Deze 19e eeuwse biologische illustraties opnieuw uitgegeven in een prachtig boek

15 januari 2018
319

Van kwallen tot spinnenpoten en zeeanemonen: de 19e eeuwse bioloog Ernst Haeckel zag de schoonheid van de natuur in alles wat hij onderzocht. Hij spendeerde zijn hele leven met het bestuderen van flora en fauna en reisde van de hoogste bergtop naar de diepste oceanen op zoek naar details die andere mensen nog niet eerder zagen.

Naast bioloog en professor was hij ook talentvol illustrator en maakten hij indrukwekkende tekeningen, waterverven en schetsen van zijn vondsten. En die afbeeldingen worden nu opnieuw uitgebracht in een prachtig en kleurrijk boek.

De orde en symmetrie van de natuur

De Duitse Ernst Haeckel was zoöloog en filosoof en bracht in 1899 het boek Kunstformen der Natuur uit, met eigen lithografische prenten. Dit levenswerk is een nauwkeurige, visuele encylopedie van levende dingen, waarin de organische evolutie heel precies is vastgelegd. Ernst legde de orde en symmetrie van de natuur op zo'n kleurrijke en bijna sierlijke manier vast dat hij ons zonder veel moeite meeneemt in zijn liefde voor wat de aarde ons te bieden heeft.

De 450 mooiste werken verzameld 

Uitgeverij Taschen blaast nu, meer dan honderd jaar na de eerste uitgave, het boek nieuw leven in. De 450 mooiste prenten uit Ernst belangrijkste werken vormen het boek The Art and Science of Ernst HaeckelIn onze tijd, waarin ongeveer alles fotografisch is vastgelegd, is het bijzonder om te zien hoe een onderzoeker te werk ging toen er alleen tekenspullen voor handen waren. Hij legde met zulke precisie en vakmanschap de details vast om anderen zich te laten verwonderen. 

We moeten toegeven, het boek is zeker geen koopje. Maar zo'n boek op de koffietafel zou wel een dagelijkse en kleurrijke herinnering zijn aan de mooie verscheidenheid van het leven hier op aarde. Of laat je verbazen door de getekende kleuren en vormen van Ernst in onderstaande inkijkjes in het boek.

Lees ook:  Biografie panel | Jij zegt het: Connie Palmen over de verpletterende liefde die Sylvia Plath fataal werd

xl-haeckel-image_01_01157

xl-haeckel-image_05_01157

960-4

xl-haeckel-image_02_01157

960-7

960-3

960-6

xl-haeckel-image_03_01157

960-2

xl-haeckel-image_04_01157

960-8

Deze kunstenaar maakt de mooiste illustraties op blanco violen en versiert hiermee de instrumenten met een eigen verhaal. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings