Deze alledaagse items hebben de geschiedenis voor de vrouw veranderd

8 maart 2016
504
vrouwen geschiedenis

Soms zit er meer achter een alledaags object dan u in eerste instantie zou denken. Wist u bijvoorbeeld dat sigaretten vroeger werden ingezet voor een gevecht over de gelijkheid van seksen? Of dat het badpak werd gebruikt voor de emancipatie van de vrouw? En wanneer begonnen vrouwen eigenlijk broeken te dragen?

De volgende items in de lijst lijken in eerste instantie geen achterliggende betekenis te hebben, maar niets is minder waar. We zetten op een rij wat deze items voor vrouwen hebben betekend, zoals bijvoorbeeld het doorbreken van sociale taboes en het bijdragen aan meer vrijheid en onafhankelijkheid.

Typemachine

vrouwen geschiedenis

De uitvinding van de typemachine heeft sterk bijgedragen aan het financieel onafhankelijk worden van de vrouw. Zij konden namelijk met deze machine voor het eerst in de geschiedenis een betaalde baan krijgen, meestal als secretaresse of verslaggeefster. De Sholes and Glidden typemachine uit 1873, die hierboven staat afgebeeld, was het eerste succesvolle commerciële model en tevens de eerste typemachine met een QWERTY toetsenbord.

Fiets

vrouwen geschiedenis

De fiets was aan het begin van de twintigste eeuw een groot symbool voor vrouwelijke bewegingen. Zoals Suzan B. Anthony, een Amerikaanse sociale hervormer, in 1896 zei: “Het heeft meer voor de emancipatie van vrouwen gedaan dan wat dan ook in de wereld”. Rond dezelfde tijd begon Annie Londonderry aan een fietstocht rondom de aarde, welke door de krant New York World werd omschreven als “De meest uitzonderlijke reis ooit ondernomen door een vrouw”. Hoewel de fiets tegenwoordig een erg gebruikelijk transportmiddel is, is de tweewieler nog niet voor iedereen toegankelijk: het is Saoedische en Noord-Koreaanse vrouwen namelijk nog steeds niet toegestaan om op een fiets te rijden.

[hr]

Lees ook: Waarom Franse vrouwen zo jong blijven

[hr]

Badpak

vrouwen geschiedenis Swimsuit

In de beginjaren van het jaar 1900 werd van vrouwen verwacht dat wanneer ze gingen zwemmen, zij een jurk met een pantalon droegen. Dit was vanzelfsprekend alles behalve comfortabel. De kledingvoorschriften leidden tot de arrestatie van professioneel zwemmer, actrice en schrijfster Annette Kellerman in 1907 op Revere Beach in Massachusetts. Ze droeg een nauwsluitend badpak zonder bedekking op de armen en benen, wat werd gezien als onfatsoenlijk gedrag. Gelukkig werden de aanklachten al snel ingetrokken, wat mede zorgde voor de eerste stappen richting de moderne badmode zoals we deze vandaag de dag kennen.

Broeken

vrouwen geschiedenis Trousers

Luisa Capetillo, een Puerto Ricaanse arbeidsorganisator en vrouwenrechtenactivist, werd in 1919 gearresteerd voor het dragen van een broek in het openbaar. Destijds werd dit gezien als een misdaad. Ook de Duits-Amerikaanse Marlene Dietrich, die hiernaast staat afgebeeld, werd rond 1930 vaak gefotografeerd in een broek, die ze combineerde met herenkleding uit haar eigen garderobe. Pas eerst in de twintigste eeuw werd de broek een uniseks kledingstuk en in de zestigere jaren introduceerde de Franse ontwerper André Courrége broeken speciaal voor vrouwen. Verbazingwekkend genoeg duurde het nog tot 1993 voordat vrouwen in de Verenigde Staten toegestaan waren om broeken te dragen wanneer ze in dienst van de senaat waren.

Sigaretten

vrouwen geschiedenis Cigarette

Al in het begin van de twintigere jaren was de tabaksindustrie zeer invloedrijk en aanwezig in de gehele westerse wereld. In alle restaurants, bioscopen en zelfs ziekenhuizen waren destijds toegestaan om een sigaret op te steken. Desondanks de alom aanwezige sigaretten was openbaar roken voor vrouwen verboden. Om deze sociale taboe tegen te gaan, werd er een vrijheidsmars georganiseerd in New York tijdens de Easter Sunday Parade in 1929. Vrouwen marcheerden terwijl zij hun ‘fakkels van vrijheid’ rookten, als symbolisatie van hun gelijkheid met de mannelijke bevolking.

Bandana

vrouwen geschiedenis Headkerchief

Het beeld van de werkster met de blauwe blouse en rode bandana en de slogan ‘We Can Do It!’ is een van de meest bekende symbolen uit de vrouwengeschiedenis. De afbeelding, die ook bekend staat als ‘Rosie the Riveter’, werd oorspronkelijk gebruikt ter promotie van werkende vrouwen na de Tweede Wereldoorlog, maar werd opmerkelijk genoeg pas decennia later wereldberoemd. Na de herontdekking in de jaren '80 veranderde de boodschap en werd Rosie het symbool voor zelfondernemende en sterke vrouwen.

Bikini

vrouwen geschiedenis Bikini

De bikini, ontworpen door Louis Réard in 1946, was aanvankelijk geen enorm succes. Integendeel, tijdens de introductie van de bikini was alleen de Franse naaktdanseres Micheline Bernardini bereid dit nieuw soort badmode te dragen. In 1957 plaatse het tijdschrift Modern Girl zelfs: “Het is nauwelijks nodig om woorden vuil te maken aan de zo geheten bikini en onbegrijpelijk dat een dame met klasse en zelfrespect zoiets zou dragen”. De bikini werd pas meer getolereerd nadat actrices ze begonnen te dragen, zowel op het witte doek als in het dagelijks leven.

Beha

vrouwen geschiedenis Bra

De beha werd rond de twintigste eeuw immens populair door zijn meer comfortabele en gezondere pasvorm dan het korset. Het kledingstuk zorgde voor een verbetering van het dagelijks leven van veel vrouwen door de toegenomen bewegingsvrijheid. Daarnaast had de beha grote invloed op modegebied, zoals bijvoorbeeld de populaire bullet beha, welke iconisch werd gedragen in combinatie met een trui. Deze stijl was typerend voor de jaren 40 en 50, zoals op de afbeelding te zien is.

Tennisracket

vrouwen geschiedenis Raquet

Ook de geliefde sport tennis heeft een grote bijdrage gehad bij het dichten van de kloof tussen mannen en vrouwen. Op het veld streden namelijk gemixte teams tegen elkaar, zelfs tijdens de Olympische Spelen in 2012. Veel vrouwelijke spelers baanden hun weg naar succes, waaronder Althea Gibson, een Amerikaanse tennisster en golfster (op de foto te zien). Althea was de eerste zwarte atlete die de kleurbarrière in internationaal tennis doorbrak nadat ze de Gram Slam titel won. Ook Billie Jean King, een Amerikaanse tennisster, zorgde voor meer respect op het veld toen ze in 1973 haar mannelijke tegenspeler Bobby Riggs versloeg in de wedstrijd die ook bekend staat als de ‘Battle of the Sexes’.

[hr]

Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

[mc4wp_form id="15395"]

Via ShopAlike

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down