De mooiste tuinen van de Dordogne: Les Jardins de Marqueyssac

1 augustus 2017
1305

Midden in de Dordogne, in het Franse dorp Vézac vindt je het kasteel Marqueyssac. Op dit landgoed is in de 19e eeuw een buxustuin aangelegd met 150.000 buxussen die nog altijd op traditionele wijze met de hand worden gesnoeid. Ook al heb jezelf geen groene vingers, deze tuin is een prachtig stukje tuinkunst om doorheen te dwalen.

De mooiste tuinen van de Dordogne

De tuinen van Marqueyssac zijn in de Dordogne heel bekend en geliefd. Het park rondom het landgoed beslaat 22 hectare grond en de aangelegde paden vormen een 6 kilometer lange route. Onderweg vind je een theehuisje, een souvenirwinkeltje en siertuinen. Ook lopen er pauwen rond.

Een groot balkon – de Belvedère – hangt 130 meter boven de rivier de Dordogne biedt uitzicht over de vallei en omliggende dorpen als Castelnaud, Fayrac en Beynac.

De geschiedenis van het landgoed

Het château wordt in 1692 gekocht door Bertrand Vernet de Marqueyssac. Hij was als adviseur van de Franse koning Lodewijk XIV een man met aanzien en kocht dit 'nederige optrekje' voor zijn familie.

Het ontwerp van de tuinen en terrassen die Marqueyssac liet aanleggen worden toegeschreven aan een leerling van André la Notre (een beroemde tuinarchitect die ook werkzaam was voor Lodewijk XIV). La Notre maakte in zijn ontwerpen gebruik van symmetrie en regelmaat en die invloeden zijn vandaag de dag nog steeds te herkennen. Op de overige percelen werd groente en fruit verbouwd, zoals toen gebruikelijk was.

Een grote boslaan voor de paarden

Van de Franse Renaissance maken we een sprong naar de industriële revolutie. Tussen 1830 en 1840 kocht Julien Bessières (een Franse diplomaat en onderzoeker die onder andere voor Napoleon heeft gewerkt) het landgoed. Hij liet een Grande Allée aanleggen om te kunnen paardrijden en liet een kapel bouwen op een klif die uitzicht biedt op de Dordogne.

Lees ook:  Een prachtige kruidentuin aanleggen in 5 makkelijke stappen

Een paradijs van Buxussen

In 1861 erft Julien de Cerval het landgoed en hij heeft grote plannen met de tuin. Hij laat duizenden en duizenden buxussen importeren en snoeien in verschillende vormen. Hiermee veranderde de moestuin in een enorme siertuin. Ook liet hij acacia's, cipressen, lindebomen, steeneiken en vele andere soorten bomen en planten aanleggen.

De tuin was voor Julien een passie en hij was er tot aan zijn dood mee bezig. Naast het aanplanten van allerlei flora, legde hij kronkelpaden, in de rotsen uitgehakte banken, schaapskooien en twee cisternen vanwaaruit de bomen en planten konden worden besproeid met water, aan.

Nieuw leven sinds 1997

Na het overlijden van Julien de Cerval heeft de familie het landgoed nog zo goed mogelijk proberen te onderhouden, maar het raakte in de 19e eeuw toch in verval. Het landgoed was nauwelijks bewoond en kwam uiteindelijk in de 20e eeuw in handen van de Franse monumentenzorg.

Directeur en tuinarchitect Kléber Rosillon is samen met Michèle de Jonghe d'Ardoye (een nazaat van Marqueyssac) verantwoordelijk voor de restauratie van de tuinen. Zij hebben gedurende dit project 50 steeneiken moeten laten omhakken, zodat een nieuwe buxustuin kon worden aangelegd en de theetuin meer zonlicht zou krijgen. In maart 1997 werden de deuren geopend voor het publiek. Het landgoed is sindsdien een goed bezochte plek.

Verzorging van de tuin

De tuin wordt iedere dag bijgehouden door Jean Lemousse en zijn team van vijf hoveniers. De buxussen worden op traditionele wijze, met de hand gesnoeid. Een keer aan het begin van de lente en een keer gedurende het najaar. Volgens Jean is dit de beste wijze om de buxussen te snoeien, omdat elektrische apparaten de bladeren van de planten stuk trekken.

Lees ook:  De leukste pluktuinen van Nederland

Als je wilt zien hoe het snoeien in zijn werk gaat: ieder jaar wordt in het eerste weekend van juni snoeidemonstraties gehouden.

Bezoeken van de tuin

De tuinen van Marqeuyssac zijn het hele jaar open, maar worden vooral in het hoogseizoen druk bezocht. Wil je wat meer rust, kom dan in het voor- of naseizoen. Vind je drukte echter niet erg en ben je gedurende het hoogseizoen in de Dordogne, dan is het ook leuk om te weten dat in demaanden juli en augustus de tuinen verlicht worden met kaarsen op donderdagavond.

Meer informatie.

Marqueyssac 1

Marqueyssac 2

Marqueyssac 3

Marqueyssac 4

Marqueyssac 5

Marqueyssac 7

Marqueyssac 9

Marqueyssac 8

 

Bron: sail over

Marqueyssac 11

Marqueyssac 12

Marqueyssac 13

Marqueyssac 14

Marqueyssac 15

Marqueyssac 16

Marqueyssac 17

Marqueyssac 18

Ook in Duitsland kan je prachtige kasteeltuinen vinden en is het net of je terug in de tijd bent gegaan. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Griekse mythologie: de schepping van de wereld

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings