90-jarige man bouwt in zijn eentje een enorme kathedraal

22 juli 2016
479

In Mejorada del Campo, een klein dorpje vlakbij Madrid, wordt al 53 jaar aan een enorme kathedraal gewerkt. De maker en ontwerper van dit grote bouwwerk is de 90-jarige Justo Gallego Martinez, een voormalige monnik. Hij startte in 1963 met de bouw van zijn Don Justo Kathedraal, zonder dat hij enige ervaring had in architectuur of constructie. Het gebouw staat op zijn eigen land en is voornamelijk gebouwd met gerecyclede materialen uit de buurt en enkele schenkingen. In een documentaire uit 2009 zegt hij: “Iedereen kan geweldige dingen doen, maar dan moet je natuurlijk wel een ideaal nastreven.”

De motieven van Martinez

Martinez is een enorm religieus man en ging daarom toen hij begin 20 was in een klooster wonen. Voordat hij zijn geloften kon afleggen om monnik te worden, kreeg hij tuberculose en werd hij uit het klooster weggestuurd. Hij beloofde zichzelf dat als hij zijn ziekte zou overleven hij een kerk op zou richten.

Het bouwen van de kathedraal is zijn manier geworden om zijn leven aan God te wijden. Hij liet zijn gebrek aan ervaring hem niet tegenhouden om aan de bouw te beginnen en baseerde zijn werk op afbeeldingen van kathedralen en beroemde bouwwerken, die hij in boeken en tijdschriften zag.

De constructie van de kathedraal

Martinez heeft de kathedraal van 20x50 meter nagenoeg alleen en met zijn blote handen gebouwd. Soms krijgt hij wat hulp van familieleden en mensen uit de buurt die geïnspireerd zijn door zijn vastberadenheid. Ook schakelt hij zo nu en dan op eigen kosten een expert in.

Lees ook:  Dit huis van karton zet je binnen een dag in je achtertuin

De plannen voor de bouw zijn nooit officieel goedgekeurd – hij heeft ook nooit werkelijk bouwplannen opgesteld – maar de gemeente heeft het wel getolereerd. Een architect heeft echter pro bono zijn diensten aangeboden aan Martinez om hem te helpen met de legalisatie, zodat er in de toekomst diensten gehouden kunnen worden in zijn kerkgebouw.

Moderne Gaudí 

Het verhaal van Martinez doet sterk denken aan dat van Antoni Gaudí, die ook een groot deel van zijn leven wijdde aan de bouw van de bekendste kathedraal van Europa, la Sagrada Família. Autoriteiten hebben de straat waaraan het bouwwerk van Martinez staat dan ook omgedoopt tot Calle (straat) Antonio Gaudi. Net als Gaudí zal Martinez zijn constructie nooit afkrijgen en hij hoopt dan begraven te worden in de crypte van zijn Don Justo Kathedraal.

Bekijk ook de inspirerende video onderaan het artikel waarin Justo Gallego Martinez meer vertelt over zijn verhaal en de bouw van de kathedraal.

kathedraal - Justo Gallego Martínez12

kathedraal - Justo Gallego Martínez14

kathedraal - Justo Gallego Martínez19

kathedraal - Justo Gallego Martínez3

kathedraal - Justo Gallego Martínez4

kathedraal - Justo Gallego Martínez7

kathedraal - Justo Gallego Martínez6

kathedraal - Justo Gallego Martínez5

kathedraal - Justo Gallego Martínez

kathedraal - Justo Gallego Martínez

kathedraal - Justo Gallego Martínez

kathedraal - Justo Gallego Martínez16

kathedraal - Justo Gallego Martínez17

<> on January 22, 2014 in Mejorada del Campo, Spain.

kathedraal

kathedraal - Justo Gallego Martínez23

kathedraal - Justo Gallego Martínez26

kathedraal - Justo Gallego Martínez27

kathedraal - Justo Gallego Martínez30

Bron video: Great Big Story 

Via CNN

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een onvergetelijke vakantie bij Recreatiepark de Leistert in Limburg

Wat is kinetische kunst?

Zo organiseer je een Hawaii themafeest

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings