De natuur vindt altijd een manier om op de meest onverwachte plekken te groeien

2977 VIEWS
De natuur vindt altijd een manier om op de meest onverwachte plekken te groeien

We kennen allemaal dat ene grassprietje dat zich tussen de zware stoeptegels probeert te wringen. Een klein voorbeeld, maar over de hele wereld ontstaat dit continu. De natuur die probeert samen te leven met de mens, in plaats van de mens die samen probeert te leven met de natuur. Gelukkig trekken planten zich hier niks van aan en groeien gestaag, ook als er helemaal geen mensen meer te bekennen zijn. Franse fotograaf Jonk legt dit vast in een prachtige fotoserie.

Wereldburger

Jonk reist als sinds zijn zeventiende en in de laatste vijftien jaar heeft hij meer dan zestig landen bezocht. “Fotografie is altijd het belangrijkste doel van deze reizen geweest. Religieuze ceremonies in India en Sri Lanka, beestenmarkten in Guatemala en Ecuador, de natuur in Egypte en Maleisië, architectuur in Oost-Europa: ik vond altijd onderwerpen die me ertoe zetten om een vliegticket te kopen.”, zegt hij op zijn site.

De tekst loopt door onder de foto’s

jonk-urban-exploring-natuur-verlaten-plekken-7

jonk-urban-exploring-natuur-verlaten-plekken-11

jonk-urban-exploring-natuur-verlaten-plekken-13

Adrenaline

Toen Jonk in Parijs woonde ontdekte hij een ander onderwerp voor zijn fotografie: het documenteren van de onzichtbare kant van de stad. Hij beklom daken om de stad van bovenaf te kunnen zien en te fotograferen.’s Nachts dwaalde hij in ondergrondse tunnels of catacomben, op zoek naar prachtige gebeeldhouwde kamers. Jonk kreeg veel energie van deze zeldzame ontdekkingen en langzaam maakt hij de stap van stad naar natuur.

Het is poëtisch, zelfs magisch, om de natuur te zien herwinnen wat vroeger van haar was. Hoe ze re-integreert door gebroken ramen, scheuren in muren en ruimtes gebouwd door de mens. De natuur kan hele gebouwen bijna verzwelgen.

De tekst loopt door onder de foto’s

jonk-urban-exploring-natuur-verlaten-plekken-2

jonk-urban-exploring-natuur-verlaten-plekken

jonk-urban-exploring-natuur-verlaten-plekken-6

Boek

Ben je benieuwd naar meer van Jonk zijn foto’s van de prachtige natuur? Goed nieuws: Jonk heeft zijn mooiste foto’s van de inmiddels 700 verlaten plekken die bij heeft bezocht samengebracht in het boek Naturalia.

Als je geïnteresseerd bent in natuurfotografie, bekijk dan ook eens de foto’s van Matěj Kříž. Hij maakt prachtige foto’s van ijsgrotten. Het zijn net olieverfschilderijen!

MEER INSPIRATIE

Tientallen foto’s worden samen één verrassend en fascinerend beeld
Deze kunstenaar manipuleert foto’s en creëert zo bizarre fantasiewerelden
Deze bijzondere regenboog fotografie fleurt de grauwste omgevingen op
Parmantige kippen en hanen poseren als echte mannequins