Het Deense geheim voor geluk

2832 VIEWS
Het Deense geheim voor geluk

Buiten tikt de regen zachtjes tegen het raam. Jij zit binnen bij de knapperende haard en zakt steeds verder weg in de kussens van de bank, je handen om een beker warme chocolademelk. Vanuit de keuken verspreidt zich de geur van versgebakken brood, die je mee terug neemt naar je jeugd, naar dagen zonder einde, naar het gevoel van geborgenheid en onbezorgd zijn. Misschien zakken er naast je op de bank nog wat vrienden weg, die samen met jou genieten en zich verheugen op het bordspelletje dat al klaar staat op tafel voor straks.

Hygge is het tegengif voor de koude winter, de regenachtige dagen en de uitgestreken duisternis

Dit klinkt als een winterse idylle of een scene uit een kerstfilm, maar is in feite een ruime definitie van het Deense woord hygge. Hygge laat zich in het Nederlands vertalen als ‘gezellig’ of ‘knus’ maar betekent voor de Denen nog zo veel meer dan dat. Zoals Meik Wiking het omschrijft in zijn boek Hygge: De Deense kunst van het leven: ‘Hygge is het tegengif voor de koude winter, de regenachtige dagen en de uitgestreken duisternis.’ Het is tijd voor jezelf en voor je vrienden nemen, tot rust komen in een vertrouwde omgeving op je eigen manier.

 

hygge1

De sleutel tot geluk

Meik Wiking is de oprichter van het Deense Happiness Research Institute, een onafhankelijke denktank die zich bezighoudt met welzijn, geluk en kwaliteit van leven. Het instituut onderzoekt de oorzaken en effecten van menselijk geluk en werkt aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen over de hele wereld.

hyggebokser – een broek die je nooit in het openbaar zou dragen maar die zo lekker zit dat hij stiekem je favoriete broek is

Nu Denemarken op nummer 1 staat in de lijst van landen waar mensen het meest gelukkig zijn (ondanks de hoge belastingtarieven) is het Deense begrip hygge begonnen aan een opmars over de landsgrenzen heen. Op de Engelstalige markt verschenen dit jaar maar liefst 11 boeken over dit fenomeen die ieder op hun eigen manier proberen te omschrijven wat het precies inhoudt.

Lees ook:  De gebarsten emmer | Een verhaal over verborgen kracht

Hyggelig

In dit boek vertelt Meik hoe hygge in elk seizoen anders is, van zelfgemaakte vlierbloesemlimonade in juni, kastanjes poffen in oktober en hygge-hoogseizoen in december, de maand voor soep, poffertjes, haardvuur en samenzijn. Er staan tips in voor snelle en moeiteloze hygge zoals chocolade, je lievelingsthee met je lievelingsboek, een notitieboekje of pen en papier en een fotoalbum in plaats van de foto’s in je telefoon en tips voor betaalbare hygge zoals bordspelletjes, een mini-bibliotheek starten of een fikkie stoken.

Hygge is zowel een werkwoord als een bijvoeglijk naamwoord. Iets kan hyggelig(t) zijn: het was zo hyggelig je weer even te zien! Of: wat een hyggelige woonkamer. Die hygge in de woonkamer kan je versterken door een hoekje vol kussens, een open haard of houtkachel, kaarsen, spullen van hout, boeken en het neerzetten van mooi aardewerk.

hyggesnak – geklets over niet-controversiele onderwerpen

Er zijn speciale hygge woorden zoals Sondagshygge – een lome dag met thee, boeken, muziek, dekens en misschien een wandelingetje, hyggebokser – een broek die je nooit in het openbaar zou dragen maar die zo lekker zit dat hij stiekem je favoriete broek is, hyggekrog – een hoekje in de keuken of woonkamer waar je gezellig (hyggelig) kunt zitten, het liefst met veel kussens of hyggesnak – geklets over niet-controversiele onderwerpen.

hygge

Zelf hygge creëren

Volgens Meik zijn er tien belangrijke punten die bijdragen aan een hoge hygge-factor. Er zitten ongetwijfeld veel herkenbare dingen tussen, de kracht zit er ook in om echt aandacht te geven aan deze momenten:

1. Sfeer – dim het licht, steek kaarsen aan.
2. Aanwezigheid – blijf in het nu, zet de telefoons uit.
3. Genieten – koffie, chocolade, koekjes, snoep…
4. Gelijkheid – stel wij boven mij. Doe de karweitjes samen en laat elkaar uitpraten.
5. Dankbaarheid – besef dat je het goed hebt.
6. Harmonie – het is geen wedstrijd, je hoeft niet op te scheppen. We vinden je toch al aardig.
7. Comfort – maak het jezelf gemakkelijk, rust even uit, ontspan je.
8. Wapenstilstand – geen gedoe. We hebben het een andere keer wel over politiek.
9. Kameraadschappelijkheid – onderhoud je relaties en je verhalen. ‘Weet je nog toen we…?’
10. Schuilplaats – je bent bij jouw stam, hier voel je je rustig en veilig.

Lees ook:  De 10 meest betoverende bibliotheken van Europa

Iedereen vult deze punten anders in, dus is hygge voor iedereen anders. Het gaat om de informele sfeer waarin je je vertrouwd voelt en dat kan in ieder land en ieder seizoen. TV avonden met vrienden, voorpret voor de zomervakantie terwijl het buiten stormt, dikke sokken aan of een zelfgebreide trui, uitgebreid de tijd nemen om dikke klassiekers te lezen of uitgebreid de tijd nemen om kerstkadootjes heel mooi in te pakken – dat is allemaal heel erg hygge.

 

Meer lezen? Het boek is hier verkrijgbaar.

Hygge. De Deense kunst van het leven, A.W. Bruna Uitgevers
Meik Wiking | Nederlandse vertaling door Barbara Lampe


Sarah Breimer begeleidt en inspireert mensen die bezig zijn met een boek of plannen hebben om een mooi verhaal te schrijven. Ze werkte jarenlang bij uitgeverij Lemniscaat waar ze alles leerde over redigeren en het maken en uitgeven van prachtige boeken. Zelf schreef ze er vier, nummer vijf is onderweg! Op Paradijsvogels Magazine schrijft ze over bijzondere boeken die iets in je losmaken en onbekende parels die een groter publiek verdienen. Meer info vind je op www.saarsboekenplank.nl

hygge boek


Sarah Breimer begeleidt en inspireert mensen die bezig zijn met een boek of plannen hebben om een mooi verhaal te schrijven. Ze werkte jarenlang bij uitgeverij Lemniscaat waar ze alles leerde over redigeren en het maken en uitgeven van prachtige boeken. Zelf schreef ze er vier, nummer vijf is onderweg. Op Paradijsvogels Magazine schrijft ze over bijzondere boeken en onbekende parels die een groter publiek verdienen. Meer info vind je op www.saarsboekenplank.nl

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Cadeautips: de mooiste koffietafelboeken om cadeau te doen (of krijgen!)
Steve Jobs, nietsontziende ondernemer en wereldverbeteraar tegelijk
Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin
Zo, dat werd tijd: een handig én leuk boek over ouder worden