De mooiste stranden van België

576 VIEWS
De mooiste stranden van België

Zomer, zon, strand en zee zover het oog reikt: je verwacht het misschien niet meteen, maar in België wachten fantastische stranden op je die perfect zijn voor een ontspannende strandvakantie. Vooral de Vlaamse kust is op veel plekken omringd door uitgestrekte stranden prachtige duinen. Maar wie denkt dat het alleen bij een mooie omgeving blijft heeft het mis.

Naast de stranden biedt de Belgische kust namelijk ook tal van mogelijkheden om activiteiten te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een aantal speciale bezienswaardigheden, vele kunstwerken en een uitgebreide mogelijkheden als het aankomt op watersportactiviteiten.

Of het nu gaat om heerlijke strandbeleving, kunst en cultuur, watersportactiviteiten of uitgebreid shoppen – de Belgische kust wacht op je met haar eigen unieke uitstraling en spannende activiteiten. Wij hebben daarom de mooiste stranden en meest aangename kustplaatsen in België voor je op een rij gezet!

Zeilen in Knokke-Heist

Het is een van de meest bezochte kustplaatsen in België. En vreemd is dit zeker niet, want een twaalf kilometer lang droomstrand wacht op je in Knokke-Heist. Het is met recht één van de meest fijne badplaatsen van België te noemen.

Het strandgedeelte in Knokke-Heist is onder te verdelen in vier zones: Duinbergen, Heist, , Albertstrand en Het Zoute. Albertstrand is bijzonder levendig met zijn vele strandbars, restaurants en luxe accommodaties. Daarnaast staat het strand van Knokke-Heist ook vooral bekend als een toplocatie voor kitesurfers. Zelfs van een afstandje wordt al snel duidelijk dat alles hier draait om deze populaire watersport: in de beste omstandigheden storten talloze surfers zich vakkundig in de golven van de Noordzee en laten ze zich door hun stuntvliegers de lucht in liften.

Als je ook eens wil gaan kitesurfen, kan je deelnemen aan de cursussen die de vele surfscholen aan de kust van Vlaanderen aanbieden. Een ervaring die je niet snel meer zult vergeten!

Westende

In een zuidelijker gedeelte van de Vlaamse kust is de kustplaats Westende te vinden. Het centrum van deze plaats ligt op slechts een paar honderd meter van de kust en was vroeger een enorm populaire badplaats.

Lees ook:  Tips voor een onvergetelijk bezoek aan München

In de Eerste Wereldoorlog kreeg Westende het zwaar te verduren en werd deze ooit zo bruisende kustplaats grotendeels verwoest. De stad werd in de jaren die daar op volgde langzaamaan weer opgebouwd en behoort vandaag de dag weer tot een van de meest aangename stranden in het land. Vele toeristen komen hier genieten van de schitterende natuur, heerlijk eten een natuurlijk de frisse zeelucht!

De kust van Oostende

Dat naast de stranden ook kunst in Oostende een heel bijzondere rol speelt, blijkt uit het onlangs gerenoveerde Ensorhaus, het voormalige huis van James Ensor. James Ensor was een belangrijke figuur in de moderne kunst in België. De kunstenaar bracht zijn hele leven door in de Vlaanderenstraat.

Vanaf juli dit jaar is het Ensorhuis en het Themacentrum in Oostende geopend en verwelkomen ze hier maar al te graag geïnteresseerde bezoekers. Daar krijg je een uniek inzicht in het leven en de dagelijkse routine van de meester.

Dankzij virtual reality en interactieve technologieën in het Experience Centre kun je je onderdompelen in het soms bizarre universum van James Ensor. Zijn lievelingsplekken worden ook via een app gepresenteerd in een nieuwe digitale stadstournee door Oostende – de plekken die zijn leven lang de inspiratiebron zijn geweest voor zijn werk.

Strandzeilen in De Panne

Naast het strand van Knokke-Heist behoort ook het strand van De Panne tot een van de meest bekende stranden in België. Een echte aanrader hier is naast baden en zonnen, het strandzeilen.

Zodra de wind opsteekt in deze populaire badplaats komen de driewielige zeilwagen tevoorschijn en suizen ze met hoge snelheden over het strand. Omdat de stad direct aan Franse grens is gelegen kan je eenvoudig met de zeilwagen helemaal naar Frankrijk rijden, een hapje eten en dan weer op een ontspannen manier naar huis rijden. Een belevenis die je niet snel meer zult vergeten.

Oostduinkerke

Oostduinkerke is in tegenstelling tot veel andere stranden binnen dit artikel een vrij rustige locatie. Maar dat betekent zeker niet dat er ook weinig te beleven valt. Er is bijvoorbeeld een beschermd natuurgebied en er zijn een groot aantal activiteiten in de stad te vinden. Veel van de activiteiten bestaan uit evenementen die jaarlijks terugkeren en door grote aantallen inwoners en toeristen worden bezocht.

Lees ook:  Tips voor het voorbereiden van een ultieme reis door Australië

Een van deze evenementen zijn de zogenaamde garnalenfeesten, welke zijn uitgegroeid tot een waar spektakel. Activiteiten staan tijdens dit evenement maar liefst een week lang in het teken van de garnaalvisserij, waar het plaatsje om bekend staat. Maar wie hier minder interesse in heeft kan natuurlijk ook altijd gewoon genieten van de zon, zee en het uitgestrekte strand!

Strandbars in Blankenberge

Wat zou een bezoek aan het strand zijn zonder een bezoek aan een hippe strandbar? In België denken ze hier waarschijnlijk net zo over, want er is keuze uit maar liefst circa 75 strandbars in de omgeving. En een groot gedeelte van deze gezellige bars is te vinden op het strand van Blankenberge.

Neem dus plaats, ontspan en geniet in een van de trendy beachclubs of bars op het stijlvolle kijk in alle rust uit op de drukte op het strand. En na het ontdekken van de heerlijke cocktails en lekkere hapjes mag ook zeker een duik in de zee natuurlijk niet ontbreken!

Activiteiten en culinaire hoogstandjes in De Haan

De Haan, met zijn bijzondere bouwstijl en unieke uitstraling, is een van de mooiste plekken aan de Vlaamse kust. Het is dan ook niet vreemd om te bedenken dat dit kustplaatjes inmiddels een ware toeristische trekpleister is geworden en tegelijkertijd een van de mooiste stranden van België te bieden heeft.

Bovendien speelt ook net als in Oostende de kunst een grote rol. Veel werken van verschillende Vlaamse kunstenaars fleuren de promenade op. Maar naast de bijzondere kunstwerken is ook het uitzicht op de zee en het prachtige strand eigenlijk al meer dan genoeg om je te overtuigen!

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De drie mooiste plekken om naar te emigreren
De groene toekomst van waterstof auto’s
Het avontuur tegemoet tijdens een rondreis door Afrika
Werken in het buitenland