Deze app geeft je een spontane geschiedenisles tijdens een ochtendwandeling

1723 VIEWS
Deze app geeft je een spontane geschiedenisles tijdens een ochtendwandeling

Dagelijks lopen we ongemerkt langs locaties waar historische gebeurtenissen plaatsvonden of plaatsen die een bijzondere plek hadden in het hart van een dichter of schilder. Het Anne Frank Huis kent natuurlijk iedereen, maar er zijn talloze andere gebouwen, wateren of wegen met rijke historie te vinden. Eigenlijk is het zonde dat we vaak zonder dit te beseffen aan deze plekken voorbij gaan. Dit moet Sarah Cole ook gedacht hebben toen ze op het mooie idee voor de Poetic Places app kwam.

Een spontane geschiedenisles

De Poetic Places app maakt gebruik van GPS en stuurt een melding wanneer je je op een gedenkwaardige plaats bevindt: of dat nu een in het oog springend gebouw of een verborgen archeologische plek is. Vervolgens kun je via de app een gedicht, verhaal of schilderij bekijken of een verhaal beluisteren dat over die plek beschikbaar is. Hiervoor maakt de app gebruik van materialen uit het publieke domein zoals openbare archieven, collecties en museumwebsites. Ook kunnen mensen via de website zelf suggesties toevoegen. Sarah vindt het vooral erg leuk om te verkennen wat zo’n toevallige ontdekking met mensen doet. Ze zegt:

Er kunnen enorm veel verhalen uit verschillende perioden zijn over precies dezelfde plek, zowel visueel als geschreven. Maar hoe kom je erachter wanneer je daar staat? En zouden die verhalen ons begrip van die plek kunnen beïnvloeden?

Juist het onverwachte aspect dat deze app met zich meebrengt geeft het historische aspect een extra interessante wending.

Lees ook:  Slot Loevestein, het bekendste kasteel van Nederland

Poetic Places in Londen

Poetic Places is opgezet in samenwerking met de British Library en de app bevat momenteel helaas alleen nog maar locaties in Londen en omgeving. Cole wil de app echter snel uitbreiden naar andere wereldsteden. Onze hoop is echter dat het niet enkel bij wereldsteden blijft, zodat we op een gegeven moment zelfs in onze eigen woonomgeving, en andere steden en dorpen getrakteerd kunnen worden op een inspirerende geschiedenisles tijdens een ochtendwandeling.

Mocht je binnenkort naar Londen gaan dan is de app hier te downloaden voor IOS en Android. Happy hunting!

poetic places

maxresdefault

poetic places

 

Bekijk ook: De 4 mooiste wandelingen in Nederland ver weg van de bewoonde wereld

MEER INSPIRATIE

De leukste musea van Gelderland
Fietsen in Zuid-Limburg
De mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Limburg
Unieke plekken om te gaan uiteten in Nederland