
Wie heeft er al eens gehoord van een verzwaringsdeken? De meeste waarschijnlijk niet, toch? Dat is zeker niet vreemd. Want een ‘verzwaringsdeken’ klinkt ook wel een beetje vreemd in de oren. Want ja, waarom zou je onder een zware deken gaan slapen? Toch heeft een verzwaringsdeken een aantal voordelen. Wie weet is de kans groot dat je na het lezen van de deze blog, ook opeens graag een verzwaringsdeken wilt gaan aanschaffen.
Ken je het gevoel van een stevige knuffel? Vast wel. Genieten is dat hè? Even een moment om helemaal tot rust te komen in een veilige omgeving. Alle spanning kan dan langzaam uit je lichaam verdwijnen. Vaak doen die stevige knuffels veel goed tijdens een stress moment. Vroeger toen je nog een baby was, werd je hoogstwaarschijnlijk ook vaak ingebakerd door je ouders. Voor degene die het niet meer kunnen herinneren of weten wat het betekent, inbakeren is het stevig inwikkelen in een doek. Dit met het doel om de baby rustig te kunnen laten inslapen. In principe creëer met het inwikkelen het zelfde gevoel als dat de baby had in de baarmoeder, namelijk een veilig gevoel. In principe doet een verzwaringsdeken niet veel anders. De deken geeft diepe druk op het lichaam, net zoals een stevig ingewikkelde doek of een stevige knuffel ook doet. Wat het effect dan is kan je nu denk ik zelf wel raden.

Een verzwaringsdeken biedt diepe druk
Mensen die problemen hebben met het in- en of doorslapen of prikkelverwerking problematiek ondervinden, kunnen veel baat hebben bij diepe druk. De diepe druk staat namelijk regelrecht in verbinding met de hersenen en heeft een regulerend effect op de prikkelverwerking. Door diepe druk toe te passen op de spieren, pezen en gewrichten krijgen de hersenen een seintje dat je je in een veilige situatie begeeft. Hierdoor zal het lichaam zich gaan ontspannen en neemt het gevoel van stress, angst of onrust af. Het gevolg hiervan is dat je ook makkelijker in slaap kunt vallen.
De effecten van een verzwaringsdeken
Een verzwaringsdeken is geen gewone deken, maar een deken met extra gewicht. Doordat deze deken zwaarder is, wordt er druk uitgeoefend op de diepe sensoren in het lichaam. Denk hierbij weer aan de spieren, pezen en gewrichten. Dit geeft dan hetzelfde effect als die stevige knuffelen en het inbakeren bij baby’s, waar we het eerder over hebben gehad. Dit is dus ook het grote voordeel van een verzwaringsdeken.

Wist je dat meer dan 28% van de bevolking last heeft van slaapproblemen? Een veel voorkomende oplossing is het gebruiken van slaappillen. Maar het kan ook anders. Voorbeelden hiervan zijn een uur voor het slapen gaan geen schermgebruik, rustige avondritueel of het uitvoeren van ademhalingsoefeningen. Maar wat als je hier de tijd en/of discipline niet voor hebt? Het is begrijpelijk dat je niet die gebroken nachten kunt blijven doorzetten. Dat is simpelweg onmenselijk. Maar weer terug grijpen naar de slaapmedicatie is ook niet slim. Misschien is het dan juist goed om eens een verzwaringsdeken te overwegen.