De vijf meest bijzondere vogelaarplekken in Nederland

11 juli 2015
606

Huib de Rooij (67) uit Maarssen is sinds 2008 een actieve amateurvogelaar. Hij kreeg snel de smaak te pakken en heeft inmiddels meer dan 200 gebieden bezocht, 10.000 waarnemingen op zijn naam staan en 260 soorten vogels gezien. Naar de standaard vogelaarplekken gaat hij niet graag meer. Veel te druk! Waar moet je volgens hem dan wél zijn?
1. De Groene Jonker (Zuid-Holland)
De Groene Jonker is een rustige plas met riet en grasland waar je heerlijk kunt wandelen. Uiteraard vindtehier veel watervogels zoals de lepelaar, fuut, bergeend, en steltlopertjes en soms zelfs de kleine waterhoen, de waterral of de steltkluut. Zangvogels, zoals de rietzanger en de kleine karekiet trainen hier ook graag hun stembanden. Ben je erg gehecht aan jouw perfect zittende kapsel? Ga dan niet als het hard waait.
De vijf meest bijzondere vogelaarplekken van Nederland | Paradijsvogels Magazine
bruine kiekendief, grutto, ransuil
2. Plantage Willem III (Utrecht)
In dit lichtglooiende gebied op de Utrechtse Heuvelrug waan je jezelf een beetje in het buitenland. Zo kun je zomaar wilde koningspaarden, runderen en damherten tegen het lijf lopen. Zeldzame vogels zoals de roodborsttapuit, boompieper, gekraagde roodstaart en geelgors vermaken zich hier ook prima. Honden mogen hier niet komen, dus het is heerlijk rustig.
3. Westkapelle (Zeeland)
Vergeet de wadden! Het meest westelijke puntje van Nederland is de perfecte plek om zeevogels zoals de zeealk, zeearend, zwarte zeekoet, zaagbek en rotgans te spotten. Ook de zeldzame ijseend komt hier wel eens op bezoek. Neem je telescoop mee, want de vogels zitten te ver weg om ze echt mooi op de foto te zetten.
4. Landgoederen Heidestein en Bornia (Utrecht)
Deze landgoederen, met een combinatie van bomen en heide, zijn het leefgebied van verschillende vogels zoals uilen, spechten en roofvogels. Dode bomen worden bewust niet opgeruimd zodat vogels een mooie schuilplaats hebben. Bezoek deze landgoederen vooral door de week, dan zijn er niet zoveel wandelaars, fietsers en mountainbikers die de rust verstoren.
De vijf meest bijzondere vogelaarplekken van Nederland | Paradijsvogels Magazine
roodborsttapuit, fuut, rietzanger
5. Fochteloërveen (Drenthe/Friesland)
In dit vrijwel boomloze veengebied kun je broedende kraanvogels tegenkomen. Ook de slangenarend voelt zich er thuis. Deze vogel is, zoals de naam al doet vermoeden, gek op slangen en die zitten hier in overvloed. Ben je je kaplaarzen vergeten? Blijf dan op de paden, want anders loop je de kans om opeens tot aan jouw knieën in het water te staan.
Benieuwd naar meer vogelverhalen en foto’s van Huib de Rooij? Bekijk dan zijn website http://bo629hr.blogspot.nl.
Dit artikel is geschreven door Kim Nelissen.
De vijf meest bijzondere vogelaarplekken van Nederland | Paradijsvogels Magazine
De Groene Jonker
De vijf meest bijzondere vogelaarplekken van Nederland | Paradijsvogels Magazine
Landgoed Heidestein

Lees ook:  Thee van dennennaalden: gezond en heerlijk winters

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings