De Zweedse methode voor een opgeruimd leven volgens Margareta Magnusson

27 november 2017
485

Voor iedereen die na Marie Kondo toe is aan een frisse wind in de opruim- en organisatie technieken voor al je spullen is een nieuwe filosofie: döstädning. Dat is Zweeds voor death cleaning. Voordat je wegklikt: het klinkt inderdaad een beetje macaber, maar dat is het niet. Wij vertellen je er graag meer over.

Döstädning is een concept van de Zweedse schrijfster Margareta Magnusson (ergens tussen de 80 en de 100, zoals ze zelf zegt) wat ze beschrijft in haar boek The Gentle Art of Swedish Death Cleaning. Een bewuste vorm van een opgeruimd en georganiseerd leven, wat meer is dan een manier om af en toe een flinke lenteschoonmaak te houden. Ze had het misschien wel beter life cleaning kunnen noemen, want in de kern gaat het ook daarover. En het klinkt wat leuker. Enfin.

Verzamelwoede

Velen van ons zullen zich wel herkennen in een situatie waarin ouders, partner, kinderen, broers, zussen of een vriend(in) geen afstand kunnen doen van hun spullen. Het huis, de schuur en de garage zijn gevuld met (vaak) onnodige zaken waar men de komende jaren niet meer naar omkijkt. Of misschien ben je zelf wel zo'n verzamelaar.

Margaretha kijkt er vanuit dit perspectief tegenaan: Stel je voor dat je overlijdt. Daar willen we natuurlijk liever niet over nadenken en voor velen is het ook nog lang niet aan de orde. Maar stel dat. Dan zitten je nabestaanden met al die spullen die je door de jaren heen hebt verzameld. Margareta vindt dat niet eerlijk voor de mensen om je heen die zich daar vervolgens doorheen moeten worstelen en alle keuzes moeten maken over wat er mee te doen.

In het algemeen hebben mensen te veel spullen in huis. Ik denk dat het goed is om spullen weg te doen die je niet nodig hebt.

 

Starten met opruimen

Volgens Margareta kun je niet snel genoeg beginnen met het opruimen van je bezittingen:

Je bent nooit klaar met death cleaning. Het is een proces dat doorgaat tot je er niet meer bent. Ik ben er altijd mee bezig geweest. Ik wil het graag netjes en op orde hebben.

Je hoeft natuurlijk niet alles wat je bezit meteen rigoureus uit je leven te bannen. Bewaar sowieso je spullen met een sentimentele waarde, zoals foto's of brieven. Als je dingen tegenkomt waar jij zelf niet veel aan hebt, maar waar je een ander plezier mee kan doen geef het dan aan een familielid of vriend.

Lees ook:  Personeel én bewoners vormen samen het dagelijks bestuur van dit verzorgingshuis

Een levenslang proces

Voor Margareta (en veel Zweden met haar) is death cleaning juist geen zwaar beladen bedoening. Het is een manier om je leven op orde te houden en na te denken over wat je echt nodig hebt en wat niet.

Death cleaning is geen verdrietig proces. Ik vind het meer een opluchting.

Margareta bewaart spullen die voor haar een bepaalde emotionele waarde hebben, maar waarvan zij weet dat het haar kinderen niets zullen doen, in een 'weggooidoos'. Zo weten haar kinderen dat, wanneer Margareta er ooit niet meer is, zij die doos weg kunnen doen zonder ook maar naar de inhoud te hoeven kijken.

Het is eigenlijk best een mooie gedachte dat je je leven kunt leiden, wetende dat het eindig is en om die reden rekening te houden met de mensen om je heen.

Opruimen maakt gelukkig, althans als we Marie Kondo mogen geloven. Wij zetten haar methode en tips voor een schoon en opgeruimd leven uiteen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings