De surrealistische periode van Salvador Dalí

7 juni 2022
341
Salvador Dalí standbeeld

Over Salvador Dalí

Salvador Dalí (1904-1989), is een van Spanje afkomstige schilder. Een provocerend en met regelmaat choquerend genie. Een van de meest ludieke en excentrieke karikaturen van de 20e eeuw, een van de grondleggers van het surrealisme en eigenaar van een van de meest beroemde snorren in de geschiedenis van de mensheid. In totaal schilderde hij 1178 schilderijen in zijn actieve periode van 1917-1988. Dalí is een van de grootste der grote kunstenaars en heeft in zijn leven meerdere stijlen succesvol uitgeprobeerd, maar wordt het meest geroemd om zijn surrealistische droomachtige, paranoïde scénes en bizarre objecten.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door 🎨 Salvador Dalí oficial 🎨 (@salvador_dali_oficial)

Salvador Dalí’s Surrealistische visie

Dalí’s werken uit de surrealistische periode (1929-1940) zijn ontstaan uit het idee dat alleen logica niet volstond, daarom richtte hij zich op zijn dromen en zijn onderbewuste in een poging om de grenzen te verleggen. De bizarre objecten en omgevingen staan symbool voor het onderbewuste en de droom.

Dalí en Freud

Salvador Dali en wereldberoemde psychotherapeut Sigmund Freud ontmoette elkaar persoonlijk in het jaar 1938. Dalí maakt een blijvende indruk op Freud. Dat blijkt later als hij schrijft over Salvador Dalí. Freud beschrijft dat Dalí Freuds mening over het surrealisme in positieve zin heeft veranderd.

Bekende werken

The Persistence of Memory

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🎨 Salvador Dalí oficial 🎨 (@salvador_dali_oficial)

-Titel: The Persistence of Memory

Lees ook:  Slapen in een kasteel in Frankrijk

-Datering: 1931
-Plaats waar het zich bevindt: Museum of Modern Art, New York City
-Afmeting: 24 cm × 33 cm
-Materialen: olieverf op doek

-Techniek: geschilderd met penseel

The persistence of memory (de volharding der herrineringen), is een van zijn beroemdste werken. Dalí schilderde dit werk in 1931 en het werk kenmerkt zichzelf met de beroemde klokken die als lappen over het reliëf van de geschilderde scéne heen hangen.
Als je goed naar het schilderij kijkt is er een menselijke vorm te ontdekken in het midden van het schilderij. Dit subtiel verwerken van een vage schim is iets dat Salvador Dalí vaker deed om zichzelf te vertegenwoordigen. De oranje klok links beneden zit onder de mieren. Dalí gebruikte mieren in zijn schilderij om verderf aan te duiden. Het rotsachtige landschap op de achtergrond vertegenwoordigd een deel van “Cap de Creus”, in het Noordoosten van Catalonië. Het landschap van Catalonië was voor Dalí vaker de bron voor inspiratie.

The great masturbator

-Datering: 1929
-Plaats waar het zich bevindt: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid
-Afmeting: 110 cm × 150 cm
-Materialen: olieverf op doek

-Techniek: geschilderd met penseel

Zoals nog vaker terugkomt in deze periode, heeft het schilderij een erotische tintje. In deze tijdsgeest zou niemand meer opkijken van zo’n plaatje, maar destijds was het hoogst ongebruikelijk en choquerend. Dit was de eerste grote stap voor Salvador Dalí naar het publieke imago dat hij vergaarde door steeds opnieuw provocatief te blijven.


De verzoeking van de heilige Antonius

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Een bericht gedeeld door 🎨 Salvador Dalí oficial 🎨 (@salvador_dali_oficial)

-Titel: De verzoeking van de heilige Antonius

Lees ook:  Het geheim van de wierook waterval

-Datering: het is gemaakt in 1946

-Plaats waar het zich bevindt: Het koninklijke museum voor schone kunsten in Brussel.

-Afmeting: 89.7 cm bij 119.5 cm

-Materialen: olieverf op doek

-Techniek: geschilderd met penseel

Dit schilderij gaat ten eerste over de verzoeking van de heilige Antonius. Daarnaast, zoals de titel het al een beetje verraad, was de "heilige Antonius" een kerkleraar en daarna nog franciscaan. Hij was beschermheilige van Padua.
Dalí schilderde de beschermheilige naakt op de voorgrond van het schilderij. Dat hij heilige is, is te zien aan de aureool om zijn hoofd. De beproeving van Antonius Abt door duivels is een geliefd thema in de kunst voor vroegere schilders. Moderne schilders zoals Salvador Dali beelden de duivels echter niet meer af als demonen, maar eerder als een waas of waangedachte die door de geest zelf veroorzaakt wordt. Ook schilderde Dalí een vrouw. Op de rug van de eerste olifant wordt een naakte dame gedragen. Vermoedelijk gaat het hier om zijn vrouw “Gala”.


Er zijn in totaal 5 olifanten te zien op lange insect achtige poten. De tweede olifant heeft een lange Piramide op zijn rug, de 3e en 4e olifant dragen samen een kerk op hun rug. Op de top van de kerk staat engel Gabriël. Opvallend en provocatief is dat het torso van een naakte vrouw in de deuropening van deze kerk te zien is. Op de achtergrond loopt olifant nummer 5. Hij draagt een hoge toren op zijn rug. Rechtsboven in de hoek van het schilderij is ook nog een kasteel te zien die gebouwd te zijn op een donkere wolk. Destijds werkte Dalí in Amerika, waar het schilderij dus ook zijn oorsprong kent.

Lees ook:  Hoe je aluminiumfolie kan omtoveren tot perfecte glanzende ballen

Concluderend

Het werk van Dali inspireert tot op de dag van vandaag moderne kunstenaars. Dalí overleed in 1989 in zijn geboorteland Figueres, Spanje. Hij werd 84 jaar oud. Zijn werk mogen wij nog jaren bewonderen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met fietsvakantie op latere leeftijd, tips en advies

De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings