Trauma van letselschade gaat vaak veel verder dan alleen de fysieke blauwe plekken en open wonden. Jouw mentale gezondheid kan er ook erg onder lijden. Dat is ook niet zo heel gek. Naast het moeten verwerken van wat er gebeurd is, moet je ook maar leren accepteren wat voor gevolgen dit voor jou zal hebben in de toekomst. Het is heel erg belangrijk dat je hier hulp bij zoekt. Lees hier meer over de psychologische impact van letselschade en hoe jij hiermee kunt leren omgaan.
Wat is PTSS?
De posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Niet iedereen die een traumatische gebeurtenis meemaakt, ontwikkelt PTSS, maar als het wel gebeurt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor het dagelijks leven van de persoon.
Mensen die PTSS hebben, ervaren vaak herbelevingen van het trauma, vermijden situaties die hen aan het trauma doen denken, hebben negatieve gedachten en gevoelens en vertonen verhoogde prikkelbaarheid.
Jezelf ondersteunen bij psychische klachten
Als je lijdt aan Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om jezelf te ondersteunen. Het is belangrijk om steun te zoeken bij mensen die je vertrouwt en met hen te praten over wat je doormaakt. Probeer ook een vast dagritme aan te houden door op tijd op te staan en naar bed te gaan en regelmatig en gezond te eten.
Zoeken naar het positieve
Probeer je te richten op je gezonde en sterke kanten. Wat gaat er goed in je leven? Probeer deze dingen te doen, dit kan je een beter gevoel geven. Daarnaast kan het helpen om te gaan wandelen, fietsen of hardlopen, bij voorkeur in de natuur, zelfs als je hier op het moment geen zin in hebt. Buiten zijn en bewegen kan positieve energie geven.
Vermijden van kalmerende/ verslavende middelen
Het is belangrijk om geen alcohol, drugs of kalmeringsmiddelen te nemen om je gevoelens te verdoven. Hoewel het lijkt alsof deze middelen kunnen helpen, kunnen ze verslavend zijn en creëren ze extra problemen.
Contact zoeken met ervaringsdeskundigen
Het kan helpen om contact te zoeken met lotgenoten en ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld via patiëntenverenigingen. Als je kinderen hebt, kan het moeilijk zijn om voor ze te zorgen als je lijdt aan PTSS. Praat hierover met je huisarts en zoek indien nodig professionele hulp.
Psychotherapie
De behandeling van PTSS bestaat meestal uit psychotherapie. Dit zijn gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut. Er zijn verschillende vormen van therapie die effectief kunnen zijn. Met de hulp van een behandelaar kan je deze klachten verminderen of zelfs helemaal van je afwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een Ayahuasca ceremonie. Deze kan jou helpen bij het verhelpen van geestelijke klachten.
Letselschade claimen
Verder is het erg belangrijk dat je professionele hulp inhuurt om jou te helpen met de bijkomende juridische zaken. Bij het oplopen van letselschade is het namelijk belangrijk dat je zo snel mogelijk schadevergoeding aanvraagt. Dit hele proces zelf moeten regelen en er constant mee bezig moeten zijn kan daarentegen erg stressvol zijn. Deze stress kan dan vervolgens weer erg nadelig zijn voor jouw helingsproces en zelfs de PTSS verslechteren. Het is dus slim om jezelf uit deze juridische strijd te houden en een letselschade advocaat inhuurt om jou te representeren.
Hoe kan een letselschade advocaat jou helpen?
Een letselschade advocaat is een specialist in de letselschade wetgeving die jou bij een ongeval kan helpen met het vaststellen van de aard en omvang van de letselschade, het zoeken naar bewijsmateriaal en het indienen van een claim. Ook kunnen ze je ondersteunen en adviseren in het hele proces, namens jou onderhandelen met de tegenpartij en zorgen dat jouw zaak tot een succesvol einde komt. Kies zo bijvoorbeeld voor een letselschade advocaat in Eindhoven of een letselschade advocaat in Utrecht, gebaseerd op waar je woont.
Kortom
Letselschade kan niet alleen fysieke schade veroorzaken, maar ook ernstige psychische klachten zoals PTSS. Het is belangrijk om hulp te zoeken en te werken aan het herstel. Dit kan door te praten met vertrouwde mensen, een dagelijks ritme aan te houden en te zoeken naar positieve activiteiten.
Het vermijden van verslavende middelen en het zoeken van professionele hulp, zoals psychotherapie en letselschade advocaat, kan ook bijdragen aan herstel. Het inhuren van een letselschade advocaat kan helpen bij het verlichten van de stress van het juridische proces en het zorgen voor een succesvolle afhandeling van de claim.