De verjaardag van Boeddha

1823 VIEWS
De verjaardag van Boeddha

Het vermijden van al het foute gedrag,
Het ondernemen van het goede,
En het ontwikkelen van je eigen geest;
Dit is de leer van de Boeddha’s

Dit zijn de woorden van Siddharta Gautama, de naam die Boeddha had toen hij werd geboren. Als jonge prins leidde hij een rijk en luxe leven, maar hij was niet gelukkig. Toen hij op een dag een wandeling ging maken, zag hij vier mannen: een oude man, een zieke man, een dode man en een ‘asceet’: een geestelijk leraar. De asceet bezat niets en leefde van het geld en voedsel dat hem geschonken werd, maar het viel Siddharta op dat hij er gelukkig uitzag.

Hij besloot het voorbeeld van de asceet te volgen en op zoek te gaan naar de verlossing uit het lijden en de kringloop van het bestaan. Na enkele omwegen ging hij onder een boom zitten om te mediteren, waar hij, zoals de overlevering vertelt, op de negenenveertigste dag inzicht kreeg in zijn vorige levens, zekerheid over de oorzaken van het lijden van de mens en hoe dat kan worden weggenomen. De rest van zijn leven reisde hij rond om anderen te leren wat hij zelf had geleerd.

Boeddhisten geloven dat als we erin slagen om de werkelijkheid te zien zoals ze is, en het leven te aanvaarden zoals het is, we verlichting kunnen vinden

Nog steeds leven 415 miljoen aanhangers ter wereld volgens de inzichten van Boeddha. Zij geloven dat al onze schadelijke gedachten en emoties (hechting, woede, trots) veroorzaakt worden door een onjuist begrip van de werkelijkheid.

Lees ook:  Een explosie van fantasie in 1 piepkleine studio

Dat zit ongeveer zo in elkaar: lijden (dukkha genoemd) betekent dat het leven onvolmaakt is. Voor veel mensen leidt dit tot ‘dorst’ (tanha) naar een verandering van de zaken zoals ze zijn: als ik een leukere partner / gezonde kinderen / een groter huis / een betere baan had, dan zou het leven volmaakt zijn. Boeddhisten geloven dat als we erin slagen om de werkelijkheid te zien zoals ze is, en het leven te aanvaarden zoals het is, het lijden aan de onvolmaaktheid ingedamd wordt en we verlichting kunnen vinden.

Een waardevolle les waar veel mensen veel houvast aan hebben, met name in China en India, maar ook in Korea, waar onderstaande foto’s zijn gemaakt. In de Samgwangsa tempel in Busan vindt ieder jaar in mei een lantaarn festival plaats ter ere van de verjaardag van Boeddha.

De duizenden kleurrijke lampionnen symboliseren wijsheid omdat ze licht de wereld in brengen. Een uniek en kleurrijk evenement met dat niet alleen voor Boeddhisten, maar voor iedereen ter wereld inspiratie biedt.

Buddha's birthday 1 Buddha's birthday 2 Buddha's birthday 3 Buddha's birthday 4 Buddha's birthday 5

 

Bron: visitkorea.or.kr en wikipedia.com. Beeld van Insung Jeon.

MEER INSPIRATIE

Levende beelden van het oude Japan
De honingjagers van de Himalaya
Deze Iraanse gebouwen laten zien dat de sprookjes van 1001nacht nog springlevend zijn
Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur