Moskeeën met adembenemende plafonds

14 november 2014
81

In 570 na Christus werd in Saoudi-Arabië een jongetje geboren. Zijn naam was Mohammed. Zijn vader Abdallah was vlak voor zijn geboorte gestorven, en omdat op zijn achtste ook zijn moeder overleed, werd hij opgevoed door zijn oom, Aboe Talib. Mekka, de stad waar hij woonde, was in die tijd een handelsstad waar enkele karavaanroutes bijeenkwamen. En omdat veel Arabieren geloofden in het bestaan van meerdere goden of zelfs geesten, bevond zich in Mekka een rijke verzameling van afgodsbeelden die de handelaren van hun reizen meenamen. Vooral rond de Ka'aba, een kubus in het midden van Mekka, kwamen vele mensen bijeen om zo'n 360 goden te aanbidden.
Mohammed vond dit fascinerend, en ontwikkelde al op jonge leeftijd een interesse in godsdienst. Hij werd handelaar en hield ervan om tijdens zijn vele ontmoetingen met andere handelaren te spreken over hun religies. In Mekka leerde hij de 360 goden van de Ka'aba kennen, en reizend als handelsvertegenwoordiger kwam hij in contact met Joden en Christenen. 
Toen hij veertig was stierf zijn vrouw. Dit deed hem veel verdriet. In de negende maand van de islamitische maankalender (de ramadan) besloot hij zich terug te trekken in een grot om zijn leven te overdenken. Daar zag hij de engel Djibriel, die hem aanwees als profeet van God. Vanaf dat moment predikte Mohammed: hij riep zijn plaatsgenoten op om geen afgoden meer te aanbidden, en zich te verenigen in één godsdienst. 
Dit is het ontstaansverhaal van de Islam, tegenwoordig een van de grootste godsdiensten ter wereld. Wereldwijd leven 1,5 miljoen moslims volgens de leer van Mohammed. Nog steeds zien moslims de Ramadan als een maand om te vasten, ze bidden richting Mekka en ze maken als ze de mogelijkheid hebben minimaal een keer in hun leven een bedevaartstocht naar deze plaats.
Omdat in moskeeën het gebed centraal staat, kenmerken de meesten zich door soberheid. Toch vormen sommige moskeeën ware architectonische hoogstandjes. Met name de plafonds zijn vaak prachtig. Zo worden we uitgedaagd om eens stil te staan en om ons heen te kijken.
Sint Petersburg Moskee in Rusland
?????-????????????? ???????? ??????. ????????Bron: beautifulmosque.com
Rustem Pasha Camii Moskee in Istanbul, Turkije
Moskee - Rustempasa Camii TurkijeBron: jimzuckerman.com
Jalil Khayat Moskee in Erbil, Iran
Moskee - Jalil Khayat
Bron: islamic-arts.org
Hassan II Moskee in Casablanca
Moskee - Hassan II Casablance
Bron: flickr.com
Nasr ol Molk Moskee in Shiraz, Iran
Moskee - Nasr ol MolkBron: wikipedia
Moskee - Nasr ol Molk 2Bron: wikipedia
Moskee - Nasr ol Molk 6Bron: pakpassion.net
Isfahan, Iran
Moskee - Isfahan Iran
Bron: flickr.com
Taj Mahal moskee in India
Moskee - Taj MahalBron: boredpanda.com
Sjeik Lotfallah Moskee, Iran
Moskee - LotfollahBron: pakpassion.net
Wazir Kahn Moskee, Lahore, Pakistan
Moskee - Wazir KahnBron: pakpassion.net

Lees ook:  Waan je even in een ander tijdperk in de bibliotheek van Trinity College

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

5 redenen om te mediteren

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings