Deze kunstenaar verzamelt afval, tovert het om tot kunst en ruimt het ook weer op

29 januari 2018
1683

Met zijn project Washed Up vraagt Alejandro Durán vanuit zijn thuisland Mexico op een kleurrijke manier aandacht voor het huidige wereldafval probleem. Puin wat vanuit zee de Caribische kustlijn opspoelt transformeert hij tot bonte stellages en legt deze voor zijn project vast op beeld. Na het fotograferen van deze veelkleurige maar verontrustende verzamelingen ruimt hij alles netjes op en laat zo zijn geliefde stranden een stukje schoner achter.

Internationaal puin

Gedurende het maken van dit project is Alejandro op het strand van Sian Ka'an, het grootste beschermde natuurreservaat van Mexico, plastic afval tegengekomen uit maar liefst 58 landen en 6 continenten. Hij gebruikt dit internationale puin voor zijn werk om de vermenging van de hand van mens en natuur te laten zien.

Soms geeft hij de vorm aan zijn werk die de zee er ook aan had kunnen geven, een andere keer bootst hij algen, rivieren of fruit na om de infiltratie van plastic in de natuurlijke omgeving te laten zien. Klik hier om een wereldkaart te zien met de landen uit welke het afval dat gevonden is tijdens het project afkomstig is.

Artikel gaat verder onder de afbeelding
Washed up - 2

Boodschap van de jongeren

Om de Mexicaanse gemeenschap, met name de jongeren, op een duurzame manier te betrekken bij zijn project heeft Alejandro een afval museum opgezet. Hier kunnen de kinderen hun stem aan de wereld laten horen door het maken van hun eigen plastic installaties.

Zo is er een simpele maar krachtige boodschap van een jonge deelnemer de wereld over gegaan: “Tu Basura, Mi Lugar" ofwel "Jullie afval, Mijn achtertuin". In samenwerking met de lokale inwoners van Sian Ka'an is er tijdens het project van 3 kilometer kuststrook bijna 800 kilo plastic afval verzameld en opgeruimd.

Lees ook:  Duizelingwekkende stadsgezichten van pen & inkt

De kinderen werken aan hun eigen plastic installaties om hun stem aan de wereld te laten horen

Museum

Kids helpen

Met deze bontgekleurde stellages roept Alejandro de aandacht op voor het wereldwijde plastic probleem

Washed up - 9

Washed up - 4 Washed up - 8

Zijn zwart en wit gekleurde verzamelingen maken de noodzaak voor bewustwording nog evidenter

Washed up - 10

Washed up - 11

Washed up - 5

Washed up - 6

Washed up - 7

Ook deze kunstenaar wil door middel van kleurrijke kunst licht schijnen op de problemen die de huidige consumptiemaatschappij met zich meebrengt. Hij blaast straatvuil nieuw leven in door de enorme hoeveelheden gevonden voorwerpen om te toveren tot levensgrote driedimensionale straatkunst.

 

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down