Shinrin-yoku: bosbaden voor een goede gezondheid

31 augustus 2017
332

Het is prettig om de natuur in te trekken na een drukke periode. Het is algemeen bekend dat de natuur een rustgevende werking heeft op je lichaam en stress reduceert. In Japan hebben ze hier een speciale benaming voor: shinrin-yoku, ofwel: bosbaden. 

Een aanmoediging om gezond te leven

Japanners dompelen zich graag onder in het bos om bij te komen en het wint ook in het westen aan populariteit. Shinrin-yoku is een term die in 1982 voor het eerst door het Japanse Bosagentschap werd gebruikt. Het doel was om het leiden van een gezonde levensstijl aan te moedigen door regelmatig een wandeling te maken in speciaal daarvoor aangewezen bossen.

Japan kent inmiddels meer dan 50 'therapeutische bossen' waar je kunt deelnemen aan speciale programma's die je helpen te ontspannen. Bosbaden is misschien een verwarrende term, want fysiek neem je geen bad en je wordt ook niet nat. Tenzij het regent 🙂

Lees verder onder foto>

Bostherapie

Shinrin-yoku is meer dan alleen een boswandeling. Het is een ervaring die ook wel wordt omschreven als bostherapie. Er bestaan in Japan zelfs bostherapeuten. Zij praten niet met de bomen, maar zijn er om te zorgen dat je al je zintuigen gebruikt en het bos ervaart op alle mogelijke manieren.

De bostherapeut wijst je op de mooie bloemen, planten en bomen en laat je stilstaan. Al luisterend naar het gezang van vogels en andere geluiden neem je de bosaroma’s in je op. Je wandelt een gevarieerde route en drinkt onderweg wat groene thee en eet wat fruit. Alle vijf de zintuigen – horen, zien, ruiken, proeven en voelen – worden geprikkeld. Meer lezen over de levenslessen die een boswandeling je kan geven? Lees hier.

bosbaden 1

Een Japanse bostherapeut. Beeld: Danielle Demetriou

Bosbaden voor een betere gezondheid

Aan shinrin-yoku worden verschillende dingen toegeschreven die de gezondheid bevorderen. Onderzoek laat zien dat een goede boswandeling onder andere je hartslag en bloeddruk verlaagt, de productie van stresshormonen reduceert, je immuunsysteem verbetert en je gevoel van welzijn vergroot.

Lees ook:  Waarom breien gezond is!

In Nederland kennen wij shinrin-yoku niet als zodanig, maar op veel momenten pas je het wellicht al onbewust toe. Het belangrijkste is om je telefoon thuis te laten. Neem de tijd voor een stevige wandeling en sta zo af en toe stil om de omgeving in je op te nemen en de kleine details in geluid, geur, kleur en vorm te observeren.

Luisteren

Bij shinrin-yoku is luisteren een belangrijk element om de omgeving goed in je op te kunnen nemen en ervoor te zorgen dat je echt bent in het hier en nu. Als je jezelf bevindt in het moment, dan zul je merken dat dit een stressverlagende werking heeft.

Hoewel het een makkelijke opgave lijkt om goed te luisteren, kan dit nog best moeilijk zijn. Afleidingen zitten in een klein hoekje. Dit gedicht (bron) biedt hulp om je luistervaardigheden te verbeteren:

Our ears are exquistely tuned
to the constant chorus
of wild places.

The waters, the movement of the trees
 high above in the breeze
the constant gossip of birds

The humming of insects,
the chuff of a nearby squirrel;
we know these sounds.

Walk quietly, like a fox
let them in.

Alternatief bosbaden

Voor wie na het lezen van dit artikel meteen een bosbad wil nemen maar niet in de buurt woont of werkt van een bos is dit filmpje een mooi alternatief.

Geluid aan en even 5 minuten pauze!

https://youtu.be/IW6C4nx_WYM

Ook in dit artikel lees je over de positieve effecten van wandelen in de natuur.

telegraph.co.uk, shinrin-yoku.org

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden oma

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings