De weg terug naar jezelf vinden — 6 tips om jezelf te vinden

23 september 2022
693
slaapmaat

Er komt een punt in iedereens leven waar je het gevoel hebt dat het tijd is om jezelf nou eens echt te leren kennen. Maar dat is niet gemakkelijk, het kost veel tijd en geduld om jezelf te vinden. Om je welzijn te verbeteren en je doel en passies in het leven te ontdekken, heb je een startpunt nodig. Waar begin je? Wij gaan je in deze blog een aantal tips geven om jezelf te vinden.

Wat houdt jezelf vinden precies in?

Jezelf vinden kan voor iedereen iets anders betekenen, maar over het algemeen is het wanneer je meer bewust wordt van wie je bent en wat je echt, echt wilt in het leven. Het kan je er ook bij helpen je relaties, gevoelens, gedachten en doelen op een dieper niveau te begrijpen en te accepteren.

Jezelf vinden kan ervoor zorgen dat je:

 • Creatiever wordt
 • Betere concentratie hebt
 • Productiever bent
 • Voldoening
 • Je meer vertrouwen hebt
 • Je helderder kunt nadenken

Je vraagt je misschien af hoe jezelf vinden je leven op deze manieren kan beïnvloeden. Een beter idee van je kernwaarden hebben en weten wie je authentieke zelf is, zal je helpen je gevoelens en identiteit te accepteren en je doelen te behalen door meer motivatie te vinden.

Door jezelf te vinden zal je geestelijke gezondheid verbeteren, maar het is niet gemakkelijk. Om erachter te komen wie jij zelf bent zal je de puzzelstukjes naast elkaar moeten leggen en bepalen wat er ontbreekt in je leven. Oefeningen zoals het schrijven van een persoonlijke visieverklaring kunnen je op weg helpen.

Lees ook:  Wat is de invloed van de volle maan op je emoties?

Uiteindelijk verhoogt het vinden van onszelf ons zelfvertrouwen, zelfrespect en ons zelfbewustzijn. Je zult jezelf beter kennen dan wie dan ook.

Lees ook Vakantieliefde aanhouden of niet?

slaapmaat

Jezelf vinden begint hier

Er is geen universele manier om jezelf te vinden. Maar deze 13 stappen kunnen je op weg helpen.

1. Begin met jezelf een aantal vragen te stellen

Door jezelf een aantal vragen te stellen kan je een idee krijgen van waar je nu bent en wat je wilt veranderen. Hier zijn enkele voorbeelden van vragen:

 • Waar ben ik dankbaar voor?
 • Wat kost de meeste energie in mijn leven?
 • Wat vind ik leuk aan mezelf?
 • Wat staat er dit jaar op mijn bucketlist?
 • Ben ik tevreden met mij carrière?
 • Wat is het beste wat ik de afgelopen maand gedaan heb?

Deze vragen hoef je echt niet allemaal in één keer te beantwoorden. Als je dit liever verspreid over 1 vraag per week dan mag je dat natuurlijk ook doen, het is jouw avontuur!

2. Trek de natuur in

Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs een paar uur in de natuur een herstellend effect kan hebben. Je kunt natuurlijk een fijne wandeling maken door een nabijgelegen bos of het park, maar je kunt er ook voor kiezen om je slaapmaat in te pakken en een weekendje te gaan kamperen. Je hoeft dit uiteraard niet alleen te doen, maar het is wel belangrijk dat jij je de tijd neemt om tot jezelf te komen en rust vindt.

jezelf vinden

3. Maak een lijst met dingen die je belangrijk vindt aan jezelf

Welke vaardigheden en kwaliteiten vind je leuk aan jezelf? Schrijf het op. Je waarden en vaardigheden kunnen je in de richting wijzen waarin je je leven wilt leiden. Zij kunnen je laten zien waar je goed in bent of wilt ervaren.

Lees ook:  Wat je kapsel zegt over je persoonlijkheid

4. Beoordeel je relaties

Relaties hebben onderhoud nodig, maar ze zijn niet allemaal het onderhouden waard. Let op controlerende of afhankelijke relaties. Als je het gevoel hebt dat een of meer van je relaties een negatieve invloed hebben op je kwaliteit van leven of dat je niet jezelf kunt zijn, is het misschien tijd om het snoer door te knippen.

5. Houd jezelf georganiseerd

Tijdens deze hele reis is het normaal om je overweldigd en onzeker te voelen. Georganiseerd blijven en jouw voortgang bijhouden, helpt bij eventuele rommel of gevoelens van verwarring. Een geweldige manier om dit te doen, is door jouw tijdmanagementvaardigheden aan te scherpen.

Om je leven georganiseerd te houden zodat je meer tijd hebt om diep over jezelf na te denken, kun je proberen een wekelijks schoonmaakschema voor je huis in te stellen of een planner te gebruiken om je te helpen je focus helder te houden. Blokkeer de hele week tijd om te mediteren of een dagboek bij te houden om in contact te komen met jezelf.

slaapmaat

6. Doe eens iets alleen

Soms vertrouwen we te veel op de mensen om ons heen voor begeleiding en richting. Dingen alleen doen betekent dat je gewoon nieuwe dingen ervaart of dingen buiten je gebruikelijke routine. Levenservaringen zoals alleen reizen geven je zelfvertrouwen een boost. Als je alleen gaat, neem je je eigen beslissingen, heb je minder afleiding en moet je met verschillende soorten mensen praten. Zelfontdekking kan niet van je vrienden of familieleden komen.

Lees ook Met zelfreflectie leer je jezelf beter kennen

Lees ook:  Spirituele betekenis van een spin

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down