Deze groep vrienden bouwde vier boerderijen om samen oud in te worden

14861 VIEWS
Deze groep vrienden bouwde vier boerderijen om samen oud in te worden

Rondom een grote boerderij als gemeenschappelijk middelpunt wonen vier stellen al meer dan 30 jaar samen aan rivier de Krommerijn in het dorp Bunnik. De echtparen hadden het al jaren over het creëren van een plek waar ze samen oud konden worden, en op een zomeravond in 1985 hakten ze de knoop door. Ze kochten een stuk grond, bouwden de huizen en woongemeenschap De Kamp was geboren. 

Samen om de ‘Kampstamp’

In de 30 jaar die volgden leerden de acht inwoners van De Kamp elkaar door en door kennen, hadden elkaars sleutels en hielpen de ander waar nodig. Bij mooi weer genoten ze gezamenlijk van de landelijke idylle omringend aan hun woongemeenschap en kanoden soms zelfs de Krommerijn af richting de stad Utrecht voor een bak koffie en een appeltaart. Wekelijks werd er samen gegeten, de zogenaamde ‘Kampstamp’, waarbij ze met zijn allen om de tafel gingen en deelden wat er in de afgelopen week allemaal gebeurd was.

Lees ook:  Zo ziet het kleurrijke leven van een bloemist eruit

Zo wonen geeft echt veel. Dat je zo kunt vertrouwen op de mensen om je heen

Stof tot nadenken

Inmiddels zijn drie van de acht bewoners van De Kamp overleden, waarmee het eerste huis van de Kamp leeg is komen te staan. Een groot gemis, maar ook een mooi gegeven: “Zonder de zorg van elkaar hadden zij niet tot het laatst zelfstandig kunnen blijven”. De bewoners raden iedereen aan na te denken over hoe je het liefst je oude dag door zou willen brengen. Deze groep bewijst dat een kleine woongemeenschap met vrienden een prachtige manier kan zijn om samen oud te worden.

Woongemeenschap de kamp 4

Woongemeenschap de Kamp in tekst

Ook het Vriendenerf is een mooi een initiatief. Bekijk in dit artikel het erf waarop 12 groene woningen zijn gebouwd om samen én zelfstandig te leven.

MEER INSPIRATIE

Met deze gewoonten blijf jij er langer jong uitzien
5x waarom (soms) stoppen met alcohol aan te raden is
Acht 50+ actrices die nog steeds de sterren van de hemel spelen
Een gezonder en gelukkiger leven? Neem een huisdier