Als klein meisje had Rachel Ignotofsky grote dromen: ze zou wetenschapper worden! Of kunstenares! Of allebei? Nu ze volwassen is heeft ze een manier gevonden om haar twee dromen met elkaar te verenigen. Door haar vrouwelijke helden van de wetenschap op creatieve manier vast te leggen brengt ze haar eigen fascinatie tot uiting en probeert ze anderen ook te inspireren. Daarom in dit bericht een ode aan de vrouwelijke helden van de wetenschap, met illustraties van Rachel Ignotofsky.
Mary Anning
Richard Anning verzamelde fossielen en verkocht deze aan toeristen. Toen hij stierf in 1811 zetten zijn dochter Mary en zoon Joseph zijn werkzaamheden voort. Niet uit wetenschappelijke interesse, maar uit bittere noodzaak: de familie was straatarm. Toch ontwikkelde Mary zich, zonder daar enige opleiding voor te hebben genoten, tot een volwaardig paleontologe.
Ze stond in contact met vele wetenschappers en zonder dat ze ervoor was opgeleid wist ze haar vondsten perfect te omschrijven, tekenen en de exacte locatie vast te leggen. Ze deed vele belangrijke ontdekkingen, zoals een bijna complete Ichtyosaurus, een Plesiosaurus een straalvinvis en de eerste Pterosaurier buiten Duitsland.
Onder andere dankzij Annings fossielen kregen biologen een veel duidelijker besef van hoe soorten gedurende de geologische tijdschaal zijn uitgestorven terwijl nieuwe soorten ontstonden.
Grace Hopper
Grace Hopper was in 1934 de eerste vrouw die promoveerde in de wiskunde. Ze werkte haar hele leven binnen en buiten de marine in onderzoekslaboratoria voor computertoepassingen, en droeg daarmee bij aan het geschikt maken van computers voor de dagelijkse toepassing zoals wij die nu kennen. Op haar 77e werd ze onder bewind van Ronald Reagan gepromoveerd tot 'commodore', een zeer hoge rang in de Amerikaanse marine.
Rosalind Franklin
De Londense Rosalind Franklin besloot op haar vijftiende dat ze wetenschapster wilde worden. Haar vader was sterk tegen haar inschrijving op Cambridge, maar ging uiteindelijk overstag onder druk van haar moeder en tante. Ze studeerde af in de Natuurwetenschappen en ging onderzoek doen aan de hand van moleculaire röntgendiffractie. Ondanks haar korte leven (ze werd 37 jaar) leverde haar werk een belangrijke bijdrage aan het wetenschappelijk begrip van de structuur van DNA, steenkool en diverse virussen.
Jane Goodall
Jane Goodall is een Engelse antropologe en biologe. Ze deed veertig jaar onderzoek naar de sociale en familiale leven van de chimpansee. En hoewel het eigenlijk taboe was dat een vrouw de Afrikaanse wildernis in trok, deed ze vele baanbrekende ontdekkingen. Ze bewees dat chimpansees werktuigen maken, met elkaar communiceren en dat ze een eigen persoonlijkheid hebben. Nog steeds zet de 81-jarige Goodall zich actief in voor dierenrechten.