De wijzer van dit horloge doet er ruim 29 jaar over om eenmaal rond te draaien

1334 VIEWS
De wijzer van dit horloge doet er ruim 29 jaar over om eenmaal rond te draaien

In deze moderne tijd van mobiele gadgets zoals smartphones verdwijnen horloges steeds meer uit het straatbeeld. De Nederlandse horlogemaker Christiaan van der Klaauw bewijst maar weer eens hoe zonde het is dat dit oude ambacht verloren gaat. Hij heeft in opdracht van Cleef & Arpels een bijzonder uurwerk gemaakt dat ook als planetarium dient: The Midnight Planetarium Timepiece. Het horloge toont een sterrenhemel met de zon als centrum waar 6 planeten omheen draaien, inclusief de aarde. Het is een puur staaltje vakmanschap dat er werkelijk prachtig uitziet.

Het horloge bezit over een vrij ingewikkeld mechanisme bestaande uit 396 kleine onderdelen om alles in de juiste snelheid te laten draaien. De aarde zelf draait natuurlijk in een jaar om de zon, maar Mercurius heeft er slechts 88 dagen voor nodig om een rotatie te maken en Venus 224 dagen. Voor de andere planeten is nog wat meer geduld nodig: Mars roteert eenmaal in 687 dagen, Jupiter in 12 jaar en Saturnus in maar liefst 29,5 jaar. De vallende ster aan de buitenste ring draait één keer rond in de 24 uur en duidt aan hoe laat het is. De andere ster in het midden kan ingesteld worden op een favoriete datum waarbij de aarde een van de andere planeten passeert.

Lees ook:  Zo maak je een vaas van kleurpotloden

Het lastige mechanisme, de roterende schijven van gepolijst aventurine en de kleine halfedelstenen die als planeten dienen, zorgen er wel voor dat het horloge een pittig prijskaartje heeft van €220.000. Wij sparen nog even tot Saturnus drie rondjes heeft gemaakt…

Bekijk als je geïnteresseerd bent in de werking van dit horloge ook zeker de video onderaan dit artikel.

planetarium horloge planetarium horloge  planetarium horlogeplanetarium horloge planetarium horloge

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Creatieve uitspattingen op middeleeuws perkament
Perzische tapijten van opgerold papier
Met 10 verdiepingen is dit de grootste boomhut ter wereld
Pointillisme sleepte deze kunstenaar door zijn zware revalidatie