De wijsheid van de Beer en de Uil

8 april 2022
897
beer en uil

Dankzij social media zijn we erachter gekomen dat veel van onze volgers de mooiste kunstwerken creëren. Wij willen op onze website ruimte maken voor alle kunstenaars, lokaal en internationaal, klein of groot. Daarom hebben wij via social media een oproep gedaan naar kunstenaars die graag hun verhaal willen delen. Dit is het verhaal van Johanna Koelman.

Paradijsvogels magazine introductie Johanna Koelman (https://bearwithme.today)

Bear with me Today

Sinds ik me kan herinneren ben ik aan het tekenen. Het liefst was ik natuurlijk kunstenaar geworden, maar het lot bepaalde anders en ik belandde als 17-jarig meisje in de reclame. In een tijd waar je als art-director (zo heette mijn functie toen) nog je eigen schetsen moest maken. Dat betekende dat ik in die beginjaren iedere dag aan het tekenen was. Ik vond dat heerlijk. Na een carrière van ruim 25 jaar in de reclame, werk ik nu alweer ruim 15 jaar voor mezelf. Ik bedenk communicatie-concepten, maak illustraties, video's en websites voor merken, bedrijven en organisaties. Ik luister naar hun verhaal en kan dit verhaal dan zo verbeelden en verwoorden dat zij woest aantrekkelijk worden. En tekenen…dat doe ik ook nog steeds. Als het even kan dagelijks.

Beer en uil

Mijn tekeningen zijn vaak een momentopname. Hoe is het die dag… Met mij… Met de wereld of met jou als kijker? Ik zal altijd proberen om je op de één of andere manier te raken, te troosten, je te laten lachen of je even stil te laten worden om te voelen hoe het op dat moment met jou is. Deze tekeningen plaats ik altijd op Instagram (https://www.instagram.com/bearwithme.today/) en zijn eigenlijk dagelijkse cadeautjes voor mijn volgers. Tenminste, dat hoop ik.

Lees ook:  Het sterrenbeeld ram: eigenschappen en karakter

In 2013 begon ik elke dag met het tekenen van mijn uitzicht over het Zwet, het water waar ik aan woon in Jisp. Dat resulteerde in ruim 600 tekeningen en een boek ‘Het Zwet’ met daarin alle 365 tekeningen van 2013. Maar op een dag was het klaar en zocht ik weer naar een nieuwe inspiratie.

The Constant Bear and the Looking Owl

En die kwam er, uit onverwachte hoek. 6 jaar geleden vertrok ik voor een week naar een Tai Chi training in Ierland. Daar maakte ik niet alleen kennis met Tai Chi, maar ook met een Qigong oefening die mijn leven zou veranderen. Deze oefening heet ‘The Constant Bear and the Looking Owl’. Het was liefde op het eerste gezicht. Sinds die dag ben ik niet meer gestopt. Het is het eerste waar ik aan denk als ik ‘s morgens opsta en het is ook het eerste wat ik doe. Natuurlijk kan ik je de oefening niet op papier voordoen, maar ik kan je wel vertellen over het beeld dat je maakt met deze oefening.

‘Het kunnen combineren van kunst en tai chi is één van de beste dingen die mij zijn overkomen’

Stel je voor: je bent een beer en staat met je beide voeten stevig op de grond, je handen vormen een bal, de aarde, en bovenop je hoofd zit een uil. Een uil die alles ziet zonder ernaar te hoeven kijken en die jou eraan herinnert om rechtop te blijven en in contact met de hemel, terwijl de beer de aarde ronddraait van de dag, in de nacht en van de nacht, in de dag. Dat beeld inspireert me iedere dag.

Lees ook:  Alles wat je moet weten over lemurische kristallen

beer en uil

Iedere dag doe ik zo’n 10 minuten deze oefening en iedere dag maak ik een tekst en het liefst ook een tekening van de beer met de uil als zijn metgezel. Ze filosoferen over het leven, net zoals als ik dat dagelijks doe.

En terwijl de wereld steeds sneller en drukker, maar ook beangstigender wordt, probeer ik juist rustiger te worden en naar binnen te kijken.
Op zoek naar een woord, een beeld, een inspiratie die ik op Instagram kan delen. Omdat ik denk dat de wereld de wijsheid van de beer en de uil net zo goed kan gebruiken als dat ik dat kan.

Workshop Beer & Uil

Inmiddels geef ik zelf les aan The School of Tai Chi Chuan Amsterdam.

En één keer in de 2 weken geef ik een beer & uil workshop waarin ik de tai chi combineer met tekenen. In feite doen we dan samen wat ik elke dag doe. Mensen van over de hele wereld doen met me mee op Zoom en op 21 Mei 2022 geef ik mijn eerste is live workshop op de tai chi school in de Kerkstraat in Amsterdam.

beer en uil

Het kunnen combineren van kunst en tai chi is één van de beste dingen die mij zijn overkomen. En ik hoop dat nog héél lang te kunnen blijven doen.

Ik droom ervan dat de beer en de uil de wereld overgaan en dat ik met mijn tekeningen en teksten mensen even op andere gedachten kan laten komen, dat ik ze kan troosten, kan inspireren en wie weet dat ik ze zover kan krijgen dat ze zelf ook gaan schilderen, tekenen, schrijven…of wat dan ook om uitdrukking te geven aan hoe ze zich van binnen voelen. Want het helpt mij iedere dag, dus waarom zou het een ander ook niet kunnen helpen?

Lees ook:  De spirituele betekenis van de kraai

Foto's Johanna Koelman

Wil jij ook jouw kunstwerk delen? Volg dan onze instagram om op de hoogte te blijven van onze instuur momenten

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down