De vier mooiste winterwandelingen in Nederland

1377 VIEWS
De vier mooiste winterwandelingen in Nederland

De dagen rondom kerst en oud en nieuw zijn bij uitstek geschikt om lekker de natuur in te gaan. Als fijne afwisseling tussen alle familiemomenten door of ter compensatie van de vele oliebollen. Op deze tochten tref je prachtige uitzichten en ruige heidevelden. Monster aan op een fluisterboot voor een avontuurlijke trektocht over smalle kreekjes of sluit je aan bij de snertwandeling. Mooi aan de winter is dat de natuur, zeker bij sneeuw, een stukje stiller is. Zo zie en ruik je weer hele andere dingen. Daarom: vier keer de paden op, lanen in!

1. Opwarmen na een trage tocht door in Limburg

Winterwandeling
Beeld: jmarijs | 123rf

Wandel de Trage Tocht Schin op Geul in Zuid-Limburg van Gerendal naar Scheulder en Geuldal. Dit gebied kent wat heuvels en dalen en juist dat maakt deze wandeling zo bijzonder. Wandel door graslanden, een langgerekt droogdal en dan weer over een open hoogvlakte. Zeker is dat je tijdens deze wandeling verrast wordt door prachtige uitzichten. Of je nu de route van 9 of 15 kilometer kiest; na afloop wil je ergens opwarmen en uitrusten. Dat kan perfect in het wandelcafé Age Pannes. Eerste Kerstdag gesloten maar Tweede Kerstdag gewoon weer open! En natuurlijk ga je goed voorbereid op pad. Via Startpagina vind je alles wat je nodig hebt voor een stevige wandeltocht.

2. Met een fluisterboot over smalle kreekjes en wandelen over landgoed Bouvigne

Winterwandeling

Wandelen in de Biesbosch is prachtig en kan vanaf verschillende vertrekpunten. Helemaal leuk is het om naast de wandeling ook een wintertocht met de fluisterboot te maken. Geruisloos over de Sterling door smalle kreken en begroeide oevers. Tijdens deze tocht blijf je lekker warm want er zijn dekens en warme chocomelk aan boord. Combineer dit uitje met een bezoek aan het nabij gelegen kasteel Bouvigne. Tijdens de kerstperiode worden hier rondleidingen georganiseerd. Het is wel aan te raden om je van te voren aan te melden.

3. Drenthe: de ruigste wandelprovincie van Nederland

Winterwandeling

Drenthe is in de winter op haar best! Vooral het Nationaal Park Dwingelderveld is in de winter schilderachtig. In de winter krijgt dit gebied een mystieke uitstraling. Wandel net zolang door de bossen, glooiende heidevelden en vennen totdat je de soep ruikt. Op 23 december organiseert Natuurmonumenten namelijk een snertwandeling. Samen met een gids wandel je mee door het Kloosterveld en de Anserdennen. Halverwege staat de snert klaar in het Theehuys Anserdennen. Je kunt de wandeling natuurlijk ook een andere dag op eigen gelegenheid maken. Het theehuis is open in weekenden, schoolvakanties en tijdens de feestdagen. Meer informatie vind je via Startpagina.

4. Winterwandeling en boottocht bij de Nieuwkoopse Plassen

Winterwandeling
Beeld: Shalamov | 123rf

Zorg voor warme kleding en goede schoenen want het kan koud zijn tijdens deze tocht. Op zaterdag 30 december en zondag 7,14, 21 januari kun je mee het koude water van de Nieuwkoopse Plassen op. En dat is een hele ervaring! Met verrekijkers speur je naar vogels die hier de winter doorbrengen. Om warm te blijven maak je halverwege een wandeling en met een kop warme chocomelk wordt er een broodje gebakken boven het vuur. Aan wal staat de erwtensoep klaar bij restaurant Tijsterman.

Meer inspiratie? De prachtigste winterwandelingen vind je in dit overzicht op Startpagina.

MEER INSPIRATIE

Een unieke voetmassage! 11x blotevoetenpaden in Nederland en België
3 heerlijk kleurrijke wandelroutes dwars door de Bollenstreek
WIN! Het Bos | Handboek voor elke boswandeling
6 wandelroutes in de voetsporen van de Gebroeders Grimm