van de jongeren

Om de Mexicaanse gemeenschap, met name de jongeren, op een duurzame manier te betrekken bij zijn project heeft Alejandro een afval museum opgezet. Hier kunnen de kinderen hun stem aan de wereld laten horen door het maken van hun eigen plastic installaties.

Lees ook:  Deze 6 vergeten reuzen zijn verstopt in de natuur van Kopenhagen

Zo is er een simpele maar krachtige boodschap van een jonge deelnemer de wereld over gegaan: “Tu Basura, Mi Lugar” ofwel “Jullie afval, Mijn achtertuin”. In samenwerking met de lokale inwoners van Sian Ka’an is er tijdens het project van 3 kilometer kuststrook bijna 800 kilo plastic afval verzameld en opgeruimd.

De kinderen werken aan hun eigen plastic installaties om hun stem aan de wereld te laten horen

Museum

Kids helpen

Met deze bontgekleurde stellages roept Alejandro de aandacht op voor het wereldwijde plastic probleem

Washed up - 9

Washed up - 4 Washed up - 8

Zijn zwart en wit gekleurde verzamelingen maken de noodzaak voor bewustwording nog evidenter

Washed up - 10

Washed up - 11

Washed up - 5

Washed up - 6

Washed up - 7

Ook deze kunstenaar wil door middel van kleurrijke kunst licht schijnen op de problemen die de huidige consumptiemaatschappij met zich meebrengt. Hij blaast straatvuil nieuw leven in door de enorme hoeveelheden gevonden voorwerpen om te toveren tot levensgrote driedimensionale straatkunst.

 

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Een sprekende beeltenis van 1 enkel ijzerdraadje
Historische afbeeldingen in een nieuw, keramisch jasje
Schoonheid versterkt schoonheid
Een werk van meer dan 1000 kunstenaars