De Sixtijnse Kapel in 3D

13 november 2014
41

Sommigen spreken er schande van, anderen vinden het briljant opgelost. Het Vaticaan heeft bekend gemaakt zich genoodzaakt te voelen om het aantal bezoekers in de Sixtijnse Kapel omlaag te brengen. Vliegtickets worden steeds goedkoper, waardoor meer mensen de weg naar Rome vinden: vorig jaar bezochten 5,5 miljoen mensen de Sixtijnse Kapel (tegenover 1,5 miljoen in 1980).
Dat is een mooie ontwikkeling, maar ook een grotere belasting voor monumenten als deze kapel met de beroemde plafondschildering van Michelangelo. Daarom mogen vanaf 2015 nog maar 20.000 bezoekers per dag de kapel betreden. En nu komt het mooie gedeelte. Als tegenprestatie voert het Vaticaan een aantal maatregelen door om het bezoeken van de Sixtijnse Kapel extra bijzonder te maken.
[quote text_size="medium"]
"De gespierde figuren in het laatste avondmaal komen bijna tot leven en de kleuren zijn weer net zo helder als toen ze door Michelangelo geschilderd werden"
[/quote]
Ten eerste komen de muurschilderingen (na de drastische restauratie tussen 1980 en 1994) nu nog beter tot hun recht door een geheel nieuw verlichtingssysteem. In een vergulde ophangrail heeft de Duitse firma Osram 7.000 LED-lampen geïnstalleerd.
Dit zorgt voor veel betere belichting, het kunstwerk is beter beschermd en het energieverbruik wordt met 90% verminderd. De gespierde figuren in het laatste avondmaal komen bijna tot leven en de kleuren zijn weer net zo helder als toen ze door Michelangelo geschilderd werden.
Een andere maatregel is een superslim airconditioning systeem. Twee camera's monitoren het aantal mensen in de kapel en passen de temperatuur en luchtvochtigheid daarop aan. Ook filtert het systeem het stof dat opwaait door de bewegingen van de bezoekers en de CO2 die zij uitademen, zodat het de fresco's niet beschadigt. Aan dit systeem 'om de Sixtijnse Kapel weer lucht te geven' is drie jaar gewerkt.
[quote text_size="medium"]
"De laatste maatregel is misschien nog wel de meest spectaculaire"
[/quote]
Maar de laatste maatregel is misschien nog wel de meest spectaculaire. Vanaf begin 2015 krijgt iedere bezoeker een speciale intelligente bril, een soort wegwerp-variant van Google Glass. Deze bril maakt het mogelijk om de muurschilderingen in de Sixtijnse Kapel in 3D te bekijken. Ondertussen kun je via deze link de Sixtijnse Kapel ook nu al van achter je laptop in 3D bekijken en genieten van het Westminster Abbey koor.
Het doel is om het aantal bezoekers te verminderen en dat is waar sommigen het niet mee eens zijn. Wij zien het als noodzakelijke bescherming van cultureel erfgoed en vinden dat het Vaticaan dat prima heeft opgelost. De echte ervaring lijkt ons nog steeds het meest bijzonder, en voor degenen die niet de kans hebben om de Sixtijnse Kapel met eigen ogen te zien, biedt de 3D ervaring een perfect alternatief.
Bron: theguardian.com

Lees ook:  Niets is wat het lijkt

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een goed gevoel hebben is het halve werk

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings