Denk je last te hebben van een burn-out? Deze symptomen zijn heel kenmerkend.

1 juli 2020
178

Een burn-out komt nooit uit de lucht vallen. Toch voelt het vaak wel zo. Er zijn duizenden manieren om gestrest te raken en even een beetje stress in je leven is zo erg niet. Een burn-out komt voor als je constant onder druk staat en constant stress ervaart. Je raakt fysiek en mentaal uitgeput maar raakt hier ook aan “gewend”. Totdat je lichaam ermee kapt. Een burn-out is wanneer je fysiek en mentaal uitgeput bent.

Hoe ziet dat eruit, een burn-out?

Iedereen ervaart weleens stress. Meestal heeft datgene wat stress bezorgt een eindmoment. Denk aan een lastige tijd op je werk, het kopen van een huis  of een nare situatie. De stress dat bij zulke situaties los komt mag niet onderschat worden. Maar, het loopt ook op een gegeven moment af. De situatie komt tot een eind, je hebt weer tijd om te ontspannen en je herstelt weer. Doe je dit niet en ervaar je telkens opnieuw stress, dan krijgt jouw lijf niet de kans om te herstellen. Na een poos, raak je gewend aan de stress. Je lichaam en geest geven geen stress-signalen meer af. Maar, je lichaam en geest ook absoluut niet aan het herstellen. De systemen in je lichaam raken ontregeld en ook hier wen je weer aan. En toch blijven mensen vaak doorgaan. Op een gegeven moment, kapt je lichaam ermee. Je kunt niet meer helder denken, je ervaart veel pijn. Je kunt geen prikkels meer verdragen en ervaart grote, heftige emoties die je niet begrijpt. Een burn-out wordt vaak ervaren als een donderslag bij heldere hemel.

Lees ook:  Misschien wel het beste voornemen voor het nieuwe jaar: blijf je verwonderen

De symptomen van een burn-out

Het is belangrijk om meteen duidelijk te maken dat een burn-out niet hetzelfde is als een gebroken been. Het is vaak niet duidelijk zichtbaar, het kan allerlei oorzaken hebben en er is geen kant-en-klare oplossing voor.  Dit maakt het ook lastig om een duidelijk overzicht te maken van de symptomen van een burn-out. Niet iedereen heeft dezelfde klachten. Het ligt er maar net aan hoe stress zich in jouw lichaam en geest uit. Wel zijn er vaak overkoepelende factoren die vaak fysiek of mentaal zichtbaar zijn. Dit zijn symptomen waar je voor uit zou kunnen kijken:

 • Huidproblemen waar je eerder weinig tot geen last van hebt gehad, zoals:
  • Acné
  • Psoriasis
  • Eczeem
 • Geheugenproblemen die het dagelijkse functioneren bewerken;
  • Vergeten waar je spullen hebt neergelegd
  • Afspraken vergeten
 • Je valt onbewust af of komt onbewust bij
 • Het voelt alsof je geen ‘controle’ over je emoties hebt, terwijl je dat eerst wel had;
  • Je bent vaak en plots boos
  • Je bent intens verdrietig of juist euforisch
  • Je ervaart piekeringen en paniek
 • Je hebt veel fysieke pijn, zoals;
  • Spierpijn zonder dat daar een reden voor is
  • Hoofdpijn
  • Pijn aan gewrichten
 • Je voelt je altijd uitgeput, zowel fysiek als mentaal. Hoeveel je ook slaapt, je krijgt maar niet voldoende energie.

Kan iedereen in een burn-out belanden?

Ja, dat kan! Iedereen ervaart stressvolle perioden en dus kan iedereen in principe een burn-out krijgen. Het is vaak moeilijk om dit onder ogen te zien en vaak nog veel moeilijker om hulp te vragen en vervolgens ook de juiste hulp te krijgen.

Lees ook:  Een nieuw begin

Een burn-out, en dan?

Er zijn veel verschillende manieren om met een burn-out om te gaan. Het is ontzettend belangrijk om te onthouden dat een burn-out met passende hulp over kan gaan. Maar, ook als je geen burn-out hebt maar wel enkele dingen begint te herkennen bij jezelf kun je al iets doen! Zo kun je op he werk bewuster met je gewerkte uren omgaan. Houd bijvoorbeeld een urenregistratie bij van je gewerkte uren. Of neem een dag vrij en zorg dat je die dag helemaal vrij bent van verplichtingen. Of doe eens mee aan een sessie yoga Nidra om helemaal tot rust te komen. Vaak helpt het om onder ogen te zien dat het niet zo goed gaat al enorm en kun je van daaruit gezondere stappen nemen om jezelf te helen.

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings