Deze betoverende grotten van marmer veranderen steeds van kleur

1779 VIEWS
Deze betoverende grotten van marmer veranderen steeds van kleur

In Patagonië vind je misschien wel de mooiste grotten ter wereld. Te midden van het azuurblauwe Carrerameer, op de grens van Chili en Argeninië, bevinden zich de spectaculaire Capilla de Mármol (marmergrotten). De lichtval en het seizoen zorgen ervoor dat de kleur van het marmer steeds verandert.

Afreizen naar het Carrerameer: een hele onderneming

Je moet er wat voor over hebben om bij de grotten te komen. Vanuit de Chileense stad Coyhaique (hier kan je komen met een binnenlandse vlucht) is het zo’n vier uur rijden naar het Carrerameer. Dit meer is het tweede grootste meer van Zuid-Amerika. Eenmaal daar aangekomen is het per boot nog zo’n halfuur varen naar de grotten.

Prachtig spel tussen kleuren, lijnen en water

De ervaring van deze grotten verschilt per keer, omdat zowel het zonlicht als de stand van het water een rol spelen in de kleuren die op het marmer reflecteren. In de vroege lente staat het water heel laag en heeft het een azuurblauwe kleur. Met fel zonlicht erbij zorgt dit voor een heldere aquablauwe reflectie op het marmer.

In de winter kan het water tot wel een meter hoger staan, waardoor het een diepblauwe kleur aanneemt. Ook het zonlicht is in de winter anders, waardoor het marmer er in de winter heel anders uitziet dan in een ander seizoen. De reflectie van het licht op het water zorgt voor een mooi schouwspel van kleuren en lijnen op het marmer.

Lees ook:  Zo haal je 100 liter water per dag in de woestijn

Kunst wat nooit af is

Moeder Natuur is toch wel de kunstenaar der kunstenaars. De Marmergrotten zijn door duizenden jaren heen gevormd door erosie en andere natuurelementen. Ze waren er niet zomaar opeens, maar het is een langzaam proces dat nog steeds voortduurt. Wij zien er in ons korte leven slechts een momentopname van, over een paar duizend jaar zal het er ongetwijfeld weer heel anders uitzien.

Marble Caves Chili 1

Marble Caves Chili 6

Marble Caves Chili 5

Marble Caves Chili 4

Marble Caves Chili 3

Marble Caves Chili 2

Marble Caves Chili 11

Marble Caves Chili 10

Marble Caves Chili 9

Marble Caves Chili 8

Marble Caves Chili 7

Grotten zijn ook een fijne plekken voor dieren om zich te nestelen, zoals de Waitomo grotten in Nieuw-Zeeland, waar glimwormen de grotten voorzien van een prachtige sterrenhemel.

curioctopus.nl

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

12 mooiste watervallen ter wereld
Levende bruggen: een unieke samenwerking tussen mens en natuur
Een buitenaards universum in edelstenen
De natuur als (ijs)kunstenaar