De prachtige bloemen (en groente) tapijten van Antigua

26 april 2017
383

Voorafgaand aan Pasen, tijdens de Heilige week (Semana Santa) kleuren de straten van het Guatemalteekse stadje Antigua in alle schakeringen van de regenboog. De bewoners maken elke dag nieuwe kunstwerken van gekleurd zaagsel en duizenden bloemen die de hobbelige steegjes een bijzondere aanblik geven. 

De bloementapijten, alfombras, laten afbeeldingen zien van bloemen, vogels, geometrische patronen, religieuze symbolen en andere ontwerpen die uit de fantasie van de makers ontspruiten. Er is geen voorgesproken thema, iedere groep bewoners kan maken wat ze zelf willen.

alfombras alfombras2 alfombras3

Paradijsvogelbloemen, rozen, lelies, zonnebloemen, lavendelbloemen, sommige tapijten worden zelfs gemaakt van groenten en fruit: van ananassen tot mangos, watermeloenen, wortels en aardappels. De voorgangers van de processies die in deze week het andere spektakel vormen, lopen om de alfombras heen, alleen de dragers van de float - gigantische houten platforms waar religieuze voorstellingen in houten beelden en verklede mensen op worden tentoongesteld - mogen over de bloemen heen lopen.

alfombras7 alfombras9

Deze floats wegen soms wel 3 ton en kunnen worden gedragen tot zo'n 100 dragers, zowel mannen als vrouwen. Dat vraagt een flink stukje organisatie: elke paar straten wordt de ploeg dragers afgewisseld door een vers team. Bij de samenstelling wordt rekening gehouden met je lengte, zodat iedereen evenveel gewicht draagt en niet alleen de lange mensen de float moeten torsen. Ook het stoppen van de float heeft wat voeten in de aarde, een massa van 3 ton komt niet in één keer tot stilstand: er is daarom een strict protocol van het aantal voor- en achteruit dat moet worden gemaakt als de processie tot stilstand komt.

Lees ook:  Je tuin Feng Shui inrichten

Mocht je een keer naar Antigua willen om dit mee te maken, boek dan ruim van te voren want het is een populaire trekpleister.

alfombras10 Sawdust carpet with flowers alfombras12 alfombras11

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down