Deze groep vrienden bouwde vier boerderijen om samen oud in te worden

28 januari 2021
1329

Rondom een grote boerderij als gemeenschappelijk middelpunt wonen vier stellen al meer dan 30 jaar samen aan rivier de Krommerijn in het dorp Bunnik. De echtparen hadden het al jaren over het creëren van een plek waar ze samen oud konden worden, en op een zomeravond in 1985 hakten ze de knoop door. Ze kochten een stuk grond, bouwden de huizen en woongemeenschap De Kamp was geboren. 

Samen om de 'Kampstamp'

In de 30 jaar die volgden leerden de acht inwoners van De Kamp elkaar door en door kennen, hadden elkaars sleutels en hielpen de ander waar nodig. Bij mooi weer genoten ze gezamenlijk van de landelijke idylle omringend aan hun woongemeenschap en kanoden soms zelfs de Krommerijn af richting de stad Utrecht voor een bak koffie en een appeltaart. Wekelijks werd er samen gegeten, de zogenaamde 'Kampstamp', waarbij ze met zijn allen om de tafel gingen en deelden wat er in de afgelopen week allemaal gebeurd was.

Zo wonen geeft echt veel. Dat je zo kunt vertrouwen op de mensen om je heen

Stof tot nadenken

Inmiddels zijn drie van de acht bewoners van De Kamp overleden, waarmee het eerste huis van de Kamp leeg is komen te staan. Een groot gemis, maar ook een mooi gegeven: "Zonder de zorg van elkaar hadden zij niet tot het laatst zelfstandig kunnen blijven". De bewoners raden iedereen aan na te denken over hoe je het liefst je oude dag door zou willen brengen. Deze groep bewijst dat een kleine woongemeenschap met vrienden een prachtige manier kan zijn om samen oud te worden.

Lees ook:  Inspiratie om buiten de lijntjes te borduren

Woongemeenschap de kamp 4

Woongemeenschap de Kamp in tekst

Ook het Vriendenerf is een mooi een initiatief. Bekijk in dit artikel het erf waarop 12 groene woningen zijn gebouwd om samen én zelfstandig te leven.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down