Deense straatkunstenaar geeft 3500 stadsvogels een huisje

2 december 2017
716

Zonder vogelhuisje is het voor stadsvogels soms moeilijk een fijn onderkomen te vinden. Daar wilde de Deense straatkunstenaar Thomas Dambo verandering in brengen. Hij creëert positieve straatkunst, die een kleurrijke vreugde verspreidt onder mensen en vogels. Al meer dan 3500 huisjes hebben inmiddels een plek gekregen. En niet alleen in Denemarken, zelfs in Berlijn en Beirut.

 Een vogelhuisje is voor iedereen

Thomas, die vroeger graffitikunstenaar was, merkte dat niet iedereen graffiti begrijpt of kan waarderen. Terwijl hij juist zo graag positieve straatkunst wilde maken die iedereen kan aanspreken. Daarnaast was hij al lange tijd geïntrigeerd door de hoeveelheid spullen die mensen weggooien. De vondst van een container vol met restanten hout van een bouwplaats was de aanleiding voor het project Happy City Birds. Thomas, die vroeger ook al zo nu en dan een vogelhuisje maakte, kon hiermee recyclen en er tegelijkertijd veel mensen een goed gevoel mee geven.

Niet iedereen begrijpt graffiti, maar zelfs mijn oma begrijpt vogelhuisjes.

Materialen hergebruiken

Het hergebruiken van materialen is een belangrijk uitgangspunt van het project. Al het hout dat hij gebruikt is gerecycled of is sloophout. En een vrachtlading met verkeerd gekleurde verf werd gedoneerd door een grote Deense verffabrikant. Samen met zijn crew maakte hij al honderden huisjes en ook organiseert hij workshops om met groepen, klassen of organisaties vogelhuisjes te bouwen en te beschilderen. Vervolgens krijgen ze een plekje te geven waar vogels en mensen ervan kunnen genieten.

vogelhuisje

Verschillende projecten

Het Happy City Birds project bevat weer kleinere projecten, zoals huisjes met Scandinavische kleuren of een volledige kerstboom van vogelhuisjes. Ook Berlijn en Beirut hebben hun eigen vogelhuisjes gekregen in twee speciale internationale projecten, waarvoor Thomas en zijn crew met de vogelhuisjes op reis gingen.

Lees ook:  Blijven spelen | Stoepkrijt als straatkunst

De kleurrijke huisjes fleuren inmiddels meerdere steden op, mooi is dat ze ook mensen samenbrengen. Door ze gezamenlijk te maken of door er naast elkaar even bij stil te staan op straat. Naast het Happy City Birds project maakt Thomas nog andere (straat)kunstwerken en installaties, zoals deze enorme houten reuzen in het bos.

Neem een kijkje op zijn website, om een vogelhuisje of 3500 te bewonderen en op de hoogte te blijven van de meest recente vogelhuisjes die zijn geplaatst.

vogelhuisje

vogelhuisje

vogelhuisje

Voor deze stadsvogels is er niet één vogelhuisje in de boom beschikbaar, maar een boom vol vogelhuisjes

vogelhuisje

vogelhuisje

vogelhuisje

vogelhuisje

Vogelhuisje in Berlijn

vogelhuisje

Kleurige huisjes in Beirut

vogelhuisje

De meeste gevleugelden zouden erg blij zijn met een vogelhuisje van Thomas. Maar deze vogels hebben zelfs paleizen als woonplaats. En die kunstwerkjes uit het Ottomaanse rijk zijn architectonische hoogstandjes.  

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down