De boeken van Dan Brown zijn altijd een succesformule, met als onbetwistbare hoogtepunt de Da Vinci Code. Hoewel ieder boek op zich goed te volgen is zonder al te veel achtergrondkennis, kan de juiste leesvolgorde helpen om bepaalde passages beter te begrijpen. Er zijn een paar kenmerkende karaktertrekken en items die vrijwel in elk boek terugkomen. Je kunt je op een bepaald moment afvragen waarom het Mickey Mouse horloge voor hoogleraar Symboliek Robert Langdon zo belangrijk is. Daarbij zie je dat in de laatste twee boeken vrij actuele thema’s aan bod komen, zoals de opkomst van internet en overbevolking. Mocht je de draad kwijt zijn: wij hebben de boeken van Dan Brown voor je in de juiste volgorde gezet.
Boeken zonder het hoofdpersonage Robert Langdon
Robert Langdon is in de meeste boeken van Dan Brown de hoofdpersoon. Er zijn echter ook enkele boeken van Dan Brown met andere hoofdpersonages, namelijk het Juvinalis Dilemma en de Delta Deceptie. Deze boeken heeft hij uitgebracht voorafgaand aan de boeken mét Robert Langdon. Voordeze boeken heeft hij inspiratie gehaald uit zijn eigen omgeving. Dans vader is bijvoorbeeld wiskundige en Dans echtgenote is kunsthistoricus.
Het Bernini Mysterie
Dit boek is bekender geworden door de verfilming Angels en Demons. Dit verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in Rome. Wanneer de paus is overleden, reizen alle kardinalen af naar Vaticaanstad om zijn opvolger te kiezen. Daags voor het conclaaf begint, verdwijnen de vier favoriete kandidaten op mysterieuze wijze. Robert Langdon moet samen met CERN-wetenschapper Vittoria Vetra dit raadsel oplossen. De tijd tikt, want de ontvoerder heeft een buis met antimaterie die de hele Italiaanse stad zou kunnen verwoesten. In dit boek wordt de eeuwenoude vete tussen geloof en wetenschap opgerakeld en blijkt dat Robert Langdon en Vittoria Vetra eigenlijk niet mét en niet zonder elkaar kunnen. De manier waarop Dan Brown je met spanning langs de mooiste plekken van Rome leidt, blijkt zijn onwaarschijnlijke succesformule.
Da Vinci Code
In dit boek wordt Robert Langdon midden in de nacht wakker gemaakt om een moord op te lossen in het Louvre. Maar moet hij nou de moord oplossen of is hij zelf de hoofdverdachte? Al snel blijkt dat de vermoorde man, Jacques Saunière, een vooraanstaande man was in een geheim religieus genootschap. Dit genootschap bewaakt een goed bewaard geheim van de Christelijke kerk. Samen met de kleindochter van Jacques, Sophie Neveu, onderzoekt Langdon het lang bewaarde geheim: wat en waar is de Heilige Graal? Om meer duidelijkheid te krijgen, brengen ze een bezoekje aan een goede bekende van Langdon, Leigh Teabing. Zijn theorie is dat de priorij maar één doel had: mogelijke afstammelingen van Jezus en Maria Magdalena beschermen.
Het verloren symbool
Dit boek is misschien iets minder bekend omdat er geen film van is gemaakt. De serie ‘The Lost Symbol’ heeft daar wat verandering in gebracht. In dit boek is Washington het decor. Langdon wordt uitgenodigd door goede vriend Peter Solomon om in Washington een lezing te geven. Al snel blijkt dat Solomon is ontvoerd door iemand die maar op één ding uit is: het ontrafelen van codes van de vrijmetselarij. Uiteraard heeft hij Robert Langdon nodig om dit klusje voor hem op te knappen.
Inferno
Zou Dan Brown voorspellende gaven hebben gehad toen hij dit boek over een mogelijke wereldwijde pandemie schreef? Voor de wetenschap was het misschien te voorspellen dat de wereld ooit nog eens te maken zou krijgen met een wereldwijde uitbraak van een ziekte en door hierop te anticiperen is het verhaal ontzettend actueel. In dit verhaal ontwaakt Langdon in de kamer van een ziekenhuis in Florence. Hij kan zich niet meer herinneren wat er in de afgelopen dagen is gebeurd. Het wordt nog verwarrender wanneer de politie hem op de hielen zit. Hij slaat samen met arts Sienna Brooks op de vlucht voor de politie. Zijn intuïtie wordt flink op de proef gesteld: wie kan hij vertrouwen en wie niet? De koker die Langdon in het bezit heeft, blijkt te maken te hebben met het werk van Bertrand Zobrist, iemand die de snel groeiende wereldbevolking kritisch bekijkt. Volgens hem is de overbevolking alleen op te lossen door een pandemie te ontketenen die de helft van de bevolking onvruchtbaar zal maken.
Origin/ Oorsprong
Het laatst uitgebrachte verhaal van Dan Brown leest ook weer fijn weg. Ook deze keer wordt Robert Langdon uitgenodigd om een lezing bij te wonen van Edmond Kirsch. Hij reist daarvoor af naar het Guggenheim Museum in Bilbao. Kirsch heeft een ontdekking gedaan die het Christendom, het Jodendom en de Islam op zijn grondvesten doet schudden. Tijdens de ontdekkingstocht maakt hij kennis met museumdirecteur Ambra Vidal, die tevens de verloofde is van de Spaanse troonopvolger. De meest opvallende figuur is misschien wel Winston, een door Kirsch gecreëerde avatar.
Mocht je nog niet zo bekend zijn met Dan Brown en wil je meer weten over hem en zijn boeken, lees dan ook onze blog over de geheimen van zijn succes. Gegarandeerd dat je vervolgens op zoek gaat naar één van bovenstaande bestsellers.