De truien van Loes: kunst met een verhaal

1366 VIEWS
De truien van Loes: kunst met een verhaal

In de Carlissestraat in Rotterdam zat Loes Veenstra al jaren truien te breien. Sinds 1955 produceerde ze in hoog tempo het ene kleurrijke exemplaar na het andere. Een hobby? Tijdverdrijf? Een therapeutische bezigheid? Feit is dat zich in het huis van Loes 550 truien hadden opgestapeld zonder ooit gedragen te zijn. Zonde! Vond ook ontwerpster Christien Meindertsma. Samen met Museum Rotterdam, Wandschappen en DNA Charlois maakte zij van de truien van Loes een maatschappelijk kunstproject. Een tentoonstelling en een boek waren het resultaat. In 2013 won dit project zelfs de ‘Dutch Design Award’!

Inmiddels is een deel van de truien verkocht aan geïnspireerde truienliefhebbers. De overige inmiddels beroemde 350 kunstwerkjes worden komende zondag geveild. De opbrengsten gaan uiteraard naar Loes: die van tachtigjarige breiende dame opeens ‘promoveerde’ tot kunstenares.

Ook een trui van Loes bemachtigen, of gewoon bij zijn en meemaken? De veiling vindt komende zondag (30 maart) plaats tussen 11:00 tot 14:30 uur in de Kunsthal in Rotterdam.

MEER INSPIRATIE

Portretten van wol door Salman Khoshroo
Saaie gebouwen worden omgetoverd tot kunstwerken
Pauline Bastard tovert gevonden voorwerpen om naar fototoestellen
Versleten verfkwasten krijgen een tweede leven als markant karakter