Deze 19e eeuwse biologische illustraties opnieuw uitgegeven in een prachtig boek

1023 VIEWS
Deze 19e eeuwse biologische illustraties opnieuw uitgegeven in een prachtig boek

Van kwallen tot spinnenpoten en zeeanemonen: de 19e eeuwse bioloog Ernst Haeckel zag de schoonheid van de natuur in alles wat hij onderzocht. Hij spendeerde zijn hele leven met het bestuderen van flora en fauna en reisde van de hoogste bergtop naar de diepste oceanen op zoek naar details die andere mensen nog niet eerder zagen.

Naast bioloog en professor was hij ook talentvol illustrator en maakten hij indrukwekkende tekeningen, waterverven en schetsen van zijn vondsten. En die afbeeldingen worden nu opnieuw uitgebracht in een prachtig en kleurrijk boek.

De orde en symmetrie van de natuur

De Duitse Ernst Haeckel was zoöloog en filosoof en bracht in 1899 het boek Kunstformen der Natuur uit, met eigen lithografische prenten. Dit levenswerk is een nauwkeurige, visuele encylopedie van levende dingen, waarin de organische evolutie heel precies is vastgelegd. Ernst legde de orde en symmetrie van de natuur op zo’n kleurrijke en bijna sierlijke manier vast dat hij ons zonder veel moeite meeneemt in zijn liefde voor wat de aarde ons te bieden heeft.

De 450 mooiste werken verzameld 

Uitgeverij Taschen blaast nu, meer dan honderd jaar na de eerste uitgave, het boek nieuw leven in. De 450 mooiste prenten uit Ernst belangrijkste werken vormen het boek The Art and Science of Ernst HaeckelIn onze tijd, waarin ongeveer alles fotografisch is vastgelegd, is het bijzonder om te zien hoe een onderzoeker te werk ging toen er alleen tekenspullen voor handen waren. Hij legde met zulke precisie en vakmanschap de details vast om anderen zich te laten verwonderen. 

We moeten toegeven, het boek is zeker geen koopje. Maar zo’n boek op de koffietafel zou wel een dagelijkse en kleurrijke herinnering zijn aan de mooie verscheidenheid van het leven hier op aarde. Of laat je verbazen door de getekende kleuren en vormen van Ernst in onderstaande inkijkjes in het boek.

Lees ook:  Dit boek met de eerste Chinese prenten is nog bijna nooit open geweest

 

xl-haeckel-cover_01157

xl-haeckel-image_01_01157

xl-haeckel-image_05_01157

960-5

960-4

xl-haeckel-image_06_01157

960

xl-haeckel-image_02_01157

960-7

960-3

960-6

xl-haeckel-image_03_01157

960-2

xl-haeckel-image_04_01157

960-8

 

 

Deze kunstenaar maakt de mooiste illustraties op blanco violen en versiert hiermee de instrumenten met een eigen verhaal. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin
Het Deense geheim voor geluk
Zo, dat werd tijd: een handig én leuk boek over ouder worden
Waarom Cubaanse sigarenrollers worden voorgelezen tijdens hun werk