De werking en betekenis uitgelegd van de carneool

9 maart 2022
466
Carneool

De carneool steen, of in het Engels de carnelian, is een mineraal afkomstig uit de familie van de kwarts, en heeft zijn naam te danken aan zijn kleur. Vaak heeft de steen namelijk een vleeskleur, waarbij de vergelijking met het Spaanse woord ‘carne’ wordt gemaakt. Carne in het Spaans betekent vlees.

De steen wordt vooral gevonden in landen zoals Brazilië, India en Uruguay. Wil je meer weten over de werking en betekenis van de carneool? Lees dan vooral verder, want in deze blog kom je het allemaal te weten.

Het ontstaan van de carneool steen

Hoewel de carneool het meest bekend staat om zijn vleeskleurige kleur, is dit niet de enige tint waarin we deze edelsteen kunnen tegenkomen. De kleur van de steen kan namelijk variëren van lichtoranje tinten, tot donker oranje-rode tinten. Daarnaast is er ook nog een bruine variant van de steen. 

Hoe krijgt de carneool zijn kleur?
De kleur en tint die de steen krijgt, is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zijn de temperatuur, maar ook de hoeveelheid water aanwezig bij het vormen van de steen. Hoe geler de kwarts, hoe meer water de steen bevat en hoe lager de temperaturen waren. Is er een hoge temperatuur aanwezig als de steen aan het vormen is, dan bevat de steen minder water. Dit zorgt er dan voor dat de kleur van de steen meer richting de donkere tinten gaat. Denk hierbij aan de zogenoemde roodbruine vleeskleur of tot helemaal bruin.

Carneool

Werking carneool steen

Er zijn verschillende werkingen die we kunnen onderscheiden als we gaan kijken naar stenen. Namelijk de werking op de spiritualiteit, de werking op de emotie en de werking op het lichaam. Alle drie de werkingen zullen aan bod komen.

Lees ook:  Wat is chakra precies?

Spirituele werking

Om maar te beginnen met de werking op de spiritualiteit. Vroeger werd de steen gebruikt om de doden te beschermen op hun reis naar het hiernamaals. Als mensen bang zijn voor de dood wordt de carneool in zijn werking gezet door hem te geven. De carneool laat de angst voor de dood minder worden tot verdwijnen.

De steen wordt daarnaast ook gezien als een motiverende steen, hij zorgt dat de drager van de steen moed ontvangt. Om zo de weg naar succes beter te kunnen bewandelen. De steen heeft ook de werking om negatieve energie om te zetten naar liefde en dankbaarheid, namelijk dat er gekeken wordt naar wat men wel heeft in het leven.

Emotionele werking

Naast de werking op de spiritualiteit heeft carneool ook nog een bepaalde werking op je emoties. Emoties zijn soms een lastig concept om mee te leven en iedereen ervaart ze op hun eigen manier. Sommige mensen zijn goed in het regulieren en uitten van hun emoties, andere wat minder. De carneool steen zal je hierin kunnen helpen, door bijvoorbeeld negatieve emoties zoals jaloezie of woede te weren. Het bij je dragen van de steen zal je helpen om het juiste te doen en je angsten te overwinnen in situaties dat jij niet stevig op je benen staat.

Carneool

Transformatie dankzij de carneool

Vaak ervaart de drager dat ze veranderen en een transformatie ondergaan sinds dat ze de steen zijn gaan dragen. Naast de algemene werking van de carneool heeft de kleur van de carneool ook invloed op de drager. Zo staat de rode carneool voor energie, je voelt je actiever. De oranje carneool zorgt voor plezier in het leven. Het wordt ook wel gezien als het versterken van de levensvreugde. Als je op zoek bent naar een edelsteen voor het versterken van familiebanden, dan moet je op zoek gaan naar een gele carneool.

Lees ook:  Alles wat je moet weten over bruine edelstenen

Lichamelijke werking

Als laatste kan de edelsteen heel goed helpen tegen lichamelijke kwaaltjes. Er kan zelfs onderscheid gemaakt worden qua werking per kleuren carneool. Zo heeft de bruine carneool een positief effect op de longen en de luchtwegen. De rode carneool helpt koorts en ontstekingen tegen te gaan. De oranje carneool heeft een helende werking in de onderbuik. De gele carneool helpt bij het krijgen van een mooie egale huid.

Nachtrust en bloedsomloop
Over het algemeen kan de carneool helpen bij het hebben van een goede nachtrust. Leg de steen onder je kussen voor het slapen en geniet van goed uitgerust wakker worden. Ook als je veel last hebt van koude handen en voeten, is dit een kei van een steen. De steen bij je houden bevordert de bloedsomloop wat erg kan helpen.

Werking op het vrouwelijke lichaam
Maar de carneool heeft ook specifieke werkingen op het vrouwelijk lichaam. Zo helpt de steen met het herstel als een vrouw bevallen is. Ook kan de steen een vrouwelijk lichaam helpen als er sprake is van een onregelmatige menstruatie of een pijnlijke menstruatie.

Het gebruiken van de carneool

Om deze edelsteen optimaal te laten werken, is het belangrijk dat je hem altijd bij je draagt. Dan kan je doen op verschillende manieren. De meeste mensen kiezen ervoor om de steen bij te dragen in de vorm van een armband of een ketting waar de steen in is verwerkt.

Ook bij meditaties en visualisaties kiezen veel mensen ervoor om de carneool bij te houden en vast te houden. Zo gun je de steen direct contact met jou wezen en kunnen ze samenwerken om jouw doelen te bereiken. Daarnaast dragen veel mensen de steen ook in hun broekzak om negatieve gevoelens te weren. Kortom zijn er genoeg manieren waarbij je de steen bij je kunt dragen.

sterrenbeelden carneool

De sterrenbeelden van de carneool

De steen hoort bij een aantal sterrenbeelden, zo zien we dat de carneool het beste werkt bij de volgende sterrenbeelden:

  • Kreeft: Deze steen is perfect voor een Kreeft, omdat deze personen hele gevoelige types zijn. Doordat de steen werkt op de negatieve emoties, kan de steen ervoor zorgen dat mensen geen misbruik van de drager kunnen maken.
  • Ram: De Ram heeft een voordeel aan deze steen, omdat de Ram veel ambitie heeft. Deze steen zal de Ram begeleiden op zijn pad naar succes.
  • Maagd: Voor de Maagd is de werking van de carneool bijna hetzelfde als bij de Ram. Een Maagd is vooral prestatiegericht, maar vaak perfectionistisch. De steen zal de Maagd begeleiden tijdens zijn carrière.
  • Leeuw: Het effect voor de Leeuw ligt in dezelfde straat als de Kreeft. De Leeuw is een gul persoon, ze willen altijd het beste doen voor anderen. Hierbij wordt nog wel eens misbruik gemaakt. De carneool zorgt ervoor dat de Leeuw beschermd wordt tegen dit misbruik.
Lees ook:  Aquamarijn: krachten en eigenschappen

Andere mooie edelstenen

Hopelijk hebben we je een beetje kunnen leren over de carneool. Maar deze steen is niet de enige edelsteen waarvan we de werking hebben beschreven. Zo hebben we ook een blog geschreven over de werking van de zwarte toermalijn, een hele krachtige steen. Maar wil jij nu liever iets meer weten over geboortestenen? Dan zoek vooral je geboortesteen en zijn betekenis op in deze blog.

Zie ook hier onze hele edelstenen index!

Over de auteur

Stan Vreuls

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings