Kurkdroog maar oh zo mooi

1095 VIEWS
Kurkdroog maar oh zo mooi

Mensen kunnen er bijna niet overleven en maar weinig planten en dieren houden het er uit. Met slechts een paar millimeter neerslag per jaar en soms extreme temperatuurschommelingen (overdag verzengende hitte en ‘s nachts vrieskou) zijn woestijnen gerust ‘onherbergzaam’ te noemen. Toch zijn veel woestijnen prachtig in hun kurkdroge schoonheid: de één met huizenhoge zandduinen, de ander met machtige rotsformaties of kristallen zoutvlaktes. En aangezien deze onherbergzame gebieden samen zeker 40% van het landoppervlakte van de aarde bedekken, is het de moeite waard om ze eens nader te bewonderen. Wellicht deed u dat al eens in het echt of staat het nog op uw verlanglijstje, maar anders zijn alleen onderstaande foto’s al prachtig.

Thar woestijn
De Thar woestijn wordt ook wel Grote Indiase Woestijn genoemd, en ligt gedeeltelijk in Pakistan en gedeeltelijk in India. In deze zandvlakte van 240 duizend vierkante kilometer is het in de zomer boven de 45 graden en daalt de temperatuur in de winter tot onder het vriespunt.
Beeld: Sankara Subramanian via Flickr.com
Wadi Rum woestijn
De Wadi Rum woestijn is (de naam zegt het al) een wadi: een vallei dat het grootste deel van het jaar droog staat. De rotswanden van zandsteen en graniet zijn zo prachtig dat deze woestijn in 2011 op de Unesco lijst van werelderfgoed is geplaatst.
Beeld: Luciano via Flickr.com
Gobi woestijn
De Gobi woestijn ligt in het noorden van China en het zuiden van Mongolie. Hij is 1,3 miljoen vierkante kilometer groot en daarmee de op 1 na grootste woestijn ter wereld. Dwars door de Gobi loopt de bekende zijderoute.
Beeld: voyages Lambert via Flickr.com
Dasht-e Kavir woestijn
Dit is de Dasht-e Kavir woestijn in Iran. Op een vlakte van 800 bij 320 kilometer zijn naast zand en kiezelstenen ook moerassen, meren en wadi’s te vinden. De woestijn dankt haar naam aan de zoutkorsten (kavirs) die ontstaan op de moerassen.
Beeld: ninara via Flickr.com
Namib woestijn
De Namib woestijn in Namibie staat bekend als de oudste woestijn ter wereld. De woestijn is populair onder toeristen en vooral de Zandzee (een groot duingebied dat sinds 2013 werelderfgoed is) is bekend.
Beeld: Santiago Medem via Flickr.com
Grote Victoriawoestijn
De Grote Victoriawoestijn is de grootste woestijn in Australie. In 1895 vernoemde de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Giles de woestijn naar de toenmalige Britse koningin Victoria. In het gebied van 647 duizend vierkante kilometer wonen verschillende Aboriginalstammen.
Beeld: Mark Roy via Flickr.com
Great basin woestijn
De Great Basin is de grootste woestijn in de Verenigde Staten. Hij beslaat 492 vierkante kilometer en grenst aan onder andere de Sierra Nevada Range in het westen, de Rocky Mountains in het oosten en de Sonoran woestijn in het zuiden.
Beeld: USFWS Mountain Prairie via Flickr.com
Death Valley woestijn is het laagste, droogste en heetste gebied van de Verenigde Staten.  Beeld: Eaglecam via Flickr.com
Death Valley woestijn in het oosten van Californie is het laagste, droogste en heetste gebied van de Verenigde Staten. De vallei dankt haar naam aan een verhaal uit de tijd van de Goudkoorts. Rond 1849 zou een groep goudzoekers verdwaald zijn in het gebied. Ze splitsten zich op in 2 groepen, waarvan volgens het verhaal er maar eentje het gehaald heeft. Toen de overlevende groep de vallei verliet zou één van de goudzoekers gezegd hebben ‘goodbye, death valley’…
Beeld: Eaglecam via Flickr.com
Sahara woestijn
De Sahara is de grootste zandwoestijn ter wereld: 9,4 miljoen vierkante kilometer zand en verzengende hitte verspreid over 12 verschillende landen in Noord-Afrika.
Beeld: Marina via Flickr.com

Meer indrukwekkende natuurfenomenen zien? Bekijk deze prachtige korte film over de Uyuni zoutvlakte: tienduizend vierkante kilometer aan glinsterende zoutkristallen…


Meer inspiratie opdoen? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen in uw inbox:

MEER INSPIRATIE

3 heerlijk kleurrijke wandelroutes dwars door de Bollenstreek
Filmmaker wordt op 10 km hoogte getrakteerd op het Noorderlicht
Het Kasteel van Katoen: gigantische rotsformaties van kalk
Waar kleurrijke dekens van bloemende woestijn sieren