De spitzen van een ballerina

1662 VIEWS
De spitzen van een ballerina

In de kelders van het New York City Ballet is een ruimte die van plint tot plafond volledig is gevuld met balletschoenen. Voor elke danser een paar stuks. Op maat gemaakt, tot op de millimeter afgestemd op persoonlijke wensen. Voor een danser is zijn of haar schoen het allerbelangrijkste item. ‘Je moet er volledig op kunnen vertrouwen.’

In onderstaande korte docu is Megan Fairchild aan het woord, de eerste ballerina van het NYC ballet. Zij vertelt hoe het was om, toen zij 11 jaar werd, voor het eerst een paar spitzen te krijgen en er al stiekem op te dansen, nog voordat ze dit in haar dansles mocht. En hoe ze sinds die tijd heeft gezocht naar het perfecte paar. Voor elke les en voorstelling naait ze met de hand de satijnen linten dicht om haar enkels – de enige garantie dat ze niet losgaan tijdens het dansen.

Fascinerend hoe een item dat je als bezoeker van een voorstelling eigenlijk ontgaat – we kijken naar de danser, de groep, het geheel – zo’n grote rol speelt in het dagelijks leven van een ballerina.

 

Via: Vimeo

Lees ook:  De ziel van de danser

MEER INSPIRATIE

Pirouettes op het asfalt
Win 2 kaarten voor deze bijzondere dansfilm: The beast in the jungle
4x waarom je van een halfuurtje dansen gezonder en gelukkiger wordt
Video | Balletdanseres verrast voorbijgangers met spontaan optreden in Italië