De prachtige bloemen (en groente) tapijten van Antigua

5612 VIEWS
De prachtige bloemen (en groente) tapijten van Antigua

Voorafgaand aan Pasen, tijdens de Heilige week (Semana Santa) kleuren de straten van het Guatemalteekse stadje Antigua in alle schakeringen van de regenboog. De bewoners maken elke dag nieuwe kunstwerken van gekleurd zaagsel en duizenden bloemen die de hobbelige steegjes een bijzondere aanblik geven. 

De bloementapijten, alfombras, laten afbeeldingen zien van bloemen, vogels, geometrische patronen, religieuze symbolen en andere ontwerpen die uit de fantasie van de makers ontspruiten. Er is geen voorgesproken thema, iedere groep bewoners kan maken wat ze zelf willen.

alfombras alfombras2 alfombras3

Paradijsvogelbloemen, rozen, lelies, zonnebloemen, lavendelbloemen, sommige tapijten worden zelfs gemaakt van groenten en fruit: van ananassen tot mangos, watermeloenen, wortels en aardappels. De voorgangers van de processies die in deze week het andere spektakel vormen, lopen om de alfombras heen, alleen de dragers van de float – gigantische houten platforms waar religieuze voorstellingen in houten beelden en verklede mensen op worden tentoongesteld – mogen over de bloemen heen lopen.

alfombras7 alfombras9

Deze floats wegen soms wel 3 ton en kunnen worden gedragen tot zo’n 100 dragers, zowel mannen als vrouwen. Dat vraagt een flink stukje organisatie: elke paar straten wordt de ploeg dragers afgewisseld door een vers team. Bij de samenstelling wordt rekening gehouden met je lengte, zodat iedereen evenveel gewicht draagt en niet alleen de lange mensen de float moeten torsen. Ook het stoppen van de float heeft wat voeten in de aarde, een massa van 3 ton komt niet in één keer tot stilstand: er is daarom een strict protocol van het aantal voor- en achteruit dat moet worden gemaakt als de processie tot stilstand komt.

Lees ook:  Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Mocht je een keer naar Antigua willen om dit mee te maken, boek dan ruim van te voren want het is een populaire trekpleister.

alfombras10 Sawdust carpet with flowers alfombras12 alfombras11

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze Iraanse gebouwen laten zien dat de sprookjes van 1001nacht nog springlevend zijn
Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur
Deze deuren leiden naar een andere wereld
De blauwe stad van Marokko | Overnachten