De moskee waarin elk licht duizendmaal straalt

26 oktober 2016
413

Shah Cheragh is een begrafenismonument en moskee in Shiraz (Iran). Vrij vertaald betekent de naam 'Koning van het Licht'. Van de buitenkant lijkt dit bouwwerk niet heel bijzonder, maar zodra je binnenstapt zie je miljoenen kleine spiegelmozaïeken die het licht in elke denkbare richting weerkaatsen.

Deze plek heeft een vrij mysterieus verleden. Het verhaal gaat dat rond het jaar 900 een reiziger iets zag glinsteren in de verte. Toen hij naderbij kwam om te bekijken wat het was vond hij een verlicht graf. Hier lag het lichaam van een belangrijke moslim en het werd een pelgrimsoord voor Shia moslims. Er werd een gebouw neergezet om het graf te beschermen, na verloop van tijd werd hier steeds meer bijgebouwd: door de eeuwen heen werden er scholen en andere faciliteiten toegevoegd.

In de 14e eeuw liet koningin Tash Khātūn de spiegelende mozaïeken op de wanden en plafonds bevestigen, zodat 'elk light duizend maal zou stralen'.

Ook al werd Shah Cheragh in al die jaren beschadigd door mensen, natuur en gewoon de tijd zelf, vele reparaties zorg(d)en ervoor dat het nog steeds overeind staat.

shah-cherghah shah-cherghah10 shah-cherghah9 shah-cherghah8 shah-cherghah7 shah-cherghah6 shah-cherghah5 shah-cherghah2 shah-cherghah3

 

Via Bored panda

Lees ook:  Dit curieuze verlaten kasteel heeft een duizelingwekkend mooi interieur

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down