8 freewriting tips die je helpen bij een writersblock

1 februari 2018
669

Het is opmerkelijk wat een blanco pagina psychologisch met je kan doen. Soms kan het al een opgave zijn om die eerste zin op dat witte vlak te laten verschijnen.

Het kan ook dat je ergens halverwege hopeloos vast loopt. Of je nu een kort verhaal of emailtje opstelt, een memo tikt, werkt aan een boek of script, een writersblock kan iedereen overkomen. Hoe zorg je er op die momenten voor dat je (weer) in een goede schrijfflow komt?

Freewriting

Freewriting, oftewel 'schrijven in het wilde weg' kan de creatieve sappen weer laten stromen tijdens een moeizaam schrijfproces. Het kan helpen om in de juiste mindset te komen als het om schrijven gaat en het helpt de inner-criticus te kalmeren.

Het principe: stel de wekker in op vijf tot maximaal vijftien minuten en begin non-stop te schrijven. Broed niet op ingenieuze invalshoeken, een goede structuur, spelfouten of correcte zinsconstructies. Het belangrijkste is dat je (door)schrijft, je je fantasie en creativiteit gebruikt en dat dit spontaan nieuwe ideeën oplevert.

Houd dit principe vast bij het toepassen van onderstaande acht freewriting oefeningen.

#1 Beschrijf een willekeurig voorwerp

Kies een voorwerp dat in het gezichtsveld staat en schrijf hierover alles op wat in je op komt. Beschrijf uiterlijkheden of benoem wat het voorwerp aan herinneringen of associaties bij je oproept. Staat er een kopje koffie op tafel? Beschrijf dan bijvoorbeeld dat je bij het zien van dit kopje onmiddelijk weer op dat leuke terrasje in Rome zit, met de geur van verse espresso in je neus en je blik gericht op de Spaanse trappen...

Lees ook:  Beste kunstacademie Nederland

strand

 #2 Gebruik een foto als inspiratiebron

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dat is ideaal voor een free writing oefening, want binnen no-time levert het woorden en ideeën voor korte verhalen op. Gebruik een foto die je aanspreekt, bijvoorbeeld die waar de (klein)kinderen op staan of een intrigerend nieuwsbeeld en geef jezelf een aantal minuten een schriftelijke carte blanche. De website People Holding laat zien hoe auteurs tot uiteenlopende verhalen komen op basis van een enkele foto.

bank

 # 3 Pak een woordenboek

Open een woordenboek en kies drie keer een willekeurig woord uit. Stel de wekker in om een verhaal te schrijven met de drie woorden die je hebt staan. Deze oefening werkt ook goed in duo's: geef elkaar drie willekeurige woorden en kijk na afloop welke verschillende verhalen dit heeft opgeleverd.

 #4 Luister naar gesprekken

Schrijf je op een openbare plek, bijvoorbeeld in een koffiebar of bibliotheek? Schenk dan extra aandacht aan de omgeving. Luister naar de gesprekken om je heen. Merk niet alleen op wat, maar ook hoe dingen worden gezegd. Noteer drie willekeurige zinnen van wildvreemden voor een door jou verzonnen verhaal. Kies een zin en maak in tien minuten een start. Deze oefening kan ook veel inspiratie geven als je werkt aan dialogen (boek of script).

#5 Houd een (denkbare) vriend(in) in gedachten

Als je een stuk schrijft voor een grote doelgroep, dan kan dit mentaal een bepaalde druk met zich mee brengen. Het helpt dan om als schrijfoefening 1 persoon in gedachten te houden. Dat mag een zelf verzonnen karakter zijn of iemand die je goed kent. Bijvoorbeeld die ene lieve buurvrouw. Begin een gesprek op papier met haar. Vertel haar over de business die je wil opstarten of de cursus die je wil doen. Kortom: vertrouw haar jouw doelen, dromen en uitdagingen toe.

Lees ook:  Win het boek Het Krasse Breindieet

>vrouw

#6  Denk aan je favoriete hobby 

Wat is jouw lekkerste gerecht, mooiste film, leukste hobby? Schrijf er alles over op! Houd je van koken? Wijd uit over waarom je daar zo blij van wordt. De woorden zouden nu bijna uit je pen moeten rollen. Vaak worden je hersenen getriggerd door te schrijven over iets waarover je erg enthousiast bent. Die mindset helpt je weer om een writersblock als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen...

verf

#7 Gebruik een recente gebeurtenis als vertrekpunt

Heb je iets leuks meegemaakt tijdens het boodschappen doen of in de sportschool, deed een vriend een prachtige uitspraak tijdens een goed gesprek? Of las je onlangs een interessant artikel? Gebruik deze gebeurtenis als vertrekpunt voor jouw free writing sessie.

herfst

 #8 Probeer een andere schrijfstijl

Het uitproberen van andere schrijfstijlen kan een verbazend gunstige uitwerking hebben op de creativiteit. Schrijf je normaal alleen maar fictie, probeer eens non-fictie. Schrijf je jouw teksten vaak vanuit de ik-vorm, begin dan eens een verhaal in de derde persoon. Of switch van tegenwoordige tijd naar verleden tijd.

En als dit allemaal niet helpt...

Laat het schrijven even liggen en doe iets totaal anders. Lees een passage van een boek, speel een spel, laat je inspireren door een quote, ga een stukje fietsen, sorteer sokken of doe de was. Of stap onder de douche (want onder de douche komen de meest verrassende gedachten). Vaak als je je gedachtenloos mag bezighouden met iets, komen de meest creatieve gedachten op en dit helpt weer enorm om een writersblock op te heffen.

Lees ook:  Uit het leven gegrepen | De sollicitatie

Veel internet- of technologische bedrijven (Google, Apple) hebben een tafeltennisspel, dartbord of zelfs een volledige gameruimte. Hier zit een idee achter. Om de creativiteit van medewerkers op hoog niveau te houden, moeten ze ook de ruimte krijgen om af en toe even totaal iets anders te doen. Het heeft Google en Apple in ieder geval geen windeieren gelegd...

Is het gelukt om de blokkade te doorbreken? Houd die creativiteit vast en leef je uit op een kinderboek. Dit artikel helpt je als bonus aan 5 essentiële tips!  

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down