Deze flessentuin is al 57 jaar oud en leeft alleen op zonlicht

29 augustus 2017
559

Op Paaszondag 1960 besloot David Latimer (83) uit nieuwsgierigheid een zaadje te planten in een glazen fles. Hij kon toen niet weten dat dat zaadje zou uitgroeien tot een weelderige jungle. Nu, 57 jaar na dato, is er binnen de fles een ecosysteem ontstaan gedijt op pure fotosynthese.

Een uit de hand gelopen experiment

Rond 1960 ging de chemische industrie over op het vervoeren van chemicaliën in plastic flessen, waardoor er een overvloed aan glazen flessen ontstond. Zo kwam David aan zijn glazen fles van 45 liter. Hij besloot, bij wijze van experiment, wat aarde met een zaadje in de fles te gooien en voegde wat water toe.

Het zaadje dat David plantte was van de Tradescantia; een groene plant met slanke bladeren en gekleurde bloemen. Hoewel in de gesloten fles geen gekleurde bloemen zijn te zien en David in 1972 het voor de laatste keer water heeft gegeven, groeit de plant gestaag.

Fotosynthese: een afgesloten ecosysteem

Dat de plant na ruim een halve eeuw nog steeds zo goed groeit is te danken aan fotosynthese. In het kort: organismen groeien door het zonlicht wat zij ontvangen en zetten dit om in energie.

Dode bladeren vallen op de grond en gaan rotten. Hierdoor komt er kooldioxide vrij, wat zuurstof genereert. De zuurstof zorgt op zijn beurt weer voor condens. Het condens valt als regen neer op de plant en dat verklaart waarom je het nooit water hoeft te geven.

Een eigen microwereld creëren

Fascinerend hoe je vanuit niets een microwereld kunt creëren dat van niets afhankelijk is, behalve zonlicht.

Lees ook:  Hoe richt je de tuin in voor de zomer?

David zelf is er vrij nuchter over en zegt:

Het is ongelofelijk saai, want het doet helemaal niks, maar ik ben wel benieuwd hoe lang het mee kan gaan.

Wil je zelf ook een flessentuin maken? In dit filmpje wordt uitgelegd je het kunt aanpakken:

Bottled garden 3

Bottled garden 2

Bottled garden 1

dailymail.co.uk

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings