De oase van Matisse

25 juni 2015
173

Matisse heeft zijn roeping pas later in het leven gevonden: van oorsprong was hij rechtenstudent. Op het moment dat zijn moeder ziek wordt, krijgt hij van haar een verfdoos - zodat hij wat te doen heeft. Dat markeert het keerpunt in zijn leven. In 1890 maakt hij zijn eerste olieverfschilderij en besluit - tot wanhoop van zijn vader - om kunstenaar te worden.
[quote text_size="medium"]
"Ik heb een kleine tuin om mij heen gemaakt om in te wandelen" - Matisse 1952
[/quote]
125 Jaar later is de lichte, vrolijke zorgeloosheid in zijn vele verbeeldde (oosterse) naakten, stoffen, tapijten, kamerplanten en idyllische landschappen nog steeds betoverend. Hij was altijd op zoek naar de volmaakte overeenstemming tussen kleur en vorm: 'de oase van Matisse'. In het Stedelijk Museum in Amsterdam is tot en met 16 augustus een groot deel van zijn kleurrijke topstukken te bewonderen, in samenspel geëxposeerd met werken van zijn tijdgenoten.
Onderstaand filmpje verbeeldt op mooie wijze hoe de inspiratie van Matisse kan hebben geleid tot de abstracte werken die hij maakte: van planten en papegaaien tot kleurrijke kunstwerken:
 
https://youtube.com/watch?v=r6h6Pn8QUuoframeborder%3D0allowfullscreen

Deze korte documentaire over het leven van Matisse is ook interessant om te bekijken: wat drijft hem om zo vasthoudend te werken? Wat is er zo bijzonder aan zijn techniek? Compleet met oud filmmateriaal waar ook Matisse zelf in te zien is.

 
[hr]
Bekijk ook deze kleurrijke werken van het dierenrijk in pastel!
[hr]
Meer kunst? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen:
[mc4wp_form id="15395"]

Lees ook:  Schelpjes, schelpjes en nog eens schelpjes vormen samen deze serene kunstwerken

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings