De schoonheid van de Wisteria plant (Blauwe Regen)

31 maart 2022
1198
blauwe regen

Het voorjaar is weer begonnen en dat betekent: tijd voor de Wisteria. Wisteria, oftewel de Blauwe Regen is een prachtige plant die uitbundig bloeit in de maanden april, mei en juni. Met bloemtrossen tot wel 30 cm lang en heerlijke geuren is de Blauwe regen een echte aanwinst voor in jouw tuin.

Hoe bloeit de Wisteria?

De Blauwe regen is een klimplant die krachtig en uitbundig bloeit. De plant heeft de naam te danken aan de bloemen met blauwtinten, zoals lavendel en paars. Maar er zijn ook varianten met roze en witte bloemen verkrijgbaar. Vanaf april verschijnen de eerste trossen van zo’n 20-30 cm en die blijven prachtig tot eind juni. Je hoeft je geen zorgen te maken over de wintermaanden. De Wisteria kan een temperatuur van -15 graden verdragen. En ben je gek op vlinders? Dan is de Blauwe regen een ideale plant voor jou. Dankzij de heerlijke, sterke geur trekt de plant volop vlinders aan.

Soorten Wisteria

Er zijn vier soorten Wisteria:

  • Wisteria sinensis – De Chinese blauwe regen: Deze variant draait linksom. De plant bloeit uitbundig lang met lilablauwe bloemtrossen.
  • Wisteria floribunda – De Japanse blauwe regen: Deze variant draait rechtsom. In Japan is de plant een grote trekpleister in bekende tuinen zoals de Kawachi Fuji Garden.
  • Wisteria x formosa – Hybride van de eerste twee: Deze bloeit sneller dan de Chinese en Japanse varianten.
  • Wisteria frutescens – De Amerikaanse blauwe regen: Deze plant, ook wel de Amethist Falls genoemd, bloeit sneller dan de Chinese en Japanse variant. Alleen vormt hij geen zaad.

Lees ook:  Klimhortensia – Hoe moet je ze snoeien en verzorgen?

blauwe regen

Verzorging van de Wisteria

Blauwe regen is een slingerplant en heeft daarom iets nodig om zich aan vast te houden. Doe dit bij voorkeur niet om een boom. De boom kan dan namelijk verstikt raken. De klimplant is ideaal voor een pergola, een houten raamwerk of een blinde muur. Een andere mooie optie is om je schutting te laten overgroeien met blauwe regen.

De plant moet veel zonlicht krijgen, maar de wortels hebben juist schaduw nodig. Zet de plant dus bij voorkeur op een plek richting het zuidwesten of zuiden. Zorg dat de grond vruchtbaar is, licht zuur en niet al te nat. Om deze goede bodem te creëren meng je de grond voor het planten met compost en gedroogde mest. Eenmaal geplant, hoef je de grond alleen in het voorjaar nog wat mest te geven. Zowel te weinig als te veel voeding zal de groei en bloei van de plant belemmeren.

Blauwe regen snoeien

Blauwe regen groeit snel. Voordat je het weet heeft de plant alles overwoekerd. Snoeien is dus een must! Door op tijd te snoeien houd je de groei in toom én bevorder je de ontwikkeling van meer bloemen. Het ideale moment om de Wisteria te snoeien is direct na de bloei tot eind augustus. Knip de takken nooit helemaal af, maar houdt een paar knoppen over. Als je blauwe regen op stam houdt, dan zul je flink moeten snoeien om ervoor te zorgen dat de plant niet de vorm kwijtraakt.

Blauwe regen kopen

Je kunt de blauwe regen kopen in een tuincentrum, maar je kunt er ook voor kiezen om de plant online te bestellen en te laten leveren. Toch raden wij aan om de plant liever zelf te kopen in een tuincentrum, omdat er een aantal dingen zijn waar je op moet letten.

Lees ook:  De tabaksplant snoeien & verzorgen

Het is namelijk belangrijk om op te letten of je een paar centimeter boven de grond nog een vergroeiingsplaats van de ent kan waarnemen. Blauwe regen die zich op deze manier vermeerderd, geeft garantie op echtheid en goede bloei. Als je namelijk geen vergroeiing ziet, bestaat de kans dat het een zaailing is. Hierdoor bestaat de kans dat de eerste bloemen lang op zich laten wachten. Blauwe regen met een vergroeiingsplaats is meestal wat prijziger, maar je bent wel zeker van je aankoop. Daarnaast is onze tip om de Wisteria in bloei te kopen. Dan hoef je niet vele jaren te wachten tot de eerste bloemen én je bent zeker van de gewenste kleur.

blauwe regen

Waar moet je op letten?

Heb je kleine kinderen en huisdieren die regelmatig in de tuin komen? Let dan goed op. De Blauwe regen is namelijk een giftige plant. Met name de peulen en zaden zijn zeer giftig, maar ook de wortels en twijgen kunnen problemen opleveren. Bij inname van slechts twee peulen kan braken, misselijkheid en maagkrampen optreden. Denk dus goed na over of Blauwe regen geschikt is voor jouw tuin.

Verwijderen van de blauwe regen

Het kan voorkomen dat blauwe regen gekweekt is op een plek die toch niet zo goed uitkomt. Bijvoorbeeld omdat de plant een boom verstikt, of de regenpijp van je huis in de weg zit. Om van problemen met de Wisteria af te komen, zul je de plant met wortel en al moeten verwijderen.

Ben je op zoek naar meer bloemen en planten voor jouw tuin? Lees dan onze blog over de Azalea of top 10 groenblijvende planten in de winter. Heb je juist inspiratie nodig voor jouw balkon of terras? Ook dan hebben wij genoeg tips klaarstaan in onze blog met de leukste ideeën om je balkon in te richten.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down