De vrouwelijke helden van de wetenschap

6 april 2015
347

Als klein meisje had Rachel Ignotofsky grote dromen: ze zou wetenschapper worden! Of kunstenares! Of allebei? Nu ze volwassen is heeft ze een manier gevonden om haar twee dromen met elkaar te verenigen. Door haar vrouwelijke helden van de wetenschap op creatieve manier vast te leggen brengt ze haar eigen fascinatie tot uiting en probeert ze anderen ook te inspireren. Daarom in dit bericht een ode aan de vrouwelijke helden van de wetenschap, met illustraties van Rachel Ignotofsky.
Mary Anning
Richard Anning verzamelde fossielen en verkocht deze aan toeristen. Toen hij stierf in 1811 zetten zijn dochter Mary en zoon Joseph zijn werkzaamheden voort. Niet uit wetenschappelijke interesse, maar uit bittere noodzaak: de familie was straatarm. Toch ontwikkelde Mary zich, zonder daar enige opleiding voor te hebben genoten, tot een volwaardig paleontologe.
Ze stond in contact met vele wetenschappers en zonder dat ze ervoor was opgeleid wist ze haar vondsten perfect te omschrijven, tekenen en de exacte locatie vast te leggen. Ze deed vele belangrijke ontdekkingen, zoals een bijna complete Ichtyosaurus, een Plesiosaurus een straalvinvis en de eerste Pterosaurier buiten Duitsland.
Onder andere dankzij Annings fossielen kregen biologen een veel duidelijker besef van hoe soorten gedurende de geologische tijdschaal zijn uitgestorven terwijl nieuwe soorten ontstonden.
Ignotofsky - Anning
Grace Hopper
Grace Hopper was in 1934 de eerste vrouw die promoveerde in de wiskunde. Ze werkte haar hele leven binnen en buiten de marine in onderzoekslaboratoria voor computertoepassingen, en droeg daarmee bij aan het geschikt maken van computers voor de dagelijkse toepassing zoals wij die nu kennen. Op haar 77e werd ze onder bewind van Ronald Reagan gepromoveerd tot 'commodore', een zeer hoge rang in de Amerikaanse marine.

Lees ook:  Deze professor werd per ongeluk een stijlicoon

Ignotofsky - Hopper
Rosalind Franklin
De Londense Rosalind Franklin besloot op haar vijftiende dat ze wetenschapster wilde worden. Haar vader was sterk tegen haar inschrijving op Cambridge, maar ging uiteindelijk overstag onder druk van haar moeder en tante. Ze studeerde af in de Natuurwetenschappen en ging onderzoek doen aan de hand van moleculaire röntgendiffractie. Ondanks haar korte leven (ze werd 37 jaar) leverde haar werk een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk begrip van de structuur van DNA, steenkool en diverse virussen.
Ignotofsky - Franklin
Jane Goodall 
Jane Goodall is een Engelse antropologe en biologe. Ze deed veertig jaar onderzoek naar de sociale en familiale leven van de chimpansee. En hoewel het eigenlijk taboe was dat een vrouw de Afrikaanse wildernis in trok, deed ze vele baanbrekende ontdekkingen. Ze bewees dat chimpansees werktuigen maken, met elkaar communiceren en dat ze een eigen persoonlijkheid hebben. Nog steeds zet de 81-jarige Goodall zich actief in voor dierenrechten.
Ignotofsky - Goodall

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down