De Sixtijnse Kapel in 3D

2550 VIEWS
De Sixtijnse Kapel in 3D

Sommigen spreken er schande van, anderen vinden het briljant opgelost. Het Vaticaan heeft bekend gemaakt zich genoodzaakt te voelen om het aantal bezoekers in de Sixtijnse Kapel omlaag te brengen. Vliegtickets worden steeds goedkoper, waardoor meer mensen de weg naar Rome vinden: vorig jaar bezochten 5,5 miljoen mensen de Sixtijnse Kapel (tegenover 1,5 miljoen in 1980).

Dat is een mooie ontwikkeling, maar ook een grotere belasting voor monumenten als deze kapel met de beroemde plafondschildering van Michelangelo. Daarom mogen vanaf 2015 nog maar 20.000 bezoekers per dag de kapel betreden. En nu komt het mooie gedeelte. Als tegenprestatie voert het Vaticaan een aantal maatregelen door om het bezoeken van de Sixtijnse Kapel extra bijzonder te maken.

“De gespierde figuren in het laatste avondmaal komen bijna tot leven en de kleuren zijn weer net zo helder als toen ze door Michelangelo geschilderd werden”

Ten eerste komen de muurschilderingen (na de drastische restauratie tussen 1980 en 1994) nu nog beter tot hun recht door een geheel nieuw verlichtingssysteem. In een vergulde ophangrail heeft de Duitse firma Osram 7.000 LED-lampen geïnstalleerd.

Dit zorgt voor veel betere belichting, het kunstwerk is beter beschermd en het energieverbruik wordt met 90% verminderd. De gespierde figuren in het laatste avondmaal komen bijna tot leven en de kleuren zijn weer net zo helder als toen ze door Michelangelo geschilderd werden.

Lees ook:  Prachtige schetsboektekeningen met een balpen

Een andere maatregel is een superslim airconditioning systeem. Twee camera’s monitoren het aantal mensen in de kapel en passen de temperatuur en luchtvochtigheid daarop aan. Ook filtert het systeem het stof dat opwaait door de bewegingen van de bezoekers en de CO2 die zij uitademen, zodat het de fresco’s niet beschadigt. Aan dit systeem ‘om de Sixtijnse Kapel weer lucht te geven’ is drie jaar gewerkt.

“De laatste maatregel is misschien nog wel de meest spectaculaire”

Maar de laatste maatregel is misschien nog wel de meest spectaculaire. Vanaf begin 2015 krijgt iedere bezoeker een speciale intelligente bril, een soort wegwerp-variant van Google Glass. Deze bril maakt het mogelijk om de muurschilderingen in de Sixtijnse Kapel in 3D te bekijken. Ondertussen kun je via deze link de Sixtijnse Kapel ook nu al van achter je laptop in 3D bekijken en genieten van het Westminster Abbey koor.

Het doel is om het aantal bezoekers te verminderen en dat is waar sommigen het niet mee eens zijn. Wij zien het als noodzakelijke bescherming van cultureel erfgoed en vinden dat het Vaticaan dat prima heeft opgelost. De echte ervaring lijkt ons nog steeds het meest bijzonder, en voor degenen die niet de kans hebben om de Sixtijnse Kapel met eigen ogen te zien, biedt de 3D ervaring een perfect alternatief.

Lees ook:  Mooi in eenvoud

Bron: theguardian.com

MEER INSPIRATIE

Het Noord-Brabantse museum
Bijzondere glaskunst
Muurschilderingen door Adele Renault
Kunstenaar Elyse Dodge ziet bergen anders