
Het is prettig om de natuur in te trekken na een drukke periode. Het is algemeen bekend dat de natuur een rustgevende werking heeft op je lichaam en stress reduceert. In Japan hebben ze hier een speciale benaming voor: shinrin-yoku, ofwel: bosbaden.
Een aanmoediging om gezond te leven
Japanners dompelen zich graag onder in het bos om bij te komen en het wint ook in het westen aan populariteit. Shinrin-yoku is een term die in 1982 voor het eerst door het Japanse Bosagentschap werd gebruikt. Het doel was om het leiden van een gezonde levensstijl aan te moedigen door regelmatig een wandeling te maken in speciaal daarvoor aangewezen bossen.
Japan kent inmiddels meer dan 50 'therapeutische bossen' waar je kunt deelnemen aan speciale programma's die je helpen te ontspannen. Bosbaden is misschien een verwarrende term, want fysiek neem je geen bad en je wordt ook niet nat. Tenzij het regent 🙂
Lees verder onder foto>

Beeld via shinrin-yoku.org
Bostherapie
Shinrin-yoku is meer dan alleen een boswandeling. Het is een ervaring die ook wel wordt omschreven als bostherapie. Er bestaan in Japan zelfs bostherapeuten. Zij praten niet met de bomen, maar zijn er om te zorgen dat je al je zintuigen gebruikt en het bos ervaart op alle mogelijke manieren.
De bostherapeut wijst je op de mooie bloemen, planten en bomen en laat je stilstaan. Al luisterend naar het gezang van vogels en andere geluiden neem je de bosaroma’s in je op. Je wandelt een gevarieerde route en drinkt onderweg wat groene thee en eet wat fruit. Alle vijf de zintuigen – horen, zien, ruiken, proeven en voelen – worden geprikkeld. Meer lezen over de levenslessen die een boswandeling je kan geven? Lees hier.

Een Japanse bostherapeut. Beeld: Danielle Demetriou

Beeld via shinrin-yoku.org

Beeld via shinrin-yoku.org
Bosbaden voor een betere gezondheid
Aan shinrin-yoku worden verschillende dingen toegeschreven die de gezondheid bevorderen. Onderzoek laat zien dat een goede boswandeling onder andere je hartslag en bloeddruk verlaagt, de productie van stresshormonen reduceert, je immuunsysteem verbetert en je gevoel van welzijn vergroot.
In Nederland kennen wij shinrin-yoku niet als zodanig, maar op veel momenten pas je het wellicht al onbewust toe. Het belangrijkste is om je telefoon thuis te laten. Neem de tijd voor een stevige wandeling en sta zo af en toe stil om de omgeving in je op te nemen en de kleine details in geluid, geur, kleur en vorm te observeren.
Luisteren
Bij shinrin-yoku is luisteren een belangrijk element om de omgeving goed in je op te kunnen nemen en ervoor te zorgen dat je echt bent in het hier en nu. Als je jezelf bevindt in het moment, dan zul je merken dat dit een stressverlagende werking heeft.
Hoewel het een makkelijke opgave lijkt om goed te luisteren, kan dit nog best moeilijk zijn. Afleidingen zitten in een klein hoekje. Dit gedicht (bron) biedt hulp om je luistervaardigheden te verbeteren:
Our ears are exquistely tuned
to the constant chorus
of wild places.
The waters, the movement of the trees
high above in the breeze
the constant gossip of birds
The humming of insects,
the chuff of a nearby squirrel;
we know these sounds.
Walk quietly, like a fox
let them in.
Alternatief bosbaden
Voor wie na het lezen van dit artikel meteen een bosbad wil nemen maar niet in de buurt woont of werkt van een bos is dit filmpje een mooi alternatief.
Geluid aan en even 5 minuten pauze!
https://youtu.be/IW6C4nx_WYM
Ook in dit artikel lees je over de positieve effecten van wandelen in de natuur.