De vijf meest bijzondere vogelaarplekken in Nederland

1824 VIEWS
De vijf meest bijzondere vogelaarplekken in Nederland

Huib de Rooij (67) uit Maarssen is sinds 2008 een actieve amateurvogelaar. Hij kreeg snel de smaak te pakken en heeft inmiddels meer dan 200 gebieden bezocht, 10.000 waarnemingen op zijn naam staan en 260 soorten vogels gezien. Naar de standaard vogelaarplekken gaat hij niet graag meer. Veel te druk! Waar moet je volgens hem dan wél zijn?

1. De Groene Jonker (Zuid-Holland)

De Groene Jonker is een rustige plas met riet en grasland waar je heerlijk kunt wandelen. Uiteraard vindtehier veel watervogels zoals de lepelaar, fuut, bergeend, en steltlopertjes en soms zelfs de kleine waterhoen, de waterral of de steltkluut. Zangvogels, zoals de rietzanger en de kleine karekiet trainen hier ook graag hun stembanden. Ben je erg gehecht aan jouw perfect zittende kapsel? Ga dan niet als het hard waait.

De vijf meest bijzondere vogelaarplekken van Nederland | Paradijsvogels Magazine

bruine kiekendief, grutto, ransuil

2. Plantage Willem III (Utrecht)

In dit lichtglooiende gebied op de Utrechtse Heuvelrug waan je jezelf een beetje in het buitenland. Zo kun je zomaar wilde koningspaarden, runderen en damherten tegen het lijf lopen. Zeldzame vogels zoals de roodborsttapuit, boompieper, gekraagde roodstaart en geelgors vermaken zich hier ook prima. Honden mogen hier niet komen, dus het is heerlijk rustig.

Lees ook:  Over spechten die duizenden eikels in één boom weten te verzamelen

3. Westkapelle (Zeeland)

Vergeet de wadden! Het meest westelijke puntje van Nederland is de perfecte plek om zeevogels zoals de zeealk, zeearend, zwarte zeekoet, zaagbek en rotgans te spotten. Ook de zeldzame ijseend komt hier wel eens op bezoek. Neem je telescoop mee, want de vogels zitten te ver weg om ze echt mooi op de foto te zetten.

4. Landgoederen Heidestein en Bornia (Utrecht)

Deze landgoederen, met een combinatie van bomen en heide, zijn het leefgebied van verschillende vogels zoals uilen, spechten en roofvogels. Dode bomen worden bewust niet opgeruimd zodat vogels een mooie schuilplaats hebben. Bezoek deze landgoederen vooral door de week, dan zijn er niet zoveel wandelaars, fietsers en mountainbikers die de rust verstoren.

De vijf meest bijzondere vogelaarplekken van Nederland | Paradijsvogels Magazine

roodborsttapuit, fuut, rietzanger

5. Fochteloërveen
 (Drenthe/Friesland)

In dit vrijwel boomloze veengebied kun je broedende kraanvogels tegenkomen. Ook de slangenarend voelt zich er thuis. Deze vogel is, zoals de naam al doet vermoeden, gek op slangen en die zitten hier in overvloed. Ben je je kaplaarzen vergeten? Blijf dan op de paden, want anders loop je de kans om opeens tot aan jouw knieën in het water te staan.

Benieuwd naar meer vogelverhalen en foto’s van Huib de Rooij? Bekijk dan zijn website http://bo629hr.blogspot.nl.

Lees ook:  Wandelen op de vulkanen van Auvergne

Dit artikel is geschreven door Kim Nelissen.

De vijf meest bijzondere vogelaarplekken van Nederland | Paradijsvogels Magazine

De Groene Jonker

De vijf meest bijzondere vogelaarplekken van Nederland | Paradijsvogels Magazine

Landgoed Heidestein

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Liefdesverhaal van een ooievaar die elk jaar duizenden kilometers vliegt
Hoe vogels weten waar ze naar toe moeten vliegen
Duizenden spreeuwen dansen boven een Nederlands veld
Foto’s waarop je elk veertje van exotische vogels perfect kan bestuderen