De oase van Matisse

876 VIEWS
De oase van Matisse

Matisse heeft zijn roeping pas later in het leven gevonden: van oorsprong was hij rechtenstudent. Op het moment dat zijn moeder ziek wordt, krijgt hij van haar een verfdoos – zodat hij wat te doen heeft. Dat markeert het keerpunt in zijn leven. In 1890 maakt hij zijn eerste olieverfschilderij en besluit – tot wanhoop van zijn vader – om kunstenaar te worden.

“Ik heb een kleine tuin om mij heen gemaakt om in te wandelen” – Matisse 1952

125 Jaar later is de lichte, vrolijke zorgeloosheid in zijn vele verbeeldde (oosterse) naakten, stoffen, tapijten, kamerplanten en idyllische landschappen nog steeds betoverend. Hij was altijd op zoek naar de volmaakte overeenstemming tussen kleur en vorm: ‘de oase van Matisse’. In het Stedelijk Museum in Amsterdam is tot en met 16 augustus een groot deel van zijn kleurrijke topstukken te bewonderen, in samenspel geëxposeerd met werken van zijn tijdgenoten.

Onderstaand filmpje verbeeldt op mooie wijze hoe de inspiratie van Matisse kan hebben geleid tot de abstracte werken die hij maakte: van planten en papegaaien tot kleurrijke kunstwerken:

 

https://youtube.com/watch?v=r6h6Pn8QUuoframeborder%3D0allowfullscreen

Deze korte documentaire over het leven van Matisse is ook interessant om te bekijken: wat drijft hem om zo vasthoudend te werken? Wat is er zo bijzonder aan zijn techniek? Compleet met oud filmmateriaal waar ook Matisse zelf in te zien is.

Lees ook:  5 Tips om zelf een mooie en sfeervolle wintertuin te maken

 


Bekijk ook deze kleurrijke werken van het dierenrijk in pastel!


Meer kunst? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Prachtige kunstwerken van Dimitra Milan
Een sprekende beeltenis van 1 enkel ijzerdraadje
Historische afbeeldingen in een nieuw, keramisch jasje
Schoonheid versterkt schoonheid